Veel ondernemers kennen het (nog) niet, internetbanken. Steeds meer banken bieden hun diensten online aan waardoor je veel meer keuze hebt voor een zakelijke rekening openen. Zowel binnen en buiten Nederland is er qua banken tegenwoordig meer keuze.

Dat is goed nieuws, want een zakelijke rekening bij de ING of Rabobank is voor kleine en ondernemers en zelfstandigen vaak onnodig duur. Waar consumenten voor een enkele euro per maand bijna onbeperkt kunnen bankieren betalen zakelijke gebruikers de hoofdprijs.

Hoogste tijd dus om te kijken wat een internetbank de zakelijke gebruiker kan bieden. Wat dacht je van een gratis zakelijke rekening openen bij N26 bank? Of een rekening openen bij Bunq waar de bank app automatisch je facturen inscant? Knab heeft dan weer een ingebouwd crowdfunding platform waar je zakelijke financiering kan ophalen. Keuze en mogelijkheden genoeg dus.

Samenvatting voor de drukke ondernemers

iban-logoEen zakelijke rekening openen bij een ING of de Rabobank is duur. Dit komt met name door de transactiekosten die banken rekenen, waardoor elke bij- en afschrijving extra geld kost. Bij ING betaal je bijvoorbeeld 10 cent per tansactie, bij 150 transacties per maand loopt dit al op tot 15 euro. Dit komt bovenop de vaste kosten van 10 euro per maand. Je bent dus al gauw 25 euro in de maand kwijt.

Gelukkig bieden online banken nu een alternatief. Zo kun je bij N26 als ZZP’er een volledig gratis zakelijke rekening openen zonder transactiekosten. Daarbij krijg je een volwaardige IBAN, een pinpas en zelfs een gratis prepaid creditcard. Hiermee heb je het betaalgemak van een creditcard zonder BKR registratie of limieten. Een ideale keuze voor startende ondernemer en nog gratis ook.

Groeiende zelfstandigen en MKB’ers zijn voordelig uit bij Knab (tijdelijk 50% korting). Tijdelijk kun een zakelijke rekening openen voor slechts 2,50 euro per maand, inclusief betaalpas en 1000 gratis transacties per jaar. Knab heeft daarnaast aanbiedingen speciaal voor ondernemers op het gebied van pinautomaten, crowdfunding en boekhouding. Daarmee is Knab een stuk goedkoper en veelzijdiger dan de meeste grote banken.

Tot slot kun je als moderne ondernemer ook terecht bij Bunq. Deze hippe Nederlandse internetbank is voor ondernemers niet goedkoop en kost 10 euro per maand. Daar krijg je dan echter wel een bankpakket volgepakt met slimme features voor terug. Denk aan het automatisch scannen van facturen, meerdere pincodes per betaalpas, slimme notificaties, een eigen iDeal betaalpagina en meer.

Kortom, wil je een zakelijke rekening openen en waar voor je geld? Kies dan voor een internetbank zoals Knab, N26 of Bunq. Op de categoriepagina banken zijn ook verschillende reviews te vinden van deze banken.

Traditionele zakelijke bankrekening

Zoals je wellicht al hebt gelezen in de samenvatting is zakelijk bankieren bij een grote Nederlandse bank erg duur. Niet alleen kost een zakelijke rekening openen minstens 10 euro per maand, daarnaast betaal je ook nog 10 – 15 cent per transactie. Afhankelijk van het aantal maandelijkse transacties kost een zakelijke rekening bij de ABN AMRO, ING of Rabobank zo 20 – 30 euro per maand.

Voor dat geld krijg je bovendien weinig service en vernieuwing terug. Een zakelijke creditcard of krediet kunnen de meeste startende en kleine ondernemers wel vergeten door de strenge acceptatie-eisen. De banken zijn daarnaast weinig flexibel of duurzaam en voor de meest simpele zaken moet je nog een onhandige afspraak maken op kantoor.

Betrouwbaarheid van internetbanken

100000 euro biljetHet blijkt dus dat Nederlandse zakelijke rekeningen relatief duur zijn, maar waarom zou je voor een paar tientjes verschil op jaarbasis een zakelijke rekening openen bij een internetbank moeten overwegen? Is de service niet minder bereikbaar op afstand? En hoe zit het de betrouwbaarheid van zo’n online bank?

De betrouwbaarheid is gelukkig geen probleem. Alle online banken in dit artikel zoals Bunq, N26 en Knab zijn aangesloten op het Europees depositogarantiestelsel. Dit betekend dat bij een failissement je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt is door een waarborgfonds of nationale bank. Je hoeft dus geen  zorgen te hebben dat je werkkapitaal zomaar verdwijnt

Bereikbaarheid is een kwestie van voorkeur

Ook wat betreft bereikbaarheid is een zakelijke rekening openen bij een online bank geen slechte keuze. Zo kun je inderdaad niet binnenlopen bij Bunq of N26, maar hun klantenservice is wel 7 dagen per week tot ’s avonds laat te bereiken via een chat. Handig is daarbij dat je ook gelijk een bewijs hebt van het gesprek.

Knab kun je zelfs 7 dagen per week bereiken via e-mail, chat en telefoon. Daarmee is bereikbaarheid van deze banken een stuk beter dan bijvoorbeeld de ING. Zo is de ING op zaterdag na 17.00 uur en zondag helemaal niet bereiken.

Voordelen zakelijke rekening openen via een internetbank

Een internetbank is dus niet perse onveiliger of minder goed bereikbaar, maar wat zijn nu de voordelen? Allereerst bespaar je toch mooi een tientje tot een paar tientjes per maand. Dat klinkt als een klein bedrag, maar elke euro is er 1, zeker voor kleine ondernemers. Daarnaast bieden deze banken iets wat veel grote banken niet bieden.

Zo heeft N26 bijvoorbeeld een gratis prepaid creditcard met verschillende voordelen. Knab geeft je rente op je zakelijke rekening en biedt financieringsmogelijkheden middels crowfunding. Tot slot heeft Bunq hun app volgepakt met slimme technologische vondsten. Niet elke ondernemer zal al deze mogelijkheden even nuttig vinden, maar het heeft beslist meerwaarde.

Gratis zakelijke creditcard bij N26

n26 logoBij een gratis zakelijke rekening openen bij N26 krijg je ook een gratis prepaid creditcard. Nu klinkt dit misschien niet bijzonder interessant maar dit is een creditcard zonder krediet, gekoppeld aan het saldo van je betaalrekening. Zo’n zakelijke rekening openen met een prepaid mastercard heeft twee grote voordelen.

Je wordt altijd geaccepteerd, ongeacht je omzet of krediethistorie. Zeker voor kleine ondernemers is dit een pluspunt ten opzichte van een gewone creditcard. Daarnaast is deze prepaid Mastercard goedkoper in gebruik dan een gewone creditcard wat betreft koersopslag en opnametarieven. Met deze kaart kun je dus tegen weinig kosten, zonder registraties allerhande on- en offline betalingen kunt doen, een echte meerwaarde voor elke ondernemer.

Automatische boekhouding bij Bunq

bunq iconBunq benaderd een zakelijke rekening openen op een andere manier. Bij Bunq betaal je relatief veel maar daar krijg je ook relatief veel voor terug. Zo krijg je bij Bunq standaard 25 betaalrekeningen, 3 betaalpassen en een app voor slimmigheden. Koppel bijvoorbeeld 2 pincodes aan 1 pasje, zo kun je je zakelijke en prive rekening koppelen aan 1 pinpasje. De Bunq app zit vol met dit soort innovaties.

Maar het meest interessante bij een Bunq zakelijke rekening openen is misschien wel de integratie met King Anywhere boekhouding. Door een koppeling tussen je zakelijke Bunq rekening en King Anywhere worden je transacties automatisch geanalyseerd. Het resultaat is dat je boekhouding volledig automatisch wordt bijgewerkt. Een geweldige feature voor wie niet graag bezig is met administratie maar liever met zijn onderneming.

Zakelijke rekening openen met opties bij Knab

knab logoKnab pakt het weer anders aan, hier kun je een zakelijke rekening openen voor 6 euro per maand (het eerste jaar 3 euro). Daarbij krijg je 1000 transacties per jaar gratis, daarna betaal je 10 cent per transactie. Interessant is dat Knab de zakelijke rekening probeert aan te kleden met optionele extra diensten en opties.

Zo kun je binnen de Knab bankomgeving je zakelijke rekening eenvoudig koppelen met een boekhoudprogramma, zakelijke verzekeringen afsluiten of een zakelijke spaarrekening openen. Ook interessant is Knab crowdfunding, hierbij kun je vanaf 50.000 euro een zakelijke leningaanvraag doen. Daarbij lijkt Knab echt moeite te doen om ondernemers meerwaarde te bieden bij een Knab zakelijke rekening openen.

Nadelen online zakelijke rekening openen

Online banken lijken dus veel mogelijkheden te bieden die grote banken niet hebben terwijl de prijs een stuk lager is, of zelfs gratis zoals bij N26. Maar zitten er ook nadelen aan een zakelijke rekening openen bij een internetbank?

Het grootste nadeel van N26 is dat ze als buitenlandse bank geen iDeal ondersteund. Voor online aankopen kan de prepaid creditcard een alternatief zijn, maar niet iedereen vind dit prettig. Als iDeal een harde eis is kun je het beste een zakelijke rekening openen bij Knab.

Bunq heeft als nadeel dat ze niet veel goedkoper zijn dan een ING of Rabobank. Zo betaal je nog steeds een tientje per maand en extra kosten per transactie. Daarvoor krijg je weliswaar veel functies en diensten terug, maar als je die niet gebruikt is Bunq natuurlijk niet speciaal een voordelige keuze.

Knab is een goede allround optie

knab kantoorEen zakelijke rekening openen met iDeal en lage kosten kan het beste bij Knab. Voor tijdelijke 3 euro per maand heb je een prima internetbankieren omgeving, bankieren app, boekhoudkoppeling een betaalpas. Met ook nog eens 1000 transacties per jaar gratis bespaar je zo honderden euro’s per jaar ten opzichte van een ING of Rabobank.

Knab is verder prima bereikbaar via telefoon, chat of e-mail en is als dochteronderneming van de Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon ook een relatief bekende naam. Wil je meer weten over een zakelijke rekening openen bij Knab? Lees dan ook onze Knab review of bekijk hier de zakelijke actiepakketten van Knab.

De 100% gratis bankrekening van N26

Ik wil toch nog even de gratis bankrekening van N26 benoemen. Dit is namelijk niet alleen een optie als zakelijke rekening maar ook een prima keuze als tweede prive rekening. N26 is een Duitse fintech startup opgericht in 2013 en gevestigd in Berlijn. Sinds 2016 is N26 actief in de gehele Eurozone met een gratis bankrekening voor particulieren en ZZP’ers.

De rekening van N26 komt inclusief prepaid creditcard, maestrocard (pinpas) en een prima app voor internetbankieren. De N26 rekening is geheel gratis, ook in gebruik. N26 rekent dus geen kosten voor overboekingen of transacties op de rekening. De enige kosten zijn die van contant geld opnemen met de Mastercard, hierbij zijn de eerste 5 opnames per maand gratis.

Interessant is daarbij dat ook de tarieven waar N26 wel wat voor rekent, zoals geldopnames in vreemde valuta nog steeds erg voordelig zijn. Zo ben je euro’s goedkoper uit per geldopname als je de tarieven van de N26 Mastercard vergelijkt met een Rabobank Mastercard.

Ideaal als extra rekening

Nadeel van N26 is dat ze geen iDeal ondersteunen en dat de zakelijke rekening openen alleen beschikbaar is voor ZZP’ers. Los van deze kleine nadelen is N26 echter een complete bankervaring die niets kost. Dit maakt N26 ideaal als bankrekening voor startende ZZP’ers, als vakantie of reisrekening of gewoon als tweede rekening.

Met investeringen van onder andere Valar Ventures (mede-opgericht door Peter Thiel, ook mede oprichter van Paypal) en een volwaardige banklicentie van de Duitse financiële autoriteit BaFin is N26 bovendien een veilig en betrouwbaar alternatief voor een Nederlandse bank. Wil je meer weten over N26? Lees dan onze volledige review hier, een rekening openen kan bij N26 geheel online in 8 minuten.

Conclusie zakelijke rekening openen

Bijna elke ondernemer zit met Knab goed, een zakelijke bankrekening openen gaat hier zonder poespas in een paar minuten online. De klantenservice is goed bereikbaar en er zijn genoeg extra diensten en mogelijkheden gericht op ondernemers.

Voor de kleine ondernemers kan N26 een interessante optie zijn en voor wie houdt van technologie en opties kan het beste kiezen voor Bunq. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.