Een online zakelijke rekening openen in een paar minuten, het kan tegenwoordig. Wij vergelijken online banken Knab, Bunq en N26 en kijken wat de beste optie is voor betaalbaar zakelijk bankieren.

Sinds de komst van internetbankieren is de manier waarop wij bankieren snel veranderd. Denk aan de introductie van internetbankieren, contactloos betalen, mobiel bankieren en wanneer heb jij voor het laatst een acceptgiro op de post gedaan? Er bestaan nu zelfs gratis bankrekeningen, tijd dus om te kijken wat er mogelijk is.

Online banken, gebruiksvriendelijk en kostenbesparend

Daarbij is ook de werkwijze van banken veranderd. Waar een bank vroeger een kostbaar netwerk moest hebben van kantoren en pinautomaten is dat tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. Daardoor zie je de laatste jaren steeds meer online banken die hun diensten een stuk goedkoper kunnen aanbieden.

Waar zakelijk bankieren bij de grote banken als ABN en Rabobank nog steeds duur is door hoge maandelijkse kosten en transactietoeslagen laten 3 jonge, innovatieve online banken zien dat een online zakelijke rekening openen niet duur is en ook zeker niet moeilijk.

In deze blog zetten we de mogelijkheden van een online zakelijke rekening openen bij de banken Knab, Bunq en N26 naast elkaar. Bij alle drie deze banken kun je als kleine ondernemer in een paar minuten een online zakelijke rekening openen die goedkoper is dan een ‘ouderwetse’ bank.

Kosten online zakelijke rekening openen

Laten we beginnen met het belangrijkste, de kosten online zakelijke rekening openen. Dit is uiteindelijk toch de grootste motivatie voor ondernemers om te kiezen voor een bank. Een zakelijke bankrekening is immers uiteindelijk gewoon een saai, maar noodzakelijk onderdeel van de bedrijfsadministratie.

Voor de beeldvorming, grote Banken zoals de ING, Rabobank en ABN rekenen rond de 10 euro per maand voor een zakelijke bankrekening. Daar bovenop betaal je een toeslag per transactie die wisselt tussen de 8 tot 15 cent per bij- of afschrijving. Bij 200 transacties per maand kost zo’n bank je dus rond de 25 tot 30 euro per maand.

Kijk je naar Knab, Bunq en N26 dan zie je veel verschil in kosten bij een online zakelijke rekening openen. N26 is het goedkoopste, hun basisrekening is gratis, Knab is zeker de helft goedkoper dan de grote banken en Bunq is ongeveer even duur als de grote banken. Laten we eens kijken wat je daarvoor terugkrijgt.

Bunq, een eerste indruk

De vergelijking wordt gelijk lastig omdat Knab, Bunq en N26 alle drie een hele andere visie hebben op een online zakelijke rekening openen. Zo is Bunq vergelijkbaar geprijsd als de grote banken. Een Bunq Business abonnement kost ook rond de 10 euro per maand. Net als bij de grote banken betaal je bij Bunq een transactietoeslag, 10 cent per bij- of afschrijving.

Je moet daar bovenop zelfs nog extra kosten betalen als je een betaalverzoek stuurt. Wat je dan standaard weer wel krijgt zijn 3 bankpasjes waarbij je naar keuze kan kiezen uit een Maestrocard (pinpas) of een Mastercard (prepaid creditcard). Ook zitten er standaard 25 rekeningen in het Bunq pakket en slimme features om je bankgegevens de importeren in boekhoudsoftware.

Slimme tools in een app

Je bent dus niet echt goedkoper uit dan bij bijvoorbeeld de ING bij een online zakelijke rekening openen maar je krijgt wel meer pasjes, rekeningen en slimme tools. Zo kun je bijvoorbeeld je zakelijke en privé rekening koppelen aan 1 pasje met 2 pincodes. Afhankelijk van de pincode die je intoetst wordt het van een bepaalde rekening afgeschreven. Zoiets is gewoon erg slim bedacht en voorlopig unieke feature van Bunq.

Echter Bunq heeft ook nadelen, het grootste nadeel is eigenlijk dat alles via de app moet. Bunq heeft geen internetbankieren website. Met de app is overigens niets mis, maar wil je batch overboekingen doen dan is dat gewoon een gedoe op je smartphone.

En gaat je telefoon kapot of ben je hem kwijt? Dan kun je gewoon simpelweg niet bij je geld want ook de klantenservice kun je alleen bereiken via die app. Zulk soort afhankelijk kun je gewoon niet hebben als zakelijk gebruiker en dat maakt een online zakelijke rekening openen bij Bunq niet de beste keuze.

Gratis online zakelijke rekening openen bij N26

De visie van N26 is compleet anders dan die van Bunq. Waar Bunq kies voor veel features en functies tegen een premium prijs is het bij N26 precies andersom. Een online zakelijke rekening openen bij N26 is zelfs geheel gratis, zonder gekke voorwaarden of verrassingen.

Wat je voor niks krijgt is nog verrassend veel. Zo krijg je een bij een online zakelijke rekening openen bij N26 een IBAN bankrekening met een app en een website waarop je kunt internetbankieren. Daarnaast ontvang je een geheel gratis Mastercard (prepaid creditcard) en een Maestro kaart (pinpas).

De rekening en de passen zijn helemaal gratis, ook betaal je geen transactietoeslagen. Hoe dit kan is dat N26 hun internetbankieren meer ziet als een platform. Dit betekend dat ze het basisproduct gratis aanbieden (de betaalrekening) en winst maken op de verkoop van extra (optionele) producten zoals verzekeringen en kredieten.

Geen poespas

Je merkt wel dat N26 het product meer basic heeft gehouden dan Bunq. Geen betaalverzoeken, geen slimme pasjes, geen 25 rekeningen. Simpelweg 1 rekening, 2 pasjes en een bescheiden internetbankieren omgeving zonder teveel poespas. Overigens is dat harde geen kritiek want wat je krijgt werkt gewoon prima en het kost ook minder.

Een online zakelijke rekening openen bij N26 is dan ook iets wat we elke ondernemer kunnen aanraden. Niet alleen bespaar je met gemak honderden euro’s per jaar op bankkosten. Ook steun je innovatie en vernieuwing in de bankensector, iets wat natuurlijk nooit verkeer is. Bekijk meer informatie op de website van N26 of lees verder of Knab.

De middenweg van Knab

Een online zakelijke rekening openen bij Knab kan worden gezien als een soort compromis. Enerzijds een zakelijke rekening bij Knab niet zo goedkoop als N26. Maar wel een stuk goedkoper dan bij Bunq of zeg de ING.

Bij Knab betaal je voor een online zakelijke rekening openen 6 euro per maand. Daarnaast krijg je 1000 transacties per jaar gratis. Wanneer die op zijn betaal je 10 cent per bij- of afschrijving. Tijdelijk geven ze nu ook het eerste jaar 50% korting. Daardoor is Knab qua kosten toch een aantrekkelijk alternatief voor N26.

Net als bij N26 is Knab qua basisproduct wat simpeler en ontbreken slimme tools en functies die je bij Bunq wel terugziet. Daar staat tegenover dat Knab net als N26 wel beschikt over een volwaardige internetbankieren omgeving bereikbaar via hun website wat wij toch als groot pluspunt zien tegenover Bunq.

Een Nederlandse bank

Het grootste verschil- en voordeel van Knab tegenover N26 is dat Knab een Nederlandse bank is. Dat betekend dat je bij een online zakelijke rekening openen beschikking krijg over iDeal en een Nederlands sprekende helpdesk. Doordat N26 Duits is en meer internationaal georiënteerd krijg je daar een Engels sprekende servicemedewerker aan de lijn en wordt het buiten Nederland zelden gebruikte iDeal (nog) niet ondersteund.

Daar staat tegenover dat Knab niet de mogelijkheid bied tot het aanvragen van een prepaid creditcard die Bunq en N26 wel bieden. Deze creditcard kan het gemis van iDeal grotendeels wegnemen aangezien iDeal bijna uitsluitend nuttig is voor online betalingen.

Conclusie Online zakelijke rekening openen

Zoals je ziet zitten er best wat verschillen tussen een online zakelijke rekening openen bij Knab, Bunq en N26. Het is daarom ook lastig een algemene conclusie te trekken welke bank het beste is.

Wat wel duidelijk is, is dat je als ondernemer honderden euro’s aan kosten per jaar kunt besparen door een rekening te openen bij Knab of N26. Daarbij doen de basisfuncties, internetbankieren, overboekingen doen en betalen zeker niet onder voor de grotere banken.

Ook vallen zowel Knab, Bunq en N26 onder het Europese depositogarantiestelsel wat (spaar)geld tot 100.000 euro garandeert mocht de bank omvallen. Dat geeft enige zekerheid en vertrouwen dat het gaat om serieuze partijen waarop je als ondernemer kunt bouwen.

Daarmee zijn deze banken ideaal als tweede rekening voor zakelijk gebruik, zeker voor wie voornamelijk zakelijke en privé uitgaven gescheiden wil houden. Daarbij maken alle drie de banken je het wel erg makkelijk want een online zakelijke rekening openen kan bij zowel Knab, Bunq en N26 in minder dan 10 minuten vanuit je luie stoel.

Enthousiast geworden over deze vernieuwende banken? Bekijk hier onze geschreven reviews van N26 (hier), Bunq (hier) en Knab (hier). Op de officiële websites van Knab, Bunq en N26 vind je meer informatie over een online zakelijke rekening openen.