De Rabobank smartpin is een pinoplossing van de Rabobank voor ondernemers. Voor een bedrag van € 11 per maand en een vaste transactiebedrag van € 0,15 per transactie kun je pinbetalingen accepteren bij de Rabobank. Dit lijkt een interessant aanbod, zeker voor wie al zijn bankzaken bij een bank onder wil brengen. Toch zit er een groot nadeel aan een smartpin kopen, zeker voor ondernemers die in de toerisme of horecasector actief zijn.

Waarom een smartpin kopen?

Een smartpin kopen doen veel ondernemers omdat ze dan makkelijk bij de Rabobank zitten. Een van de bekendste banken in Nederland en een betrouwbare gevestigde partij. Daarnaast is een Rabo smartpin kopen interessant vanwege de vaste tariefstructuur.

Waar je bij prijsvechters zoals iZettle een pinautomaat koopt voor 15 euro zonder abonnementskosten betaal je vaak wel een variabel transactietarief. Pin je met een iZettle bijvoorbeeld 1000 euro dan kan dit zomaar een paar tientjes zijn terwijl dit bij de Rabobank gewoon € 0,15 blijft. Daarmee is een Rabo smartpin kopen vooral interessant voor ondernemers die vaak grote bedragen accepteren zoals bijvoorbeeld autohandelaars.

Nadelen van een Rabobank smartpin

Er zitten echter ook nadelen aan een smartpin kopen. Zo betaal je bij de Rabobank onder andere 11 euro per maand voor de huur van de kaartlezer. Reken je regelmatig contant af en wordt de kaartlezer maar af en toe gebruikt, dan kost dit onder de streep nog steeds best veel geld per transactie.

Het grootste nadeel is echter dat een Rabo smartpin geen creditcards accepteert. Met name voor ondernemers actief in horeca en toerisme kan dit een groot nadeel zijn. Zeker in buurlanden zoals Duitsland en België zijn creditcardbetalingen veel normaler dan hier in Nederland.

Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar voor een Rabo smartpin kopen die wel creditcards accepteren. Daarnaast zijn deze oplossingen vaak nog goedkoper ook.

Alternatief 1; iZettle en Sumup

iZettle en Sumup hebben een vergelijkbare dienstverlening als de smartpin en richten zich op de echt kleine ondernemer. Een Pinautomaat kost slechts € 80 eenmalig soms zelfs € 15 als er een actie is. Pinautomaten komen echter in tegenstelling tot de smartpin volledig zonder abonnement of andere kosten, je betaald uitsluitend een variabel transactietarief. Wel gebruiken iZettle en Sumup net als de Rabobank een kaartlezer in combinatie met een smartphone. Wij hebben overigens zelf erg negatieve ervaringen met Sumup, meer daarover kun je lezen in deze blog (opent in een nieuw venster).

Dit variabele transactietarief betaalt 1-2,75% van de transactiewaarde afhankelijk van het maandelijkse omzet . Een vrij hoog percentage maar omdat je verder geen enkele kosten hebt is dit zeker voor kleine en startende ondernemers een ideale oplossing en nog goedkoper dan een smartpin kopen ook. Je betaald immers alleen voor gebruik.

In tegenstelling tot de Rabo smartpin tegen deze bedrijven wel creditcards. Daarmee is dit een ideaal alternatief voor ondernemers die graag creditcards willen accepteren maar vrij weinig pinbetalingen accepteren of weinig omzet hebben uit pinbetalingen. Bekijk voor meer informatie over iZettle en Sumup onze geschreven reviews.

Wil je echter een smartpin kopen omdat je een wat hogere pinomzet hebt.  Of vooral een wat hogere transactiewaarde dan is de tariefstructuur van iZettle en Sumup te duur. Ook het gebruik van een kaartlezer in combinatie met een smartphone kan problemen opleveren. Sommige consumenten ervaren het als onprofessioneel. Daarnaast is zeker bij iets grotere bedrijven met personeel het koppelen van privé smartphones vaak geen wenselijke optie. Voor deze ondernemers is er gelukkig een ander alternatief in de vorm van Mijnpin.

Alternatief 2: mijnPIN

Het tweede alternatief voor de Rabo smartpin kopen is mijnPIN. Net als bij de Rabo smartpin krijg je bij mijnPin een vast transactietarief, al heb je optioneel ook de keuze uit een variabel tarief als dit voordeliger is.

Het vaste transactietarief is met € 0,13 — 0,25 vergelijkbaar dan dat van de Rabo smartpin, echter het grote verschil is dat je bij mijnPIN geen abonnementskosten betaald van 11 euro per maand. Je betaald net als bij iZettle en Sumup echt uitsluitend per transactie. Daarnaast huur je bij mijnPIN geen pinautomaat maar je koopt er simpelweg eentje.

Dit is een extra voordeel want voor een bedrag wat minder is dan je per jaar betaald bij de Rabobank heb je bij mijnPIN een volwaardige pinautomaat die niet afhankelijk is van een smartphone. Daarnaast accepteert mijnPIN alle mogelijke betaalmiddelen waaronder creditcards, Google pay, apple pay etc.

Daarmee is mijnPIN een erg interessant alternatief voor een smartpin kopen, of eigenlijk huren. Wil je meer weten over de producten van mijnPIN, bekijk dan hier onze review of bezoek de mijnPIN website voor meer informatie.