In deze blog kijken we naar een Rabobank zakelijke rekening openen. Wat zijn de kosten en zijn er misschien goedkopere alternatieven voor een zakelijke rekening openen?

Veel mensen denken bij zakelijke bankieren gelijk aan een Rabobank zakelijke rekening openen. Immers is de Rabobank een grote en vertrouwde naam en veel mensen bankieren privé al bij de Rabobank. Echter waar de Rabobank voor privérekeningen vrij goedkoop is blijken ze voor zakelijke rekeningen best duur te zijn. Zijn er banken waar je beter terecht kunt voor een zakelijke rekening? Lees het in deze blog.

Wat kost een Rabobank zakelijke rekening openen

rabobank logoWaar je als consument voor een paar euro per maand klaar bent is zakelijk bankieren niet goedkoop. Bij grote banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank betaal je snel 10 euro per maand voor een zakelijke rekening. Het Rabobank zakelijke rekening pakket kost 9,95 euro per maand, hiervoor krijg je 1 zakelijke rekening, 1 zakelijke pinpas en toegang tot internetbankieren voor 1 gebruiker.

Wil je meer rekeningen of pasjes dan zijn hier ook weer kosten verbonden. Zo kost een extra rekening 5,30 euro per maand, een extra pas is 1,65 euro per maand. Wil je graag dat je zakenpartner ook kan inloggen bij Rabo internetbankieren? Dan betaal je 1,75 euro per maand per gebruiker. De meeste kosten zitten echter in de transactiekosten, een extra bedrag per transactie waardoor de kosten snel oplopen tot 20 euro per maand. Dat is best duur dus, zeker als je bedenkt dat een ZZP rekening bij N26 bank helemaal gratis is en bij Knab maar 5 euro per maand kost inclusief transacties.

Transactiekosten zakelijke bankieren Rabobank

Je betaald dus iets meer voor een bankpakket, maar de grootste kosten zitten in het gebruik van je zakelijke rekening. Waar bij  consumenten transacties gratis zijn, betaal je als ondernemer een bedrag voor elke transactie op je zakelijke rekening.

Zo kost elke bijschrijving op je rekening maar liefst 15 cent. Een afschrijving kost 9 cent, voor een incassoafschrijving betaal je 11 cent. Contant geld opnemen in euro’s kost minimaal 35 cent. Geld opnemen in vreemde valuta kost je minimaal 2,25 euro + 1,2% per opname. Een Rabobank zakelijke rekening openen lijkt dus vooral een kostbare aangelegenheid.

Rekenvoorbeeld

Voor de beeldvorming een rekenvoorbeeld van een kleine ondernemer van de kosten Rabobank zakelijk rekening openen. We gaan 1 uit van 1 bankpakket met 1 rekening, 1 gebruiker voor online bankieren, een pinpas en een creditcard. De ondernemer heeft 15 bijschrijvingen per maand, 10 incasso’s en 55 afschrijvingen.

  • Zakelijk rekening – € 5,30 p/m
  • Rabo wereldpas – € 1,65 p/m
  • Rabo creditcard – € 2,65 p/m
  • Toegang internetbankieren (1 gebruiker) – € 3,- p/m
  • Bijschrijvingen (15 x € 0,15) – € 2,25 p/m
  • Afschrijving (55 x € 0,09) – € 4,95 p/m
  • Incasso’s (11 x € 0,11) = € 1,10 p/m
  • Totaal € 20,90 per maand

De kosten Rabobank zakelijke rekening openen bedragen voor een kleine ondernemer al snel 250 euro per jaar. Voor actievere ondernemers en het MKB loopt dit bedrag snel verder op. Dit is nog exclusief kosten voor diensten zoals contant geld opnemen, muntrollen bestellen, geld storten of batchbetalingen doen, de lijst met kosten is maar liefst 21 pagina’s lang (PDF van de Rabobank). Dat moet toch goedkoper kunnen.

Een gratis zakelijke rekening bij N26

Gelukkig kan dat zeker goedkoper, zo is een zakelijke rekening bij online bank N26 helemaal gratis. Je betaalt bij N26 geen maandelijkse kosten en ook geen transactiekosten. Naast een zakelijke rekening krijg je bij N26 bovendien 2 gratis pasjes, een pinpas en een prepaid creditcard. Dit is een creditcard zonder krediet en dus ook zonder het gedoe van een BKR registratie, ideaal voor kleine ondernemers.

N26 is helaas niet perfect, zo is N26 Business beperkt tot slechts 1 rekening. Het is niet mogelijk om meerdere rekeningen te openen. Daarnaast is N26 Business vooral gericht op freelancers en ZZP’ers. Heb een V.O.F. of een B.V. dan kun je geen klant worden bij N26. Voor kleine zelfstandigen die goedkoop hun privé en zakelijke uitgaven gescheiden willen houden is N26 echter de perfecte keuze. Meer over N26 kun je ook lezen in onze N26 review.

Goedkoop zakelijke bankieren bij Knab

knab cardVoor alle ondernemers die niet kunnen of willen bankieren bij N26 is online bank Knab een goed alternatief voor een Rabobank zakelijke rekening openen. Zo kost een Knab zakelijk pakket slechts 6 euro per maand (het eerste jaar 3 euro). Hiervoor krijg je een betaalpas, 5 zakelijke rekeningen en 1000 transacties per jaar gratis. Heb je meer transacties dan betaal je daarna 10 cent voor elke bij- en afschrijving.

Daarmee is Knab verreweg de goedkoopste zakelijke bank waar alle ondernemers van eenmanszaak tot B.V. voordelig terecht kunnen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je niet volledig bent overtuigd. Immers zijn N26 en Knab misschien wel goedkoper, maar kunnen ze als online bank dezelfde klantervaring bieden? Hoe je bereik je de bank bijvoorbeeld? Hoe stort je geld af?

De voordelen van een Rabobank zakelijke rekening openen

Het grote voordeel van de Rabobank is natuurlijk hun netwerk aan kantoren en hun brede dienstverlening. Zo kun je bij de Rabobank niet alleen zakelijk bankieren maar ook eenvoudig extra diensten afnemen. Denk daarbij aan verzekeringen, een online kassa voor je webshop (Rabobank Omnikassa) of een pinautomaat voor je winkel (Rabobank Smartpin).

Zeker voor retailondernemers is het daarnaast handig dat ze geld kunnen afstorten bij sealbagautomaten. Ondanks dat hier best wat kosten aan verbonden zijn is dit toch een betere optie dan alles in de zaak bewaren omdat je het niet kunt afstorten bij je online bank.

Extra kosten door extra diensten

Echter al deze extra diensten en mogelijkheden van een Rabobank zakelijke rekening openen brengen ook weer kosten met zich mee.  Zo kost een Rabobank pinautomaat bijvoorbeeld 14,60 tot 39 euro per maand, exclusief transactiekosten. Terwijl aanbieders als iZettle of mijnPIN helemaal geen abonnementskosten rekenen (zie ook onze pinautomaat prijsvergelijker)

Ook voor de Rabobank Omikassa ben je minimaal 10 euro per maand kwijt aan abonnementskosten terwijl online kassa’s zoals myPOS online, Sisow en Mollie helemaal geen kosten rekenen en vaak goedkoper zijn op het gebied van creditcardtransacties.

Teveel kosten Rabobank zakelijke rekening openen

Het mag duidelijk zijn, de Rabobank is een erg dure bank als je zakelijk wilt bankieren. Zo kan een Rabobank zakelijke rekening openen met wat extra toeters en bellen zo 50 – 60 euro per maand kosten. Voor kleine ondernemers is dat gewoon een hoop geld.

Ons belangrijkste kritiekpunt is dat het gewoon zoveel goedkoper kan. Kleine ondernemers bankieren zelfs gratis bij N26, andere ondernemers voor 5 euro per maand bij Knab. Wil je graag pinbetalingen accepteren dan hebben iZettle en mijnPIN oplossingen zonder abonnementkosten. Een goedkope en goede online kassa zonder opstartkosten kun je vinden bij Mollie, Sisow of myPOS online.

Goedkoop onafhankelijk bankieren

100000 euro biljetOok voor de zekerheid hoef je het niet te doen. Online banken zoals Knab en N26 vallen net als de Rabobank onder het Europese depositogarantiestelsel. Hiermee is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt. Onder dat bedrag is er dus eigenlijk geen risico voor een faillissement. Heb je meer dan dat bedrag dan kan het zeker geen kwaad om dit over meerdere banken te spreiden en zo per bank dekking te krijgen.

Is contant geld afstorten of bestellen echt noodzakelijk dan is het nog voordeliger om alleen losse betaalrekening te openen bij de Rabobank voor 5,30 euro per maand voor het afstorten van contant geld. Vervolgens laat je dit overboeken naar je goedkopere rekening bij bijvoorbeeld Knab.

Conclusie Rabobank zakelijke rekening openen

Wij zouden elke ondernemer adviseren twee keer na te denken over een Rabobank zakelijke rekening openen. Met de diensten van de Rabobank zelf is op zich niets mis – Al scoren ze wel matig op de eerlijke bankwijzer – maar ze zijn gewoon erg duur.

Zo duur dat het zeker de moeite waard is om meerdere bankrekeningen te openen of diensten zoals een online kassa of pinautomaat te verspreiden over verschillende dienstverleners.  Het grote voordeel daarvan is dat je niet alleen een stuk goedkoper uit bent, maar ook een stuk minder afhankelijk van 1 grote partij.

Meer weten over zakelijk bankieren? Bekijk divers artikelen en reviews op onze zakelijk bankieren pagina. Meer over betaalautomaten kun je vinden in onze pinautomaat prijsvergelijker. Tot slot kun je in de nieuwe categorie online betalen meer vinden over internetkassa’s en iDeal betalingen. Starten met goedkoop bankieren? Open hier een gratis N26 rekening of kijk hier voor een voordelige Knab rekening (tijdelijk met € 50,- overstaptegoed).