Hoe voordelig is een Knab spaarrekening openen vergeleken met andere banken of bijvoorbeeld zelf beleggen? Lees het in deze blog.

Knab richt zich als Nederlandse online bank vooral op spaarders en kleine ondernemers. Maar wat heb je nu eigenlijk aan een spaarrekening met de lage rentestanden van de laatste jaren? In deze blog vergelijken we een Knab spaarrekeningen openen met andere banken en alternatieven.

De bank voor spaarders

Al jaren positioneert online bank Knab zich als bank voor spaarders. Een Knab spaarrekening openen valt dan ook in het standaard Knab betaalpakket en hoef je niet apart aan te vragen. Daarbij krijg je keuze uit drie verschillende soorten spaarvormen en rente op de betaalrekening.

Standaard krijg je 0,02% rente op je Knab betaalrekening. Dit is niet bijzonder veel maar nog altijd 0,02% meer dan bij een grote bank zoals de Rabobank. Daarnaast krijg je bij een Knab spaarrekening openen dus keuze uit de volgende drie spaarvormen;

knab spaarrente februari 2021

Let op! Dit zijn de rentestanden per Februari 2021, rentestanden kunnen wijzigen, kijk voor de actuele standen op de Knab website.

Flexibel sparen

Bij deze spaarvorm kun je inleggen vanaf 0 euro en is je rente vrij opneembaar. Vergelijkbaar met een gewone spaarrekening dus. De rente bedraagt 0,02% en wordt maandelijks bijgeschreven. Eigenlijk is dit rentepercentage niet meer de moeite om te sparen maar symbolisch gezien is het beter dan de 0% of soms zelfs negatieve rente die grote banken zoals ABN, ING en de Rabobank rekenen.

Kwartaal sparen

Heb je je spaargeld een kwartaal niet nodig kun je beter kiezen voor Knab kwartaal sparen. Je geld is nog steeds vrij opneembaar maar je krijgt alleen bonusrente als het bedrag een kwartaal blijft staan. De basisrente is momenteel 0,03%, je krijgt dus 0,01% meer rente dan bij flexibel sparen. Gezien het kleine verschil in rente is dit niet echt een meerwaarde ten opzichte van Flexibel sparen.

Depositosparen

Bij Knab depositosparen kreeg je tot vorig jaar nog enigszins goede rente van 0,80%, inmiddels is dit echter verlaagd tot 0,10% met een minimum inleg van € 1000,-. Gezien de minimale rente opbrengst en je het geld langere tijd vast moet zetten vinden wij ook deze optie niet echt een meerwaarde ten opzichte van Flexibel sparen. Zeker niet omdat andere banken zoals Openbank nog gewoon 0,20% rente rekenen met flexibel sparen.

Knab sparen vergeleken met andere banken

Een Knab spaarrekening openen komt dus met veel keuze maar hoe is het rendement vergeleken met andere spaarrekeningen?

Kijken we naar de grote banken zoals ABN AMRO en de Rabobank dan is een Knab spaarrekening openen zeker interessant. Zo krijg je bij een ABN AMRO en Rabobank spaarrekeningen helemaal geen rente meer. Sterker nog, mensen met veel vermogen betalen zelfs negatieve rente. Dit geldt ook voor kleinere banken zoals Triodos. Je moet dan dus betalen om te mogen sparen. Knab is dan dus zeker in het voordeel.

Echter de rente blijft absoluut gezien laag, daarom is een Knab spaarrekening openen niet de beste keuze als je de hoogte mogelijke rente wil. Je kunt dan beter kiezen voor een bank gespecaliseerd in sparen zoals Openbank (tot 0,20% rente met flexibel sparen) of Bigbank (tot 1,5% rente met depositosparen).

Is een spaarrekening openen nog wel interessant?

Knab heeft dus zeker geen slecht spaarproduct als je het vergelijkt met grote banken maar wel als je het vergelijkt met gespecialiseerde banken. Toch blijft bij ons de vraag hangen of een spaarrekening openen in het algemeen nog wel interessant is. Stel je hebt 50.000 euro spaargeld dan levert dit met Knab flexibel sparen 10 euro per jaar op en 50 euro met depositosparen. Beter dan de 0 euro bij de Rabobank of 0 euro bij Triodos bank maar gezien het bedrag is het niet echt veel.

Bij de spaarrekening van Openbank is de rente wel iets hoger maar met 100 euro per jaar is het nog steeds geen groot bedrag. Alleen Bigbank kan nog overtuigen met een rendement van 750 euro per jaar. Daarvoor moet je echter wel je spaargeld 10 jaar vastzetten en dat is een flinke periode. Al met al kan wel worden gesteld dat spaarrente in het algemeen niet veel meer oplevert gezien het bedrag en de risico’s.

Alternatieven voor een Knab spaarrekening openen

knab pasVoor mensen die gewoon zonder gedoe een spaarrekening willen openen bij een Nederlandse bank is Knab de beste keuze. Je krijgt een fractie meer rente dan bij de grote banken en geeft een signaal af dat je niet staat achter de negatieve rente die steeds meer grote banken invoeren.

Ben je bereid over te stappen naar een minder bekende bank levert flexibel Sparen bij Openbank iets meer op. Daarnaast krijg je beduidend hogere rentes bij spaarbank Bigbank. Meer over deze banken lees je ook in onze Openbank ervaringen en Bigbank review.

Wil je echter een serieus rendement op je vermogen dan is sparen geen goede optie meer. Alternatieven zoals beleggen en crowdfunding zijn dan betere opties maar komen wel met een hoger risico dan sparen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Knab beleggen waar je tegen weinig kosten Knab je vermogen kunt laten beleggen. Meer hierover lees je ook in onze Knab beleggen ervaringen. Ook de Nederlandse beleggingsbank Binck is een goede keuze voor laagdrempelig laten beleggen. Lees er meer over in onze Binck forward ervaringen.

Conclusie Knab spaarrekening openen

Een Knab spaarrekening openen is een betere keuze dan de grote banken en een meer vertrouwde keuze dan veel kleine banken. Rijk zul je echter niet worden van de rentes die Knab momenteel geeft. Wil je dus meer rendement moet je kiezen voor minder bekende banken waarbij wij Openbank tippen voor flexibel sparen en Bigbank voor depositosparen.

Ben je bereid meer risico te nemen kan gemaksbeleggen en goed alternatief zijn voor een Knab spaarrekening openen0. Bedenk echter wel dat dit aanzienlijk meer risicio’s met zich meebrengt en laat je adviseren door een erkend adviseur. Voor een globaal beeld van de kosten en mogelijkheden van dergelijke diensten kun je wel onze hierbovengenoemde Knab beleggen en Binck Forward ervaringen lezen.