Een mobiele pinautomaat kopen van 19 euro?? In deze uitgebreide (video)review lees je over onze iZettle ervaringen, de iZettle app en de iZettle Reader. In deze review bekijken we de Zweedse fintech startup iZettle. Zij bieden ondernemers door heel Europa  de mogelijkheid om pinbetalingen te accepteren zonder abonnement of hoge kosten. Accepteer pinbetalingen vanaf 19 euro eenmalig(!) We bespreken uitgebreid de mogelijkheden van de iZettle app, potentiële alternatieven en natuurlijk onze iZettle ervaringen rondom een mobiele pinautomaat kopen van iZettle, de iZettle reader.

Samenvatting

Geen tijd voor een lange review? Lees deze samenvatting of bekijk onze videoreview waar we in 3 minuten een beeld geven van de belangrijkste eigenschappen van de iZettle app en de iZettle kaartlezer. Update: De iZettle reader is nu tijdelijk slechts 15 euro ex. BTW voor nieuwe klanten zonder bijkomende kosten. Voor dat geld kun je natuurlijk een gokje wagen, bekijk voor meer informatie de officiële website van iZettle. Bekijk ook eens concurrent mijnPIN met zelfstandige pinautomaten vanaf 29 euro

Onze iZettle ervaringen zijn overwegend positief. De iZettle Reader is een strak vormgegeven, klantvriendelijke kaartlezer die werkt in combinatie met een mobiele telefoon. Dit is voor sommige ondernemers even wennen maar het werkt in de praktijk prima. Een iZettle reader mobiele pinautomaat kopen is met aanschafprijs van 19 euro ook erg betaalbaar te noemen. Combineer dit met de goed werkende iZettle app vol met vernieuwende functies en je hebt een uitstekende pinoplossing voor kleine en middelgrote ondernemingen.

De vriendelijke uitstraling van het bedrijf iZettle en hun oog voor starters en groeiende ondernemers zijn daarbij een fijne bonus. Het is echter zeer belangrijk dat ze blijven innoveren omdat er inmiddels verschillende concurrenten zijn. Deze bieden vergelijkbare en soms zelfs betere service en mogelijkheden dan de iZettle ervaringen voor hetzelfde geld. Bekijk deze review om te zien of een mobiele pinautomaat kopen van iZettle de moeite waard is.

Over iZettle

izettle ervaringenEen mobiele pinautomaat kopen of je betalingsverkeer uitbesteden wil je natuurlijk doen bij een betrouwbaar bedrijf. Dus laten we eerst eens kijken wie of wat iZettle is. iZettle (officiële website) is een fintech startup opgericht door de Zweden Jacob de Geer en Magnus Nilsson in April 2010. Ze bieden kleine en middelgrote ondernemers financiële diensten aan zoals betalingssoftware, pinapparatuur en zakelijke kredieten.

iZettle is momenteel actief in een aantal Europese landen (Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland) en buiten Europa in Mexico en Brazilië. Hun visie is om betalingsverkeer te versimpelen en te democratiseren. Nu denk je misschien dat het wat risicovol is om je betalingsverkeer uit te besteden aan een bedrijf wat pas enkele jaren bestaat en gelijk heb je.

Toch heeft iZettle al enkele indrukwekkende prestaties geleverd. Ze waren de eerste met een mobiele kaartlezer die je kon koppelen aan een telefoon die ook voldeed aan internationale veiligheidsstandaarden. Ze zijn daarnaast 1 van de snelst groeiende bedrijven in Zweden die in 2013 bovendien het MasterCard Best Practice certificaat ontvingen voor hun innovatieve betaaloplossing.

Sinds datzelfde jaar hebben ze ook een samenwerking met Banco Santander, een van Europa’s grootste banken. Al met al lijkt het erop dat de iZettle ervaringen in het algemeen tot nu toe positief zijn, laten we nu eens kijken of dat in de praktijk ook echt zo is.

De hardware: de iZettle reader

Laten we beginnen met onze iZettle ervaringen omtrent de hardware, de kaartlezer. iZettle is begonnen met het aanbieden van de iZettle lite, dit was een klein en blauw vierkant doosje zonder display. Aansluiten ging via een audiokabel op je telefoon, dit was echter een beperkte en onhandige ervaring voor je klanten.

Echter een iZettle lite mobiele pinautomaat kopen kon al voor 19 euro en lange tijd gaf iZettle ze zelfs gratis weg. Deze mobiele kaartlezer was dan ook duidelijk bedoeld om klanten te werven en de techniek te demonstreren maar kwam niet professioneel over.

In 2016 maakte iZettle een inhaalslag en presenteerde ze een volledig zelf ontwerpen en ontwikkelde kaartlezer; de iZettle reader. Dit apparaat moet je nog steeds verbinden met je telefoon maar de iZettle ervaringen voor je klanten zijn een stuk beter. Vergelijkbaar met professionele pinapparatuur uit supermarkten en tankstations.

Hoe werkt een bluetooth kaartlezer?

Voordat we de iZettle Reader uitpakken eerst een korte uitleg over hoe deze werkt. Tot een paar jaar geleden waren snelle smartphones met een goede internetverbinding nog niet zo gewoon als vandaag de dag. ‘Traditionele’ pinautomaten maakten dan ook vaak gebruik van een bekabelde verbinding om een saldo te controleren of een betaling te verifiëren. Ook hadden veel apparaten niet de rekenkracht om een verbinding te versleutelen.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen en goede smartphone met internetverbinding en daar maakt de iZettle reader handig gebruik van. Hun mobiele pinautomaat is eigenlijk niets anders dan een simpele kaartlezer. De iZettle reader leest simpelweg de (magneet)chip van de kaart en verzend deze data versleuteld via Bluetooth.

Alle ander zaken gebeuren via de iZettle app. Denk aan het verzenden van de data naar de bank, het kiezen van een bedrag of het e-mailen van een bonnetje. Uiteraard gebeurd dit alles in lijn met Europese en internationale richtlijnen zodat een veilige transactie is gegarandeerd. Het grote voordeel hiervan is dat de werking een stuk simpeler is en dat een ‘volwaardige’ mobiele pinautomaat kopen daardoor een stuk duurder is. Nadeel is dat je gebonden bent aan een smartphone.

Mobiele pinautomaat kopen? Ontmoet de iZettle Reader

mobiel pinautomaat kopenOnze eerste echte iZettle ervaringen zijn met de verpakking van de iZettle reader. Wanneer we de simpel vormgegeven doos uitpakken vinden we natuurlijk de kaartlezer. Daarnaast een micro-USB kabel om op te laden (geen oplader), een korte gebruikershandleiding en enkele stickers om te laten zien dat je kaartbetalingen accepteert met iZettle.

De iZettle reader is 11 x 7 x 2 cm en daardoor iets kleiner dan de gemiddelde smartphone maar wel wat dikker. Aan de bovenzijde vinden we een aan/uit knop, de micro USB poort en een sleuf om magneetstrips te lezen. Aan de onderzijde zit een sleuf voor chipkaarten en aan beide zijkanten zit niets. De achterzijde bevat contacten voor een optioneel laaddock.

Aan de voorkant vinden we een klein OLED display van 2 regels met daaronder bijna onzichtbaar weggewerkt 4 statusleds en de chip voor contactloos betalen. Daaronder zit natuurlijk een numeriek toetsenbord voor het invoeren van een pincode en het accepteren van een betaling.

Makkelijk in gebruik

Een van iZettle’s speerpunten is dat je geen training of hulp nodig hebt bij het gebruik van de iZettle reader. Je koppelt simpelweg de pinautomaat aan je telefoon zoals elk Bluetooth apparaat en je kunt betalingen accepteren binnen enkele minuten. Zolang je telefoon actief gekoppeld is met de reader duurt het tussendoor opstarten circa 2 seconden.

iZettle geeft niet aan wat de batterijcapaciteit is maar benoemt 8 uur actief gebruik of 100 transacties op een batterijlading haalbaar. Uit onze eigen iZettle ervaringen blijkt dat je zo’n 90 transacties krijgt op een laadbeurt. Mocht dit onvoldoende zijn kun je altijd een optioneel laaddock kopen.

Veel meer valt er niet te zeggen over de iZettle Reader, hij ziet er een tikje creatief uit maar is verder strak vormgegeven.  Ook de bouwkwaliteit is prima op orde en de kaartlezer schijnt ook beveiligd te zijn tegen misbruik en permanent geblokkeerd te worden zodra je hem openschroeft. Voor 80 euro kun je dus een zeer degelijke mobiele pinautomaat kopen zo lijkt het op het eerste gezicht.

Kaartbetalingen accepteren in de praktijk

Misschien nog wel belangrijker dan de gebruiksvriendelijkheid voor de ondernemer is de gebruiksvriendelijkheid voor jouw klanten. Het goede nieuws is dat je je klant niet vaak hoeft te weigeren. De iZettle reader accepteert alle belangrijke credit- en debitcards. (Mastercard, Visa, American express, Maestro, Union Pay, DinersClub en JCB). Ook mobiele betalingsdiensten zoals Apple pay, Android pay en Samsung pay zijn ondersteund.

Ga je een mobiele pinautomaat kopen wil je natuurlijk wel dat hij snel is. De iZettle reader accepteert kaarten middels chip&pin of swipen. Ook zijn de meeste betaalmethoden contactloos te accepteren. iZettle claimt dat contactloze betalingen worden verwerkt in 5 seconden en alle andere transacties in minder dan 15 seconden.

Wachten en bonnetjes

Dit lijkt een beetje optimistisch, uit onze iZettle ervaringen blijkt dat ze puur praten over het moment dat de kaart is ingevoerd en het moment dat de betaling is geaccepteerd. Handelingen van de klant zoals het invoeren van een pincode of handelingen in de iZettle app zijn niet meegenomen (hier kom en we later op terug). Ook een matige smartphone verbinding kan zorgen voor paar extra seconden.

Maar over het algemeen hoeven klant nooit ongemakkelijk lang te wachten voor een betaling is geaccepteerd. Het grootste nadeel van de hardware van iZettle zit hem dan ook vooral in het niet kunnen printen van bonnetjes. Ja, je kunt met de iZettle app een bonnetje e-mailen maar veel klanten verwachten toch nog een papieren bonnetje. iZettle heeft hiervoor wel een oplossing in de vorm van een Bluetooth bonprinter maar de goedkoopste is 239 euro. Gezien de prijs van de iZettle reader zelf wat aan de dure kant.

De Software: De iZettle app

izettle ervaringenDe software, vooral de iZettle app is erg belangrijk in iZettle’s oplossing. Bij een normale pinautomaat zul je misschien incidenteel een automatische firmware update doen maar bij iZettle is de software onderdeel van het afrekenproces. In onze iZettle ervaringen functioneert de iZettle app bijna als een volwaardig kassasysteem.

Hierbij maakt iZettle handig gebruik van de rekenkracht en het grote display van een smartphone. Daardoor bevat de iZettle app veel meer functies dan de software op een zelfstandige pinautomaat. Laten we eens kijken welke functies iZettle allemaal heeft ingebakken.

De basis van een app is een soort winkelmandje. Hier kun je bedragen toevoegen (inclusief vooraf ingestelde BTW percentages) met een omschrijving en versturen naar de iZettle reader. Nadat een transactie is voltooit kun je een bon mailen, sms’en of printen met een optionele printer. Daarnaast heb je dagelijkse en maandelijkse omzetrapportages. Tot slot kun je oude transacties en bonnetjes terugzoeken en eventueel opnieuw versturen.

izettle app

Shop in shop

Deze basisfunctie werken prima maar iZettle heeft nog een andere interessante functie toegevoegd aan hun iZettle app. Dit is een soort winkelvoorraad geïntegreerd in de app. Hierdoor kun je vooraf producten toevoegen aan de iZettle app. De basis is een naam en foto van het product, maar je kunt dit uitbreiden met een prijs per stuk of per eenheid (bijvoorbeeld uren of gewicht).

Daarnaast kun je productvariaties toevoegen zoals kleuren. Voor meer overzicht kun je producten ook sorteren per categorie. Tot slot kun je natuurlijk verschillende BTW percentages toevoegen. Tot slot heb je de mogelijkheid om producten in grote aantallen te importeren of exporteren via de website (maar daarover later meer).

Kortingen in de iZettle app

Naast het toevoegen van producten kun je ook vooraf ingestelde kortingen toevoegen aan de iZettle app. Dit kan zowel een vast bedrag zijn als een procentueel bedrag. Uiteraard komen al deze gegevens ook weer terug op het bonnetje zodat het voor zowel jou als de klant duidelijk is wat is afgerekend.

Uit onze iZettle ervaringen kunnen we opmaken dat dit een hele handige functie is. Immers heb je eigenlijk een soort kassasysteem in de vorm van een smartphone app. Daarnaast kun je via de iZettle app ook contante betalingen afrekenen, puur voor administratieve doelen. Tot slot hebben ondernemers met veel producten ook nog de mogelijkheid om de iZettle app te koppelen aan een voorraadbeheersysteem.

Dit is de belangrijkste functionaliteit van de iZettle app naast vanzelfsprekende dingen als een instellingen menu en een helpdeskpagina. We nemen nu een kijkje op de iZettle website die wat extra functies heeft en opzichte van de iZettle app.

iZettle website

Uit onze iZettle ervaringen blijkt dat de app handig werkt voor dagelijks gebruik maar dat sommige noodzakelijke functies toch ontbreken. Hiervoor kun je terecht op de website van iZettle. De website is vergelijkbaar qua stijl en vormgeving aan de iZettle app maar bevat net even wat meer functionaliteit.

izettle app

Op de verkoop pagina vind je omzet en betalingsrapportages. Je kunt op de website deze rapportages doorzoeken, printen en exporteren als excel of PDF document. Het betalingsoverzicht laat zien welke bedragen iZettle heeft overgeboekt naar de gekoppelde bankrekening. De website is hierin net als de iZettle app overzichtelijk en strak vormgegeven met af en toe wat simpele grafieken.

De productpagina laat net als de iZettle app de producten zien. Echter heb je op de website ook de mogelijkheid om producten te importeren of exporteren middels excel. Ook is het wat makkelijker om foto’s, prijzen en productomschrijvingen toe te voegen.

Extra instellingen

Naast uitbreiding van de functies uit de iZettle app heeft de website ook nog wat geheel nieuwe functies. Zo kun je klant en personeel pagina’s aanmaken en eventueel ook koppelen aan een specifieke pinautomaat zodat je in 1 oogopslag kan zien hoeveel omzet een bepaald personeelslid of een bepaalde klant heeft gegenereerd.

Het instellingen menu is vooral handig om de bon in te stellen die de iZettle app mailt. Je kunt een bedrijfslogo uploaden en besluiten welke informatie er wordt getoond op het bonnetje. Ook kun je bedrijfsgegevens aanpassen en optioneel een persoonlijk bericht tonen onderaan het bonnetje.

Tot slot heb je de support en shop pagina’s van iZettle. Hier kun je vanzelfsprekend (ook telefonisch) terecht voor vragen en problemen. Daarnaast kun je extra hardware bestellen, waarbij iZettle een beperkt aanbod heeft. Je kunt extra pinautomaten bestellen, een oplaaddock, kassalade en een bonprinter. Uit onze iZettle ervaringen blijkt dat de website zelden nodig hebt nadat je alles juist hebt ingesteld.

iZettle’s prijsstelling

Het lijkt erop dat iZettle als relatief jong bedrijf goed werk heeft geleverd met de prima iZettle reader en de goed werkende iZettle app. Het speerpunt van iZettle is dat je geen abonnementen of terugkerende kosten hebt, daarnaast is hun kaartlezer met 79 euro eenmalig erg goedkoop. Maar ze moeten toch ook winst maken, dus waar zit het verdienmodel?

iZettle heft simpelweg een transactietoeslag van 2,75 – 1% over elke succesvolle betaling. Het percentage is afhankelijk van de totale omzet die je maandelijks hebt via iZettle. Je betaald dus verder alleen eenmalig voor de iZettle reader. Software, ondersteuning en alle andere zaken zijn kosteloos. Nu is het zeker met een procentuele toeslag lastig om prijzen te vergelijken met andere aanbieders, maar we kunnen wel een grove vergelijking maken.

Indirecte concurrentie van iZettle

De prijsstelling is zowel het zwakke als het sterke punt van iZettle. Veel aanbieders zoals de lokale banken en grote betalingsverwerkers bieden betalingsdiensten op basis van een abonnement. Hierbij moet je een mobiele pinautomaat kopen van rond de 600 euro en betaal je maandelijks 10 – 40 euro. Echter de transactiekosten zijn hierbij dan weer erg goedkoop, rond de 5 tot 7 cent per transactie. Sommige aanbieders bieden ook de mogelijkheid in pinautomaat te huren of leasen zodat je die 600 euro bespaard, maar bijna altijd betaal je dit verschil terug middels de abonnementskosten.

Nu richt iZettle zich met hun iZettle reader op zelfstandige ondernemers en kleine bedrijven. Tot 2000 euro omzet per maand is hun transactietoeslag 2,75%. Laten we aannemen dat de gemiddelde klant uit hun doelgroep onder dit bedrag blijft. Dit betekend dat een transactie van 10 euro via de iZettle app 27,5 cent kost. Een transactie van 100 euro kost maar liefst 2,75 euro. Dit is een stuk meer dan de 5-7 cent die de grote aanbieders rekenen. Je hebt echter 0 andere kosten.

Omzetschatting met de iZettle app

Een zelfstandige mobiele pinautomaat kopen en/of de abonnementskosten zorgen voor minstens 400 euro extra aan kosten op jaarbasis. Dit betekend dat deze oplossingen alleen interessant zijn als de transactietoeslag van iZettle hoger is dan 400 euro per jaar. Dit is een omzet van ongeveer 14.500 euro middels de iZettle app.

Daarbij kan het aantal transacties of de hoogte van een transactie nog wel verschil maken. Zo zal iZettle in het algemeen voordeliger zijn bij kleine transactiebedragen of incidenteel gebruik. Immers je hebt geen abonnementskosten en een procentuele toeslag over een klein bedrag is ook gunstiger. Als je precies wilt weten wat de kosten zijn per transactie kun je onze prijsvergelijker gebruiken. Hiermee reken je in 1 klik de transactiekosten uit voor 8 verschillende aanbieders van pinautomaten.

Directe concurrentie van iZettle

sumup air en izettle readerEchter dit is puur een prijsvergelijking tussen iZettle en ‘traditionele’ aanbieders. Er zijn meerdere innovatieve bedrijven op de markt gekomen die vergelijkbare diensten en service bieden als iZettle. Zo bied het Brits-Duitse Sumup de Sumup Air aan, sterk vergelijkbaar in werking met de iZettle reader voor precies dezelfde prijs; 79 euro. Ook de app van Sumup lijkt op de iZettle app met bijna dezelfde tariefstructuur.

Wij hebben overigens zelf erg negatieve ervaringen met Sumup, meer daarover kun je lezen in deze blog (opent in een nieuw venster).

Dan hebben we nog het Britse myPOS in Nederland actief onder de naam myPOS. Bij deze aanbieder kun je een mobiele pinautomaat kopen die volledig zelfstandig is voor 29 tot 349 euro. Uniek is echter dat ze net als iZettle en Sumup geen abonnementskosten rekenen. Daarnaast hebben ze als enige aanbieder zonder abonnementskosten de keuze tussen een vaste of een procentuele transactietoeslag.

Vergeleken met de iZettle reader zijn er echter wel wat extra aanschafkosten en kleine verborgen kosten. Ze richten zich dan ook meer op het MKB dan de zelfstandige. Desondanks kunnen ze in sommige gevallen zeker goedkoper zijn dan iZettle, zeker bij een omzet hoger dan 10.000 euro per jaar of betalingen met een (zeer) hoog transactiebedrag.

Innovatieve iZettle ervaringen

Sumup en iZettle zijn momenteel dus een beetje hetzelfde, bovendien zijn er concurrenten die groeien in aanbod zoals mijnPIN. Daarom is iZettle druk bezig zichzelf te onderscheiden in extra diensten. Een goed voorbeeld hiervan is iZettle advance. Hiermee kunnen ondernemers die betalingen accepteren via de iZettle app een voorschot krijgen op hun toekomstige betalingen.

Dit is een soort lening maar meer flexibel en volledig gebaseerd op de betalingen die je doet middels iZettle. De lening kent dan ook geen rente of vaste aflossingtermijn maar wordt puur afbetaald door een deel van de toekomstige betalingen via de iZettle app in te houden. Hierbij zijn de acceptatie-eisen ook een stuk soepeler dan bij een krediet via een bank.

Het is bijzonder interessant om te zien hoe technische ontwikkelingen als smartphones en internet invloed beginnen te krijgen op betalingsdiensten en bankieren. Niet alleen consumenten maar ook in toenemende mate ondernemers profiteren van meer keuze en mogelijkheden tegen lagere prijzen.

Conclusie

Onze iZettle ervaringen zijn over het algemeen goed. Zoals gezegd functioneert de iZettle app prima en is de iZettle reader een product wat niet misstaat op de toonbank van een winkel.

Belangrijkste pluspunten

+ De iZettle reader is een degelijke en goed vormgegeven kaartlezer

+ Prima werkende iZettle app en website met alle benodigde functies, soms zelfs een beetje meer

+ iZettle heeft als bedrijf een ‘startup look and feel’ en lijkt oprecht geïnteresseerd in haar klanten

+ Laagdrempelige, betaalbare betalingsoplossing voor bedrijven

Belangrijkste minpunten

– Prijsstelling is niet voor iedereen, kan in soms ongunstig uitvallen

– Beperkte onderscheidende waarde, met name ten opzichte van concurrent Sumup.

Met een eenmalige investering van slechts 79 euro (update: tijdelijk 15 euro) een mobiele pinautomaat kopen, het kan bij iZettle. Voor dit bedrag kunnen we iZettle en haar diensten van harte aanbevelen aan elke ondernemer die nog geen pinbetalingen accepteert. Ook ondernemers die op zoek zijn naar flexibiliteit op piektijden of behoefte hebben aan een backup systseem hebben aan iZettle een prima ondersteuning voor hun bestaande oplossingen.

iZettle heeft in relatief korte tijd bewezen een goede en betrouwbare serviceprovider te kunnen zijn voor betaaldiensten. Samen met een paar concurrenten zijn ze behoorlijk innovatief en onderscheidend ten opzichte van bestaande betaalproviders. Alleen daarom al zou je steun kunnen geven aan deze partijen omdat innovatie in de financiële sector nooit een slechte zaak is. Kijk voor meer informatie op de website van iZettle.