Wil je een Bankrekening openen? Dat kan tegenwoordig zelfs gratis. Vergelijk 12 verschillende banken op kosten en service in deze blog. Wil je een bankrekening openen dan heb tegenwoordig je veel meer keuze dan vroeger. Sinds de komst van internetbankieren zijn steeds meer bankzaken langzaam verschoven van het bankkantoor naar het internet. Dit heeft veel voordelen gehad in gebruiksgemak; bedenk maar eens wanneer jij voor het laatst een acceptgiro daadwerkelijk op de post hebt gedaan?

Samenvatting

Een bankrekening openen? Nog nooit had je zoveel keuze als nu, er zijn maar liefst 12 banken waar je terecht kan. Samenvattend heb je keuze uit 3 soorten banken; Nederlandse banken met een fysiek netwerk aan kantoren en pinautomaten. Zogenoemde internetbanken zonder kantoren gevestigd in Nederlanden en tot slot internetbanken gevestigd in het buitenland.

De meeste internetbanken vormen nog geen volwaardig alternatief voor de grote 3; ABN, ING en Rabobank. Toch kan een bankrekening openen bij 1 van deze nieuwkomers wel degelijk interessant zijn. Zo biedt KNAB spaarders een supervoordelig pakket (probeer dat pakket hier 3 maanden gratis uit) . Krijg je bij het Duitse N26 Bank als Nederlandse klant een volledig gratis rekening met prepaid Mastercard en Maestrokaart (pinpas). Zelfs deze Mastercard is momenteel geheel gratis voor nieuwe klanten, bekijk de actie hier.

Tot slot is een bankrekening openen bij het Britse Monese een uitstekende keuze voor mensen die vaak te maken hebben met Britse ponden en nooit meer te maken willen hebben koerswisselingen of verwante kosten. Met actiecode GJQUE33T krijg je 5 pond of euro cadeau bij je eerste storting. Het loont dus alle moeite om verder te kijken dan de bekende namen. Daarmee doe je niet alleen jezelf een plezier maar steun je innovatie en vernieuwing in de financiële sector, iets dat in mijn ogen hard nodig is. Lees verder om te zien wat de verschillen en mogelijkheden zijn.

De komst van internetbanken

Bij ING moet een bankrekening openen nog steeds fysiek op kantoor maar is dat nog wel nodig? Nieuwe partijen, ook wel internetbanken genoemd spelen hier handig op in. Doordat zij geen fysieke kantoren of pinautomaten hebben kun je bij een internetbank een stuk goedkoper een bankrekening openen.

Andere voordelen van internetbanken zijn een vaak meer persoonlijke service en een zeer moderne bankapp voorzien van de nieuwste innovaties. Dat klinkt potentieel interessant, maar gaan we dat bankkantoor vroeg of laat niet toch missen? In dit artikel vergelijken we maar liefst 12 verschillende banken die we onderscheiden in 3 verschillende groepen.

ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS Bank (de Volksbank) en Regiobank (de Volksbank) behoren tot de groep banken met een fysiek netwerk aan kantoren en pinautomaten. De tweede groep zijn Nederlandse internetbanken te weten KNAB (Aegon), ASN Bank (de Volksbank) en BUNQ. De laatste groep zijn buitenlandse internetbanken waar je als Nederlander een rekening kunt openen.

Maak kennis met hippe, onbekende namen als N26, Mistertango, Monese en Anyti.me. We zullen straks zien of deze partijen een serieuze en volwaardige bankervaring kunnen bieden. We gaan eerst wat dieper in op voor- en nadelen van een bankrekening openen bij een Nederlandse fysieke bank,  internetbank of een buitenlandse internetbank. Daarna volgt een korte vergelijking per bank.

Bankrekening openen bij een ‘ouderwetse’ bank

goedkoopste zakelijke rekeningLaten we beginnen met de groep die de minste uitleg behoeft, banken met een fysiek kantoor en netwerk van pinautomaten in Nederland. Er zullen weinig Nederlanders zijn die geen rekening hebben (gehad) bij een van deze banken en iedereen zal de geldautomaat wel eens hebben gebruikt.

Het voordeel van een bankrekening openen of reeds hebben bij een ‘ouderwetse’ bank is vooral het gevoel van betrouwbaarheid en veiligheid. Je wilt natuurlijk het gevoel hebben dat je geld veilig is en een grote bank met veel kantoren wekt daarin het meeste vertrouwen. Dit is echter deels een schijngevoel aangezien ook grote banken kunnen omvallen zoals we in het verleden hebben gezien.

Daarnaast hebben alle banken in dit artikel, ook de internetbanken een bankvergunning binnen Europa. Hiermee vallen ze onder het Europese depositogarantiestelsel waardoor spaargeld tot 100.000 euro gedekt wordt bij een eventueel faillissement. Tenzij je aanzienlijk meer spaargeld hebt kun je dus bij elke bank gerust een bankrekening openen.

Bereikbaarheid en productaanbod

Ook voor service hoef je in tegenstelling tot wat je misschien verwacht niet perse bij een ouderwetse bank te zijn. Vaak weten de medewerkers op het kantoor in het geval van een moeilijk probleem ook niet gelijk een oplossing te vinden. Bereikbaarheid is ook niet perse beter en verschilt onderling sterk. Zo is de ABN AMRO 24/7 bereikbaar terwijl de servicedesk en kantoren van ING op zondag zijn gesloten. Internetbanken BUNQ en KNAB doen dat dan weer beter en zijn op zondag gewoon bereikbaar tot laat op de avond voor vragen, problemen of een bankrekening openen.

Het enige waar ouderwetse banken echt in uitblinken is het uitgebreide productaanbod. Door hun schaalgrootte en kapitaalreserves kunnen ze kredietfaciliteiten aanbieden die veel internetbanken niet kunnen bieden. Zo kun je bij bijvoorbeeld ABN AMRO je hypotheek, creditcard, betaalrekeningen en verzekeringen allemaal onder 1 dak regelen. Dit betekend echter niet dat het perse voordelig is om alles bij 1 partij af te sluiten.

Een ander punt is dat grote banken bepaald geen lieverdjes zijn, denk maar aan bijvoorbeeld het Libor schandaal. Zoveel meerwaarde heeft een ouderwetse bank dus eigenlijk helemaal niet. Dat komt met name door de zekerheid die het Europese depositogarantiestelsel biedt. Nu is er natuurlijk geen garantie dat internetbanken het beter doen, maar het is de moeite waard om te kijken of een bankrekening openen bij deze partijen meerwaarde heeft.

Nederlandse internetbanken

Waar de traditionele banken grappig genoeg veel meer hetzelfde aanbod hebben zijn de drie Nederlandse internetbanken totaal verschillend qua visie. Zo heb je de ASN bank, onderdeel van de Volksbank die zich profileert als duurzame bank. Ondanks dit mooie streven is er verder weinig bijzonders te vermelden over de dienstverlening of het aanbod van deze bank.

KNAB, onderdeel van Aegon presenteert zich dan ook meer dan ASN als internetbank. Met ruime openingstijden van de klantenservice, een slimme financieel assistent en een relatief hoge spaarrente. Een bankrekening openen bij KNAB is dan ook wat voordeliger dan bij de grote banken maar het scheelt niet heel veel.

En een echte ‘IT’ bank

De enige ‘echte’ internetbank van Nederland is BUNQ. Deze bank is geen onderdeel van een groot concern maar een bank opgericht door IT’ers en technici. De BUNQ app is ontworpen vanuit het perspectief van technologie. Daarbij is BUNQ radicaal geweest want een bankrekening openen of überhaupt je bankzaken regelen kan alleen via de app, er niet eens een website om te internetbankieren.

Daarmee lijken deze banken in ieder geval op het eerste gezicht een waardevolle aanvulling op het banklandschap. Ze lijken zich iets meer te specialiseren in een bepaalde richting of visie waarbij de gewone banken te breed zijn om zich op een dergelijke manier te profileren. Toch is de keuze voor een bankrekening openen nog wat beperkt, dus laten we er ook wat buitenlandse aanbieders erbij betrekken.

Buitenlandse internetbanken

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is een bankrekening openen bij een buitenlandse internetbank erg gemakkelijk. Misschien nog wel makkelijker dan een Nederlandse bankrekening openen. Download een app, vul je gegevens in en verifieer je identiteit via een beveiligde (video)chat. Een buitenlandse bankrekening openen is nog nooit zo simpel geweest.

Het grootste verschil met een buitenlandse bankrekening openen ten opzichte van een Nederlandse bank is dat je een buitenlands rekeningnummer hebt. Dus in plaats van NL begint het rekeningnummer bijvoorbeeld in Duitsland met DE of in Engeland met GB. Nu heb je hier in de praktijk bijna geen last van aangezien iedereen toch al met IBAN nummer werkt en ook betalingen binnen Europa vaak binnen 1 dag zijn verwerkt, je hebt hier dus niet speciaal voordeel of nadeel van.

Een groter, typisch Nederlands probleem is de ondersteuning voor iDeal. Wij maken alleen in Nederland gebruik van iDeal en alle Nederlandse banken ondersteunen het dan ook. Voor banken die zaken doen in heel Europa is het op dit moment te kostbaar om een betaalmethode in te bouwen die alleen in ons kleine landje wordt gebruikt.

Voordelen

n26-debit-creditcardDit zal voor veel Nederlandse klanten een nadeel zijn, zeker bij online bestellingen. Daarom zou een buitenlandse bank niet speciaal aanbevelen als hoofdrekening. Dat betekent echter niet dat een bankrekening openen bij een buitenlandse internetbank geen voordelen heeft als bijvoorbeeld tweede rekening of zakelijke rekening.

Een eerste voordeel is dat bijna alle buitenlandse internetbanken een gratis of bijna gratis prepaid creditcard verstrekken van Mastercard of Visa. Dit is een creditcard zonder lening waarbij het saldo op je rekening je limiet is. Deze creditcard kun je prima gebruiken als alternatief voor iDeal, bovendien is een prepaid creditcard een stuk goedkoper in gebruik dan een gewone creditcard.

Dit voordeel wordt vaak versterkt bij de kosten van de betaalrekening zelf. Bij een bankrekening openen bij een buitenlandse internetbank betaal je vaak een laag bedrag voor de rekening. Sommige aanbieders leveren zelfs een geheel gratis rekening. Zo zijn een betaalrekening met prepaid creditcard bij N26 bijna 40 euro per jaar goedkoper dan bij ABN AMRO.

Onderscheidende bankrekening openen

Maar 40 euro per jaar is geen wereldbedrag en ook een prepaid creditcard ten koste van iDeal is geen doorslaggevend argument. Belangrijker is dat (Buitenlandse) internetbanken innoveren en zich specialiseren in bepaalde diensten. Bij het Britse Monese kun je bijvoorbeeld in 10 minuten een bankrekening openen in Britse ponden. Superhandig voor wie regelmatig in Engeland is. Zo voorkom je een hoop koersopslagen en kosten bij het opnemen van Britse ponden.

anytime bankrekening openenDe Franse bank anyti.me bied bij een bankrekening openen de mogelijkheid een NFC sleutelhanger of een armbandje te bestellen waarmee je contactloos kunt betalen. Hoe vet is dat? Het Duitse N26 pakt het weer heel anders aan en richt zich op het gebruiksgemak van hun app. Een bankrekening openen duurt hier slechts 8 minuten (geactiveerd en wel) en de website en app bevatten mooie statistieken waarmee je in 1 oogopslag je uitgaven ziet.

Daarmee lijkt dit het meest onderscheidende punt en het grootste voordeel van internetbanken. Ze specialiseren zich in een bepaalde dienst of segment waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Doe je veel zaken met Engeland? Dan kun je een (tweede) bankrekening openen bij Monese, enzovoorts. We sommen nu alle banken kort op met de belangrijkste voor- en nadelen.

Bankrekening openen? Alle opties op een rij

Een beknopte opsomming van alle keuzes die je tegenwoordig hebt bij een bankrekening openen. We noemen de kosten van een standaard betaalpakket en eventuele belangrijke onderscheidende diensten. Veel banken hanteren extra kosten voor extra diensten dus het is altijd aan te raden zelf de kosten in jouw specifieke situatie na te lopen.

De gewone banken

ABN AMRO Rabobank ING SNS Regiobank
Betaalpakket € 1,40 p/m € 1,30 p/m € 1,45 p/m € 2,50 p/m € 2,25 p/m
Betaalpakket + creditcard € 3,15 p/m € 2,60 p/m € 2,90 p/m + € 15,75 p/j
Bijzonderheden € 0,50 p/m voor je Android telefoon als betaalpas Betaalpakket inclusief aankoop verzekering van 30 dagen

Een bankrekening openen bij een gewone bank is het meest voordelig bij de Rabobank. Echter de prijsverschillen zijn zeer klein te noemen met hooguit 15 euro op jaarbasis. ING biedt als enige de mogelijkheid om je Android telefoon als betaalpas te gebruiken tegen een kleine meerprijs.

De Nederlandse internetbanken

ASN Knab Bunq Bunq premium
Betaalpakket € 1,50 p/m € 5,- p/m Gratis € 7,99 p/m
Betaalpakket + creditcard + € 20,- p/j Inclusief Inclusief
Bijzonderheden Duurzame bank Rente op betaalrekening, Android telefoon als betaalbas Geen pinpas of creditcard mogelijk tot 25 rekeningnummers, Android telefoon als betaalpas

Een bankrekening openen bij een internetbank levert al wat meer verschil op in aanbod. Wat opvalt is dat KNAB met 5 euro per maand een stuk duurder zijn dan de gewone banken. Daar staat tegenover dat ze standaard rente geven op de betaalrekening. De rentes staan momenteel echter zo laag dat je flink wat spaargeld moet hebben om dit eruit te halen. Overigens is KNAB wel een hele voordelige optie voor ondernemers, kijk voor meer informatie hier.

Heb je echt alleen een kale bankrekening nodig dan kun je een bankrekening openen bij BUNQ. Deze BUNQ free bankrekening is geheel gratis maar komt zonder bankpas of creditcard. Wie meer wil zit gelijk vast aan een prijzig pakket van 8 euro per maand. Hiervoor krijg je dan wel een pinpas, 2 prepaid creditcards en maar liefst 25 bankrekeningen. Let wel op dat je bij BUNQ alleen kunt bankieren via hun app en dus niet via een website.

Hoewel ik de duurzame benadering van ASN kan waarderen, evenals de rentes van KNAB en het totaalpakket van BUNQ ben ik nog niet helemaal overtuigd dat een bankrekening openen bij een van deze aanbieders nu zoveel voordeliger is dan bij de gewone banken. Laten we dus kijken naar het laatste overzicht  van de buitenlandse internetbanken.

De buitenlandse internetbanken

N26 (Duitsland) Monese (Engeland) Anti.me (Frankrijk) Mistertango (Litouwen)
Betaalrekening Gratis £ 4.95 / € 5,80 p/m € 2,25 p/m Gratis
Prepaid creditcard Gratis Inclusief Inclusief Gratis
Contant geld opnemen 5x p/m gratis, dan € 2 per keer 5x p/m gratis, dan £ 0.50 / 0.50% per keer € 1,50 per keer 1x p/m, gratis dan 2% min. € 3 per keer
Bijzonderheden Duitse IBAN, Gratis pinpas voor Nederlandse klanten Britse IBAN, Keuze uit Britse ponden of Euro rekening Franse IBAN, Contactloos betalen armband & sleutelhanger Litouwse IBAN

Een interessant overzicht. Een bankrekening openen kan bij twee aanbieders zelfs geheel gratis. Wat daarnaast opvalt is dat alle banken een prepaid creditcard aanbieden. Een prettige en universele oplossing om zowel online als offline betalingen te doen zonder kredietwaardigheidschecks of hoge rentes. Wel rekenen alle aanbieders extra kosten voor het opnemen van contant geld, iets om in het achterhoofd te houden.

Positieve uitspringers zijn de N26 bank uit Duitsland en het Engelse Monese. Een bankrekening openen bij N26 is geheel gratis inclusief prepaid Mastercard (tijdelijke actie, kijk hier voor meer informatie) en de in Nederland veel gebruikte maestro card (pinpas). Ook de website en app van N26 werken prima en zijn zelfs voorzien van uitgebreid en strak vormgegeven online kasboekje.

Daarnaast valt het aanbod van Monese op. Hier een bankrekening openen is met name interessant voor mensen die veel betalingen doen in Britse ponden of regelmatig op vakantie gaan in Engeland. Voor een relatief laag bedrag van nog geen 5 pond per maand beschik je over een bankrekening in Britse ponden met bijbehorende prepaid creditcard zonder bijkomende of verborgen kosten. Tip: probeer Monese hier de eerste maand gratis uit en ontvang 5 pond / euro bij een eerste storting met actiecode GJQUE33T.

Waar nu een bankrekening openen?

Tijd om tot een conclusie te komen in dit artikel, draaiend om de vraag waar een bankrekening openen? Met maar liefst keuze uit 12 banken hebben Nederlanders meer keuze dan ooit bij een bankrekening openen. Hoewel veel internetbanken in zowel Nederland als Europa nog wat duurder zijn en beperkter in aanbod dan de grote 3 is alle concurrentie en innovatie in de financiële wereld welkom.

Een bankrekening openen als hoofdrekening kun je nog steeds het beste doen bij 1 van de grote Nederlandse banken zoals ABN, SNS of ING. De ondersteuning voor iDeal evenals een Nederlandse klantenservice heeft hier gewoon veel meerwaarde.

Overweeg je echter een tweede rekening te openen of ben je op zoek naar een spaarrekening dan zijn de internetbanken een interessantere keuze. Met veel spaargeld is KNAB ongetwijfeld de meest voordelige optie, nu de eerste 3 maanden gratis, ook interessant voor ondernemers. Heb je vaak te maken met Britse ponden dan kom je niet uit onder het aanbod van Monese (denk aan de actiecode: GJQUE33T). Tot slot is de Duitse N26 bank gewoon een hele interessante en vooral goedkope speler met hun uitstekende app in combinatie met een de tijdelijk gratis prepaid Mastercard, meer info hier.

Daarmee concluderend zijn internetbanken nog geen volwaardig alternatief voor een bankrekening openen ten opzichte van de bekende Nederlandse banken. Maar ze zijn hard op weg en in bepaalde niches en segmenten al aan de winnende hand. Europees bankieren is in opkomst en ik persoonlijk omarm de innovatie, vrijheid en mogelijkheden die Nederlandse consumenten hiermee krijgen.