In deze blog kijken we naar enkele recente bijzondere vernieuwingen van een draadloos pinapparaat. Denk aan het koppelen van een kaartlezer aan je smartphone om pinbetalingen te accepteren. De acceptatie van Google pay en apple pay of een superslimme pinautomaat die draait op Android. Natuurlijk komt ook aan bod hoe je hier als ondernemer van kan profiteren.

Ben je ook geïnteresseerd in de innovaties en ontwikkelingen op het gebied van zakelijk investeren? Bekijk dan ook eens onze blogs over crowfunding.

Inleiding

Dankzij de opkomst van smartphones onder consumenten vinden er de laatste jaren veel vernieuwingen plaats in het betalingsverkeer. Denk aan contactloos betalen, betalen met je mobiel of de introductie van Apple pay en Google pay in Nederland.

Dit zorgt niet alleen voor meer mogelijkheden en ander bestedingsgedrag bij consumenten. Ook ondernemers kunnen profiteren van deze ontwikkelingen, juist bij het accepteren van betalingsverkeer.

draadloos pinapparaatVerschillende financiële startups gericht op zakelijke dienstverlening zien een draadloos pinapparaat namelijk niet langer als een saai, grijs en duur kastje. Zij zien het als een stukje innovatie wat centraal staat in het bedrijf van een kleine ondernemer. Het is immers de financiële link tussen klant en ondernemer.

Het resultaat is veel vernieuwing op het gebied van een draadloos pinapparaat. Denk aan slimme smartphone apps die samenwerken met een kaartlezer. Maar ook is er sinds kort een pinautomaat in Nederland beschikbaar die draait op een speciale versie van Android aangevuld met handige apps, een echte smart pinautomaat.

Dit klinkt allemaal interessant, maar levert dit de ondernemer wat op? Het antwoord is duidelijk ja, we zien innovaties die de klantervaring verbeteren. Mogelijkheden om de bedrijfsadministratie te vereenvoudigen en talloze andere extra’s en functies vergeleken met dat ouderwetse grijze draadloos pinapparaat.

Makkelijk en laagdrempelig

Het eerste wat opvalt is hoe makkelijk en laagdrempelig de nieuwe aanbieders te werk gaan. Bij marktleider CCV (bekend van deze pinautomaten die je in grote ketens vaak ziet) moet je verschillende papieren contracten en documenten tekenen. Nadat je alles hebt ingevuld duurt het minstens 4 weken voor je een werkend draadloos pinapparaat hebt.

Bij nieuwe spelers zoals iZettle, Sumup en mijnPIN hoef je een stuk minder dubbele informatie in te vullen. Bovendien gaat het proces volledig digitaal en beschik je binnen enkele werkdagen over een geactiveerd account en een werkend draadloos pinapparaat zodat je snel aan de slag kunt. Wij hebben overigens zelf erg negatieve ervaringen met Sumup, meer daarover kun je lezen in deze blog (opent in een nieuw venster).

Dat het aanvraagproces zoveel eenvoudiger is komt grotendeels doordat CCV een ouderwetse werkwijze hanteert. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij banken, zo moet je bij ING bijvoorbeeld nog naar een kantoor om een rekening te openen. Dit terwijl je bij de online banken KNAB en BUNQ volledig digitaal aan de slag kan.

Maar niet alleen is een aanvraag bij iZettle, Sumup of mijnPin makkelijker, ook de kostenstructuur is eenvoudiger en meer gericht op het MKB. Waar gevestigde partijen zoals CCV, Speay en Ingenico hoge bedragen rekenen aan service- en abonnementskosten hanteren nieuwkomers iZettle, Sumup en mijnPin een model waarbij je uitsluitend betaald voor gebruik.

Ook de mobiele pinautomaat zelf is goedkoper, waar je bij Sepay of CCV meer dan 500 euro kwijt bent kun je bij iZettle, Sumup of mijnPin al terecht voor een automaat onder de 100 euro, zonder enige abonnementskosten of verplichtingen.

De nieuwkomers zijn dus toegankelijk en goedkoop (zeker voor kleinere ondernemers) als het aankomt op het aanvragen van een mobiele pinautomaat en het gebruiken ervan. Echter misschien nog wel interessanter zijn de vele vernieuwingen die ze doorvoeren in hun dienstverlening. Laten we die eens nader bekijken.

Smartphone als betaalmiddel

izettle_reader_pinautomaatSindskort kunnen we in Nederland betalen met onze smartphone bij sommige banken waarbij de chip in de telefoon in plaats van de bankpas wordt gebruikt om de betaling te voltooien. Daarnaast worden smartphone in toenemende mate gebruikt voor internetbankieren.

Sumup, iZettle en mijnPIN spelen hier handig op in door ieder een zeer goed uitgewerkte app aan te bieden op de telefoon. Daarbij richt de myPOS app zich vooral op het beheer van de transactiegeschiedenis, het opzoeken van bonnetjes en het beheren van betaalautomaten.

Sumup en iZettle gaan nog een stapje verder en maken de smartphone net als bij betalen met je mobiel onderdeel van het betalingsproces. In dit geval echter om betalingen te accepteren als onderneming.

De gedachte moet zijn geweest, waarom een dure pinautomaat maken met een eigen netwerkverbinding, processor etc. als het grootste deel van deze taken door een smartphone kan worden gedaan?

Een kaartlezer in plaats van een pinautomaat

Een draadloos pinapparaat van Sumup of iZettle is dan ook geen volwaardige pinautomaat maar meer een kaartlezer. Deze leest een chip of magneetstrip van een pasje uit en stuurt dit gecodeerd naar de met Bluetooth verbonden smartphone die de rest doet. Deze constructie klinkt misschien wat ongewoon maar is volledig veilig en goedgekeurd door de Europese unie.

Het grote voordeel van deze opzet is tweeledig, allereerst kan de kaartlezer een stuk goedkoper zijn, immers er is minder complexe hardware nodig. Daarnaast kan de smartphone niet alleen worden ingezet voor het accepteren van betalingen maar ook voor allerlei andere zaken.

 myPOS (de leverancier van mijnPIN) bekijkt het op een andere manier en werkt wel met volwaardige pinautomaten, een daarvan draait zelfs op Android en combineert dit met een . Hiermee maakt myPOS op geheel eigen manier intensief gebruik van de mogelijkheden die een smartphone bieden bij een draadloos pinapparaat. Maar wat is nu de meerwaarde van een app voor een kaartlezer of een slimme pinautomaat?

Een app voor (op) je pinautomaat

Zoals hierboven genoemd is bij iZettle en Sumup de betaaloplossing een kaartlezer in combinatie met een app op je telefoon. Wat hierbij interessant is, is dat je telefoon niet puur als technische oplossing wordt gebruikt.

Natuurlijk kun je de app gebruiken om de kaartlezer via Bleutooth te verbinden, een bedrag in te voeren en dit af te rekenen via de kaartlezer. Hierna stuur je de klant per email, sms of optionele bluetooth printer een bonnetje. Maar een smartphone app kan natuurlijk veel meer dan dat.

Zowel de Sumup als iZettle app omvatten dan ook extra handigheidjes. Denk hierbij aan rapportages van de pinomzet, die je gelijk kunt delen of afdrukken en het opzoeken van oude bonnetjes en die eventueel opnieuw versturen. Daarnaast hebben beide apps een soort product beheersysteem waarin je naar wens producten, productvariaties en BTW tarieven kunt toevoegen. Hierdoor is de app eigenlijk een vervanging voor een standaard kassasysteem.

Dit zijn enkele voorbeelden waaruit blijkt dat deze bedrijven handig gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden van een app. Grotere bedrijven zullen natuurlijk liever kiezen voor eigen boekhoud- en voorraadsoftware maar voor veel ondernemers in het MKB kan deze app volstaan, uiteraard is alles ook te beheren via een online omgeving op de laptop.

Draadloos pinapparaat met android

mijnPIN bekijkt het op een totaal andere manier en gebruikt smartphones niet als onderdeel van het betalingsproces, maar wel de techniek erachter om gewone pinautomaten smart te maken. De instapmodellen van mijnPIN draaien op een simpel stukje software maar sindskort is er de zogeheten myPOS Smart N5, een pinautomaat met een eigen app store.

Net als Sumup en iZettle probeert mijnPIN  slimme functies toe te voegen aan hun draadloos pinapparaat. Echter draaien deze functies volledig op de pinautomaat zelf. Voorbeelden van apps die beschikbaar zijn op de smart N5 zijn bijvoorbeeld register app, vergelijkbaar met het productbeheersysteem waar we net over spraken.

Andere voorbeelden zijn een top-up app, hiermee kunnen klanten via jouw pinautomaat beltegoed kopen. Ook is er een payment requests app waarmee je eenvoudig via SMS of email een betaalverzoek naar iemand kan versturen. Daarbij zorgt niet alleen de software voor functionaliteit, ook de hardware is indrukwekkend.

Naast het grote, klantvriendelijke touchscreen is de N5 voorzien van een ingebouwde bonprinter, chip om NFC betalingen te accepteren, een camera om barcodes en QR codes te scannen en zijn er mogelijkheden om de handtekening van een klant te registreren.

Hiermee mag duidelijk zijn dat de N5 veel meer is dan een simpel draadloos pinapparaat. Het is een kassasysteem, bonprinter en barcode scanner in-1. Met een beproefd besturingssysteem zoals Android als basis mag je bovendien verwachten dat de software- en beveiliging geruime tijd up-to-date blijven. Tot slot is de N5 zoals je kunt zien zeker geen saaie grijze doos qua vormgeving.

Andere extra’s en diensten

Los van de innovaties rondom de betaalautomaten en apps zelfs hebben iZettle, Sumup en mijnPIN diverse extra ideeën bedacht om ondernemers aan te trekken als klant. Hoewel deze diensten vaak minder te maken hebben met de basis, een draadloos pinapparaat zijn sommige toch de moeite waard om te benoemen.

myPOS visa card – naast een draadloos pinapparaat krijg je bij mijnPin een account met een eigen bankrekeningnummer. Aan deze rekening zit standaard een gratis prepaid debitcard van Visa gekoppeld. Hiermee heb je de mogelijkheid om binnenkomende betalingen uit te geven zonder deze eerste over te boeken naar een eigen rekening. Een handige functie, zeker voor ondernemers die niet in aanmerking komen voor een zakelijke creditcard.

iZettle advance– met iZettle advance heeft iZettle een interessante vorm van bedrijfsfinanciering bedacht. Ze hanteren hierbij geen strenge acceptatiecriteria en ook geen langlopende rentes. Je start simpelweg met betalingen accepteren via iZettle.

Wanneer je naar verloop van tijd geld nodig hebt om te groeien kun je bij iZettle een krediet aanvragen gebaseerd op wat je al aan pinomzet hebt. Hiervoor betaal je een eenmalige toeslag en de afbetaling gebeurd volledig door een percentage van de toekomstige pinomzet in te houden. Het concept is eenvoudig, helder en simpel en biedt mogelijkheden voor kleine ondernemers en retailers die nee te horen krijgen bij een bank.

Sumup virtual terminal – bij concurrent Sumup kun je gebruik maken van een zogenoemde virtual terminal. Dit is een soort digitale pinautomaat, vergelijkbaar met het winkelmandje van een webshop.

Via de Sumup app of website voert de klant zijn/haar gegevens in waarnaar je een betaling kunt afrekenen zonder gebruik van een fysieke kaartlezer. De functie blijft nu nog beperkt tot creditcards maar lijkt zeker met nieuwe digitale betalingsmethoden zoals Google pay potentie te hebben zodat je online en offline betalingen kunt verwerken met hetzelfde systeem.

myPOS cadeaukaarten – een laatste leuke extra naast een draadloos pinapparaat vinden we wederom bij mijnPin. Je hebt in hun online omgeving de mogelijkheid om cadeaukaarten te bestellen met een eigen bedrijfsnaam erop.

Deze kaarten zijn op jouw mijnPin pinautomaten op te waarderen en te besteden met een bedrag naar keuze. Met een prijs van € 1 euro per kaart en een minimum afname van 200 kaarten is dit een goedkope manier om toch volwaardige cadeaukaarten te kunnen bieden aan klanten.

Een draadloos pinapparaat is meer dan een pinautomaat

De conclusie van dit artikel is dat een draadloos pinapparaat vandaag de dag veel meer kan zijn en mag zijn dan een grijs kastje waarmee je betalingen accepteert. Hoewel de grotere ondernemingen misschien niet staan te springen om slimme apps en virtual terminals zullen veel ondernemers in het MKB plezier hebben van deze ontwikkelingen.

Pinnen zal altijd geld blijven kosten maar bij de nieuwe aanbieders  mijnPIN, iZettle en Sumup krijg je daar in ieder geval veel meer voor terug dan alleen een succesvolle transactie. Daarmee kan ik ondernemers, zeker degene die nog geen pinbetalingen accepteren van harte aanraden eens goed te kijken naar deze drie bedrijven en hun mogelijkheden.

Bekijk hier de (video)review van mijnPin, iZettle en Sumup of kijk voor meer informatie op de websites van iZettle, mijnPIN en Sumup. Wil je meer weten over de kosten van betalingen accepteren? Bekijk dan hier onze draadloze pinautomaat vergelijker, middels een enkele klik bereken je de transactie- en aanschafkosten tussen 8 verschillende aanbieders.