Hoe voordelig is een Knab spaarrekening openen vergeleken met andere banken of bijvoorbeeld zelf beleggen? Lees het in deze blog.

Knab richt zich als Nederlandse online bank vooral op spaarders en kleine ondernemers. Maar wat heb je nu eigenlijk aan een spaarrekening met de lage rentestanden van de laatste jaren? In deze blog vergelijken we een Knab spaarrekeningen openen met andere banken en alternatieven.

De bank voor spaarders

Al jaren positioneert online bank Knab zich als bank voor spaarders. Een Knab spaarrekening openen valt dan ook in het standaard Knab betaalpakket en hoef je niet apart aan te vragen. Daarbij krijg je keuze uit drie verschillende soorten spaarvormen en rente op de betaalrekening.

Standaard krijg je 0,03% rente op je Knab betaalrekening. Dit is niet bijzonder veel maar nog altijd 0,03% meer dan bij een grote bank zoals de Rabobank. Daarnaast krijg je bij een Knab spaarrekening openen dus keuze uit de volgende drie spaarvormen;

Flexibel sparen

Bij deze spaarvorm kun je inleggen vanaf 0 euro en is je rente vrij opneembaar. Vergelijkbaar met een gewone spaarrekening dus. De rente bedraagt 0,22% en wordt maandelijks bijgeschreven.

Kwartaal sparen

Heb je je spaargeld een kwartaal niet nodig kun je beter kiezen voor Knab kwartaal sparen. Je geld is nog steeds vrij opneembaar maar je krijgt alleen bonusrente als het bedrag een kwartaal blijft staan. De basisrente is 0,10% en de bonusrente 0,15%. Je krijgt dus 0,03% meer rente dan bij flexibel sparen.

Depositosparen

Bij Knab depositosparen krijg je een aanzienlijk hogere rente van maximaal 0,80%. Wel moet je minimaal 1000 euro inleggen en moet het geld meerdere jaren blijven staan om het hoogste percentage te halen. Voordeel is dat het wel gaat om vaste rente, waarmee je zekerheid hebt oover het te verwachten rendement.

Knab sparen vergeleken met andere banken

Een Knab spaarrekening openen komt dus met veel keuze maar hoe is het rendement vergeleken met andere spaarrekeningen?

Kijken we naar de grote banken zoals ABN AMRO en de Rabobank dan is een Knab spaarrekening openen zeker interessant. Zo krijg je bij een ABN AMRO en Rabobank spaarrekeningen slechts 0,03% rente. Wel kun je bij de Rabobank sparen voor 30 tot 90 dagen waarbij het percentage oploopt tot 0,13%. Maar het is slechts de helft van wat Knab biedt.

Wil je bij een grote bank depositosparen? Dan moet je je geld maar liefst 2x zo lang vastzetten als bij Knab. De Rabobank geeft 0,80% rente als je je geld 10 tot 11 jaar vastzet terwijl Knab dit percentage al geeft als je je geld 5 jaar vastzet.

Kijken we naar de kleinere banken dan is het aanbod wisselend. Zo krijg je bij een Triodos spaarrekening helemaal geen rente. Terwijl Bunq een rente heeft van maar liefst 0,27% op de betaalrekening. Kanttekening is dat dit alleen geld voor de eerste 10.000 euro.

Wel geeft Bunq je als enige bank keuzevrijheid over hoe jouw rekeningtegoeden worden belegd. Aangevuld met andere unieke features maakt dit Bunq een interessante techbank. Wie echter kijkt naar de percentages is beter af met een Knab spaarrekeningen openen.

Is een spaarrekening openen nog wel interessant?

Knab heeft dus zeker geen slecht spaarproduct als je het vergelijkt met andere banken. Toch blijft bij ons de vraag hangen of een spaarrekening openen in het algemeen nog wel interessant is. Stel je hebt 50.000 euro spaargeld dan levert dit met Knab kwartaalsparen 125 euro rente per jaar op.

Dat is natuurlijk een stuk beter dan 15 euro bij de Rabobank of 0 euro bij Triodos bank maar gezien het bedrag is het niet echt veel. Daarmee is het wel nuttig om een spaarrekening aan te houden, al is het maar voor het administratieve overzicht. Wil je echter het meer uit je vermogen halen dan is het beter om een Knab spaarrekening openen te combineren met een andere producten.

Alternatieven voor een Knab spaarrekening openen

Voor sparende particulieren zijn vooral alternatieven zoals laten beleggen of crowfunding achtige projecten interessant. Deze producten zijn vaak laagdrempelig, eenvoudig te beheren en met een beperkt risicoprofiel.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Knab crowdfunding. Hierbij kun je naast een Knab spaarrekening openen ook investeren in diverse investeringsprojecten. Hierbij krijg je een aantrekkelijk rendement van 5 tot 9% terwijl de beheerkosten maar 0,08% bedragen.

Ook met bijvoorbeeld Knab laten beleggen, een variant op Binck laten beleggen (Binck forward) kun je een aantrekkelijk rendement halen zonder al teveel moeite. Wel riskeer je bij dit soort opties mogelijk verlies van je spaargeld. Lees hier onze blog over onze ervaringen met Knab beleggen.

Conclusie

Een Knab spaarrekening openen is wel degelijk de moeite waard vergeleken met spaarrekeningen van andere banken. Wil je echter meer rendement dan een procentje dan zul je toch moeten kijken naar andere vormen van vermogensbeheer.