Wist je dat je voor een online bankrekening openen bij ING nog steeds naar kantoor moet en daarna dagen moet wachten voor je rekening actief is? Ook bij de Rabobank is dit niet snel geregeld. Dit moet toch makkelijk en sneller kunnen in het digitale tijdperk?

Dat kan gelukkig ook, een online bankrekening openen is nog nooit zo makkelijk geweest. In deze blog bekijken we vier digitale banken waarbij een online rekening openen in een paar minuten is geregeld. Zo heb je bij N26 al een gratis bankrekening in 8 minuten! Ook bij Knab of BUNQ is een rekening zo geopend.

Samenvatting voor de snelle lezer

Wil je een online bankrekening openen dan kan dat tegenwoordig bij verschillende banken zoals Knab, Bunq, N26, Monese, Triodos of ASN. Echter de manier waarop je de rekening dient aan te vragen verschilt onderling flink.

Bij ASN en Triodos gaat dit bijvoorbeeld nog via een papieren aanvraagproces. Hierdoor kan een online bankrekening openen makkelijk twee weken duren en is ook een goede scanner en printer vereist. BUNQ, N26 en Knab daarentegen hebben een eenvoudig online aanvraagproces waardoor je soms binnen enkele minuten al een actief bankrekeningnummer hebt.

De goedkoopste online bankrekening openen kan bij N26, hier zijn zowel de bankpas als bankrekening geheel gratis. Voor wie liever een Nederlandse bank heeft raden we KNAB (tijdelijk 50% korting) aan, een eenvoudige online rekening zonder poespas, vanaf 2,50 per maand. Een goedkoper alternatief is Moneyou. Wil je features en gadgets? Kies dan voor een relatief dure, maar hippe rekening bij techbank BUNQ (een maand gratis uitproberen).

Meer weten over deze online banken en hoe je je identiteit verifieert en een aanvraag doet bij een online bankrekening openen? Lees dan de blog hieronder.

Hoe werkt een online bankrekening openen?

vingerafdrukAlle banken die in Nederland zaken doen zijn verplicht om je identiteit vast te stellen om fraude en witwassen tegen te gaan. Internetbanken zonder fysieke kantoren hoeven daarbij aan minder strenge regels te voldoen dan systeembanken zoals ING en ABN AMRO.

Een online bankrekening openen werkt eigenlijk bijna hetzelfde als een papieren rekening openen met als belangrijkste verschil dit het identificatieproces digitaal verloopt. Nederlandse internetbanken zoals bijvoorbeeld BUNQ, KNAB en Triodos bank verifiëren je identiteit met behulp van een systeembank.

Verificatie met behulp van iDeal

Hierbij vraagt je nieuwe bank om 1 eurocent over te maken vanaf je oude bankrekening met dezelfde tenaamstelling als de nieuwe rekening. Op die manier neemt de nieuwe bank de identiteitscontrole over van jouw oude bank die immers al heeft vastgesteld wie jij bent. Aanvullend wordt vaak gevraagd om een kopie van je paspoort of identiteitskaart.

Buitenlandse internetbanken hebben vaak geen mogelijkheid om een identiteit van een Nederlandse bank over te nemen en hebben daarom een ander verificatieproces. Bij N26 bank moet je bijvoorbeeld deelnemen aan een videochat om onomstotelijk aan te tonen dat je bent wie je zegt dat je bent zonder dat je van je stoel hoeft te komen.

Binnen 10 minuten een online bankrekening openen

Dankzij dit slimme aanvraagproces versnellen internetbanken het aanvraagproces van een online bankrekening openen aanzienlijk. Zo kun je bij N26 en BUNQ als er geen bijzonderheden zijn binnen 10 minuten na aanvraag beschikken over een actief rekeningnummer (!). Het pasje krijg je daarna binnen enkele werkdagen thuisgestuurd.

KNAB doet er iets langer over dankzij een standaard handmatige controle maar ook hier duurt een online bankrekening openen doorgaans niet langer dan een dag. Een online bankrekening openen bij Triodos is weliswaar mogelijk maar het aanvraagproces gaat gek genoeg via post en duurt hierdoor 5 tot 10 werkdagen. Dit is vergelijkbaar met een rekening openen bij ING maar je hoeft er gelukkig niet de deur voor uit.

Een online bankrekening openen bij…

Geldburger heeft bij alle vier vijf de banken van dit artikel (Bunq, Knab, N26, Moneyou en Triodos) een rekening geopend. In deze blog beschrijven we kort hoe het aanvraagproces van een online bankrekening openen bij deze banken verloopt zodat je weet wat je kunt verwachten.

Bunq

app-logo-bunqEen online bankrekening openen bij Bunq gaat heel gemakkelijk (nu tijdelijk een maand gratis uitproberen), maar kan wel alleen via een app. Nadat je de app op je telefoon of tablet hebt geïnstalleerd doorloop je een eenvoudig stappenplan. Hierbij vul je de nodige persoonlijke gegevens in en verifieer je je telefoonnummer middels een sms code.

Het proces is erg eenvoudig en duidelijk waarbij elke vraag in een apart scherm wordt gesteld. Hiermee is duidelijk dat Bunq het proces van een online rekening openen heeft geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers en dat dit ook goed werkt. Overigens is het sinds kort wel mogelijk om te internetbankieren bij Bunq naast de app. Voor de aanvraag van de bankrekening blijft echter de app noodzakelijk.

Het identificatieproces bestaat uit het nemen van een foto van je paspoort en het overmaken van een testbetaling via iDeal vanaf een rekening die al op jouw naam staat. Het hele proces neemt ongeveer 10 – 15 minuten in beslag en als alles in orde is krijg je gelijk een rekeningnummer. Een pasje kun je vervolgens in je persoonlijke bankomgeving bestellen en krijg je binnen enkele dagen thuisgestuurd.

Bunq is met 7,99 euro per maand niet goedkoop maar komt wel met een berg unieke functies en mogelijkheden. Meer daarover kun je lezen in  onze geschreven review van Bunq. Nieuwsgierig geworden? Probeer een Bunq rekening hier 30 dagen gratis uit. Is Bunq te duur naar jouw smaak? Bekijk dan de gratis online bankrekening openen van N26 hieronder.

N26

Het Duitse N26 adverteert met een online bankrekening openen in slechts 8 minuten. In de praktijk is dit haalbaar maar je moet wel goed je best doen. Net als bij Bunq begint N26 met een flinke vragenlijst waarin je naam, adres, etc. invult. Deze vragenlijst kun je bij N26 invullen via een website of via hun app.

Daarna moet je je identiteit verifiëren via een videogesprek met behulp van de N26 app. Tijdens dit korte videogesprek wordt je gevraagd om je paspoort naast je gezicht te houden. Daarnaast je paspoort los voor de camera te houden. Als alles klopt is je rekeningnummer gelijk actief en kun je een pasje bestellen. Binnen enkele dagen wordt deze per post thuisbezorgd.

Het mooie van N26 is dat een online bankrekening openen niet alleen gratis en snel gaat. Je krijgt naast een pinpas ook nog een prepaid creditcard. Dit is een creditcard zonder krediet of BKR registratie met lagere gebruikstarieven dan de ‘echte’ creditcards van veel grote banken. Hiermee is N26 ideaal als tweede rekening, rekening voor online aankopen of vakantierekening. Wil je meer weten over N26? Lees dan hier onze geschreven review van N26 of bekijk de officiële website van N26.

Knab

Een online bankrekening openen bij KNAB gaat net iets minder snel dan bij N26 en Bunq maar nog steeds een stuk sneller dan via een bankkantoor van een bekende bank. Via de app of website moet je eveneens een flink aantal gegevens invullen, waarna je gelijk een nieuwe rekeningnummer krijgt.

Let wel op dat dit rekeningnummer nog niet actief is. Je kunt er wel geld naar overmaken maar je hebt nog geen toegang tot dit nummer. Om je aanvraag bij KNAB te voltooien moet je een betaling overmaken. Dit moet naar je nieuwe rekeningnummer vanaf een rekening die al op jouw naam staat.

Daarnaast moet je een kopie legitimatie, een bewijs van woonadres (bijvoorbeeld een brief van de belastingdienst of het UWV) en een kopie uploaden van het rekeningafschrift waarvan je de betaling hebt gedaan. Na een snelle handmatige verificatie (vaak dezelfde dag nog). Dan is je rekening actief en krijg je automatisch een pasje en i-reader toegestuurd.

Met 5 euro per maand (nu tijdelijk 2,50 euro) is Knab net als Bunq niet de goedkoopste bank. Ze hebben echter wel relatief hoge spaarrentes en een voordelig pakket voor kleine ondernemers. Behoor je tot die doelgroepen dan is een online bankrekening openen bij Knab zeker de moeite waard. Lees hier onze Knab review of bekijk de Knab website voor meer informatie.

Moneyou

Tegenwoordig kun je ook een online bankrekening openen bij ABN AMRO dochter Moneyou. Voorheen was dit een echte online spaarbank maar ze positioneren zich steeds meer als een volwaardige internetbank. Handig is dat je bij Moneyou een volledig gratis bankrekening kunt openen met betaalpas en internetbankieren app.

Een online bankrekening openen gaat bij Moneyou verrassend eenvoudig. Je download de app en vult enkele persoonlijke gegevens in. Daarna moet je een foto maken van je identiteitsbewijs en ter verificatie 1 cent overboeken met iDeal via een rekening die al op jouw naam staat. Het hele proces duurt niet meer dan een paar minuten en na 1 werkdag is je rekening actief.

Een voordeel van Moneyou is dat een rekening volledig gratis is en dat er ondersteuning is voor iDeal. Nadeel is echter dat je geen prepaid creditcard krijgt zoals bij N26 en je zit vast aan de iDeal tegenrekening. Deze is niet alleen nodig om een rekening te openen maar ook voor identificatie als je een nieuwe telefoon wilt koppelen of de app opnieuw moet installeren. Wil je meer weten over Moneyou kijk dan op de Moneyou website of lees onze ervaringen met Moneyou.

Triodos

triodos logoEen online bankrekening openen bij Triodos gaat op een verrassend ouderwetse manier schreven wij eerder. In 2019 heeft Triodos echter het aanvraagproces gemoderniseerd waardoor een online bankrekening openen bij Triodos iets eenvoudiger is geworden.

Om te beginnen moet je net als bij de andere banken een aantal gegevens invullen en wordt natuurlijk gevraagd op een kopie van je identiteitsbewijs. Eerder moest je deze nog per post opsturen maar dat kan nu gelukkig online.

Net als bij Knab en Bunq moet je hierna een betaling overmaken vanaf een rekeningnummer wat reeds op jouw naam staat. Let erop dat dit moet middels een iDeal betaling, dit kan dus alleen vanaf een andere Nederlandse bank. Na het toevoegen van deze gegevens moet je een aantal werkdagen wachten voordat de rekening is geactiveerd. Zaken zoals bankpas, pincode en e-dentifier krijg je hierna per post thuisgestuurd.

Hoewel een online bankrekening openen bij Triodos stukken beter werkt dan vorig jaar (toen moest alles nog per post) merk je dat het proces minder soepel gaat dan bij Bunq, Knab en N26. Zo duurt de aanvraag langer en kan dit ook niet via de app. Een online bankrekening openen doe je bij Triodos dan ook niet zozeer voor het gemak, maar vooral voor het milieu.

Conclusie

Een online bankrekening openen is zoals je ziet tegenwoordig zo gebeurd. Vaak ook nog eens goedkoper dan bij een systeembank. Wil je weten wat een bank kost en welke bank het voordeligste is? Bekijk dan dit artikel waarin we de prijzen tussen 12 banken vergelijken. Zo zie je gelijk wat de goedkoopste bank is.

Een paar handige (voor de hand liggende) tips voor een online bankrekening openen

  • Stort nooit een groot bedrag naar je nieuwe rekeningnummer (ook niet ter verificatie). Geef je rekeningnummer ook niet aan derden zolang je niet zeker weet of je rekeningaanvraag is goedgekeurd. Zo voorkom je dat je geld kwijtraakt of lang kwijt bent. Een rekeningaanvraag verifiëren kan prima met een betaling van 1 cent.
  • Zorg altijd dat je een geldig legitimatiebewijs in de buurt hebt, elke bank is verplicht om hier om te vragen. Of je nou een rekening opent bij een online bank of buitenlandse bank.
  • Bij een aanvraag bij BUNQ of N26 is een goed werkende smartphone met een redelijke camera een vereiste. Bij KNAB, Triodos maar ook andere banken zoals de ING kun je je aanvraag altijd het beste doen met een laptop of eventueel een tablet.

Wil je meer weten over een online bankrekening openen, internetbanken en de kosten van bankieren? Lees dan ook eens onze geschreven reviews van N26, Bunq en Knab. Meer artikelen over bankieren kun je vinden in de categorie bankzaken en in dit artikel vergelijken we de kosten van 12 banken.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter op deze blog.