Verzekeraar Centraal beheer adverteert flink met hun nieuwe diensten gemaksbeleggen en fondsbeleggen. Maar is Centraal beheer beleggen de moeite waard? En hoe zit het met risico en rendement? Je leest het in deze blog.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Sparen levert niets meer op

Met de ongekend lage rentestanden levert sparen tegenwoordig bijna niets meer op. Steeds meer banken en verzekeraars bieden dan ook gemaksbeleggen aan als alternatief voor sparen. Goede voorbeelden hiervan zijn Binck, Knab en BrandNewDay. Dankzij gebruik van slimme algoritmes en automatisering kun je tegen lage kosten beleggen zonder dat je hier zelf kennis of tijd in moet steken.

Banken en verzekeraars suggereren daarbij maar al te graag dat je een mooi rendement krijgt. Maar in tegenstelling tot sparen kent beleggen per definitie risico’s. En is beleggen met een slim algoritme nou wel zo efficiënt of voordelig? Dat en meer gaan we bekijken in deze blog waar we de nieuwste dienst van Centraal beheer aan te tand voelen; Centraal beheer beleggen.

Kort samengevat voor de vlotte lezers

Het beleggingsproduct van Centraal beheer beleggen valt enigszins tegen. Dit komt met name omdat Centraal beheer weinig transparant is over het verwachte rendement. Ook is niet duidelijk in hoeverre Centraal beheer doet aan duurzaam beleggen. Daarnaast was ook het contact met de klantenservice onprettig en is het simpelweg onmogelijk om doorverbonden te worden met een specialist die daadwerkelijk verantwoordelijk is voor je beleggingen.

Nu snappen we dat je bij een gemaksbeleggen product met circa 1% beheerkosten niet al teveel mag verwachten. Toch is de opstelling van Centraal beheer een groot verschil met partijen zoals Binck en Knab. Hier krijg je namelijk wel iemand aan de lijn met verstand van zaken. Ook lijken Knab en vooral Binck meer mogelijkheden te hebben wat betreft fondsenkeuze. Lees voor meer informatie daarover ook onze Knab gemaksbeleggen ervaringen of Binck Forward review. Samengevat is Centraal beheer een prima verzekeraar maar kun je bankproducten beter overlaten aan een echte bank.

Wie of wat is centraal beheer

centraal beheer beleggen logoDe meeste mensen zullen Centraal beheer al wel kennen maar voor wie het nog niet weet. Centraal beheer is als merk onderdeel van Achmea Holding. Achmea is een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland en opgericht in 1811 in Friesland onder de naam Achlum.

Inmiddels is Achmea vele organisaties en fusies verder en beheert het inmiddels vele merken zoals Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, de Friesland Zorgverzekeraar en het Zilveren Kruis. Achmea is met name actief op het gebied van verzekeren maar biedt ook diverse bankproducten zoals hypotheken, spaarrekeningen, pensioenrekeningen en nu dus Centraal beheer beleggen.

Centraal beheer beleggen

Centraal beheer beleggen is eigenlijk zeer vergelijkbaar met andere gemaksbeleggen services van bijvoorbeeld Binck, BrandNewDay, Knab of ABN AMRO. Je legt een bepaald bedrag in en hoeft dit zelf niet te beleggen of te beheren. In plaats daarvan kiest de bank of verzekeraar hoe je geld wordt belegd. Meestal is dit een mix van aandelenfondsen en staatsobligaties.

Het enige wat je zelf bepaald is het risicoprofiel, je maandelijkse of eenmalige inleg en natuurlijk het (spaar)doel wat je wilt bereiken. De systemen zijn zo ingericht dat op het moment dat je doel is bereikt je vermogen automatisch wordt afgebouwd en beschikbaar komt voor geldopname.

Klein beginnen

Je kunt bij Centraal beheer beleggen klein beginnen doordat er geen minimum inleg is. Je bepaalt zelf hoeveel je eenmalig wilt inleggen of maandelijks wilt overmaken naar je centraal beheer beleggen rekening. Verder kun je kiezen uit 5 risicoprofielen die worden weergegeven als een gewenst rendement van 1, 3, 4, 6 of 7%.

Deze manier van presentatie is een tikje misleidend omdat het suggereert dat een bepaald risicoprofiel een bepaald rendement garandeert. De genoemde percentages zijn echter strikt indicatief en hebben verder geen waarde. Het is ook jammer dat Centraal beheer niet zoals Knab of Binck een beeld geeft van de werkelijke resultaten over de afgelopen jaren. Ook dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst maar geeft wel een beter beeld dan alleen een rekentool gebaseerd op lucht. Binck en Knab hebben hierin dus meer transparantie en onze voorkeur.

Slim kostenmodel

De beheerkosten van Centraal beheer zijn daarentegen concurrerend en slim opgesteld. Bij Knab en Binck betaal je alleen beheerkosten, bij Binck is dit bijvoorbeeld 0,76% per jaar over het belegde vermogen. Centraal beheer beleggen heeft besloten dit op te splitsen en in beheer- en aankoopkosten.

De beheerkosten zijn daarbij erg scherp met 0,60% per jaar, maar je betaalt wel eenmalig 0,30% over elke storing. Hiermee moedigt Centraal beheer klanten aan tot lange termijn beleggen omdat de eenmalige kosten dan immers worden verdeeld over meerdere jaren. Ga je dus langer dan 2 jaar beleggen met hetzelfde bedrag dan is Centraal beheer beleggen (een fractie) goedkoper dan de eveneens scherp gespijsde Binck Bank.

Niet-duurzame en beperkte keuze

Wel moet gezegd worden dat tegenover deze lage tarieven een beperkte keuze staat waarbij Centraal beheer eigenlijk alleen de 4 Achmea mixfondsen interessant zijn als je een beetje divers wilt beleggen. Knab gemaksbeleggen en Binck laten beleggen bieden op dit gebied meer keuzemogelijkheden.

Ook valt het tegen dat Centraal beheer beleggen geen enkele optie biedt voor een specifiek duurzaam fonds. Dit zou eventueel apart kunnen of tegen een kleine toeslag zodat het puur beschikbaar is voor wie dat belangrijk vind. Maar het helemaal niet aanbieden is in onze ogen een gemiste kans. Wat dat betreft zijn mensen die duurzaam beleggen belangrijk vinden beter uit bij het Triodos Groenfonds of een duurzaam fonds via Binck laten beleggen of Knab gemaksbeleggen.

Investeringsrisico’s onduidelijk

Centraal beheer beleggen is dus niet duur maar daar krijg ook niet al teveel mogelijkheden voor terug. Daarnaast is de communicatie niet helemaal transparant wat we ook terug zien investeringsrisico’s. Zo heeft Centraal beheer wel een aparte pagina met informatie over beleggingsrisico’s maar hier is eigenlijk heel weinig informatie terug te vinden.

Het enige wat op de pagina staat is dat risico’s van de fondsen een score krijgen van 1 tot 7 waarbij een laag cijfers staat voor een laag risico en een hoog cijfer voor een hoog risico (zie onderstaande afbeelding). Dit zegt natuurlijk erg weinig over hoeveel risico er nu werkelijk is dat je inleg minder waard wordt. We nemen aan dat een grote speler zoals Achmea moeite zal doen om te zorgen dat je inleg juist meer waard wordt, maar de informatievoorziening kan zeker beter.

Klantenservice en ondersteuning

Ditzelfde zien we ook terug in het serviceniveau van de klantenservice. Zo hebben we in het verleden regelmatig contact gehad met centraal beheer of dochtermerken zoals FBTO of het Zilveren Kruis en dit was niet altijd positief. Je merkt dat Achmea een erg groot bedrijf is geworden en dat het veel moeite kost om iemand met kennis van zaken aan telefoon te krijgen. Ook toen wij belden over Centraal beheer beleggen kwamen we niet echt verder.

Een beleggingsadviseur spreken was niet mogelijk, doorverbinden was niet mogelijk en er was eigenlijk niets mogelijk. Centraal beheer beleggen is een internetproduct en we moesten onze informatie maar van de website halen – die – zoals je hebt kunnen lezen niet erg volledig is. Blijkbaar mag je daar dus geen vragen over hebben. Voor een dienst waar je potentieel (veel) geld naartoe gaat storten schept dat weinig vertrouwen.

Conclusie centraal beheer beleggen

Het is positief dat meer partijen zoals Centraal beheer gemaksbeleggen gaan aanbieden, dit draagt bij aan concurrentie en vernieuwing. Echter zoals je kunt lezen zijn we nog niet heel enthousiast over Centraal beheer beleggen. Wat ons het meeste stoort is dat Centraal beheer weinig informatie geeft over het te verwachten rendement. Daarnaast is de klantenservice niet de meest prettige om contact mee te hebben.

Natuurlijk kun je van een geautomatiseerde beleggingsrekening met minder dan 1% beheerkosten niet teveel verwachten. Maar als je een Binck of een Knab belt krijg je in ieder geval iemand met verstand van zaken aan de lijn. Bovendien geven Knab en Binck duidelijkere informatie over het te verwachten rendement en de risico’s van gemaksbeleggen. Het mag duidelijk zijn, voor verzekeringen is Centraal beheer geen gekke keuze maar voor bankzaken kies je beter een bank. Al is ook verzekeraar Deck een aanrader als je op zoek bent naar een voordelige inboedelverzekering. Lees hier onze Deck review.

Onze drie tips voor gemaksbeleggen

Wil je toch graag aan de slag met een dienst als centraal beheer beleggen? Dan zijn de onderstaande opties onze tips;

Tip 1: Binck Bank

binck logo zwartBinck bank is opgericht in Nederland en tegenwoordig onderdeel van de Deense Saxo bank. Het is de grootste online beleggingsbank van Nederland met een zeer gebruiksvriendelijke interface. Bij Binck kun je tegen scherpe beheerkosten aan de slag met allerlei vormen van beleggen.

Denk aan gemaksbeleggen en pensioen beleggen waarbij Binck het werk voor je doet. Maar je kunt bij Binck ook het heft in eigen handen nemen en kiezen voor zelf beleggen. Kijk voor meer informatie op de website van Binck of bekijk onze review over gemaksbeleggen van Binck.

Tip 2: BrandNewDay

brandnewday logo zwart

BrandNewDay is een eveneens Nederlandse online beleggingsbank die is opgericht door oud-medewerkers van Binck. Ze presenteren zich als een laagdrempelige spaar- en beleggingsbank met de nadruk op pensioenbeleggen met belastingvoordeel. Ook kun je bij BrandNewDay terecht voor een speciale kinderspaarrekening of een gewone spaarrekening.

Zelf beleggen is bij BrandNewDay in tegenstelling tot Binck niet mogelijk, alle vormen van beleggen zijn beheerd beleggen. Daarmee is BrandNewDay ideaal voor wie laagdrempelig kennis wil maken met beleggen of sparen. Kijk voor meer informatie op de website van BrandNewDay of lees onze BrandNewDay ervaringen.

Tip 3: Knab gemaksbeleggen

knab logoOnze tweede tip is de online bank Knab. Een beleggingsrekening is bij Knab niet gratis zoals bij Binck en Centraal beheer maar onderdeel van hun bankpakket. Voor 5 euro per maand (tijdelijk 2,50 euro per maand) krijg je meerdere betaalrekeningen, spaarrekeningen en toegang tot Knab crowdfunding en Knab gemaksbeleggen.

Hoewel Knab door de maandelijkse pakketkosten niet zo voordelig is als Binck bieden ze wel een compleet pakket aan. Zo kun je je vermogen heel divers spreiden over verschillende beheermogelijkheden zoals sparen, beleggen en investeren. Bekijk voor meer informatie de Knab website of onze review over Knab gemaksbeleggen of onze review over Knab bankieren.

Tip 4: Triodos groenfonds

triodos logoBeleggen is bij de duurzame Triodos bank niet zo uitgebreid uitgewerkt als bij Knab en Binck. Ook zijn de kosten met 1,41% iets hoger dan de beheerkosten die Knab, Binck maar ook Centraal beheer rekenen. Daar staat echter tegenover dat het Triodos groenfonds waar je geld naartoe gaat een van de meest duurzame fondsen beschikbaar is.

Bovendien levert Triodos een bescheiden maar stabiel rendement van 2% over de afgelopen 5 jaar (peildatum 30-09-2019). Dit biedt uiteraard geen garanties voor de toekomst maar het beleggingsrisico van dit fonds wordt klein geacht. Kortom, een eenvoudige maar stabiele en duurzame keuze voor gemaksbeleggen.

Vragen of opmerkingen

Bedankt voor het lezen van deze blog over centraal beheer beleggen en eventuele interessante alternatieven. Mochten er vragen of opmerkingen zijn, laat dan gerust een reactie achter op deze blog.