Op zoek naar een spaarrekening openen? In deze blog 4 spaarrekeningen met tot 7x meer rente vergeleken met een ING of Rabo spaarrekening.

De rentestanden zijn al jaren laag en dat is goed te merken bij een spaarrekening openen. Zo geven  grote banken zoals ING en Rabobank nog maar 0,03% rente op hun spaarrekening. Gelukkig zijn er banken die meer rente bieden, lees erover in deze blog!

Samenvatting voor snelle lezers

Met de huidige rentes is een spaarrekening openen financieel niet heel interessant. Voor een vrij opneembare spaarrekening praat je over hooguit een paar tientjes per jaar extra rente bij online banken zoals Knab en Brand New Day. Echter dat maakt vaak wel net het verschil tussen verlies maken of winst maken op je spaargeld. Bij ING, Rabobank en ABN moet je vaak bijleggen op je spaargeld als je de bankkosten meeneemt.

Bij een deposito spaarrekening openen, waar je geld een paar jaar vaststaat is het verschil nog iets groter. In 6 jaar tijd kun je met een spaarsaldo van 50.000 euro ruim 2000 euro meer rente krijgen bij Knab dan bij bijvoorbeeld de ING en de Rabobank. Dat is dan echter ook het maximaal haalbare.

Ondanks dat de netto rentebedragen niet heel groot zijn willen we toch iedereen aanmoedigen om over te stappen. Immers waarom zou je verlies maken op je spaargeld als je er ook nog een paar euro aan kan verdienen? Bovendien is het geen slecht idee om een kleine bank te steunen met een spaarrekening openen. Zo geef je een signaal af aan een grote bank als ING dat er best wat meer voordeel terug mag vloeien naar de klant in plaats van bonussen aan het bestuur.

Waarom is de rente eigenlijk zo laag?

europese centrale bank logoEen belangrijk voordeel van een spaarrekening openen is natuurlijk de rente. Echter waarom staat de rente eigenlijk al jaren zo laag? Dit is grotendeels het gevolg van de economische crisis. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft toen besloten de rentestanden opzettelijk laag te houden, met als doel investeringen in de Eurozone aan te jagen. Zo zou de economie weer moeten aantrekken.

Inmiddels gaat het beter met onze economie maar veel zuidelijke Europese landen zoals Italië, Griekenland en Spanje hebben nog steeds een kwakkelende economie. Daarom is de Europese bank nog steeds erg terughoudend om de rentestanden aan te passen. Door de lage rentes krijgen banken nauwelijks inkomsten over hun vermogen en kunnen ze dus ook weinig rente bieden.

Wat is nu een eerlijke rente?

risico iconDat betekend overigens niet dat 0,03% zoals de Rabobank en ING bieden een eerlijke rente is. Er zijn genoeg (online) banken die een betere rente bieden bij een spaarrekening openen. Die kunnen dit doen omdat ze een kleinere en goedkopere organisatie hebben. Daarnaast hechten veel kleinere banken meer waarde aan hun klanten en willen ze graag wat teruggeven aan hun klanten.

Hoewel de rente van Europese centrale bank al sinds 2016 op 0% staat kunnen banken op andere manieren geld verdienen met hun klantvermogen. Denk bijvoorbeeld aan leningen aan bedrijven, investeringen in groene energie of vastgoed. Hoeveel dit de banken precies oplevert is lastig te zeggen, maar waarschijnlijk wel wat meer dan de 0,03% die een ING spaarrekening openen oplevert.

Tot 0,29% rente op je vrij opneembare spaarrekening openen

bunq iconWanneer we verder kijken naar een vrij opneembare spaarrekening openen kun je bij kleinere banken meer rente krijgen. Zo biedt Bunq bijvoorbeeld maar liefst 0,29% rente, maar wel alleen over de eerste 10.000 euro. Bunq is hiermee dus vooral interessant voor kleinere spaarders.

Knab bank biedt bijvoorbeeld 0,22% over de eerste miljoen euro, echter wel alleen in combinatie met een bankpakket. Omdat de rente bij een spaarrekening openen van Knab zoveel hoger is ben je echter jaarlijks voordeliger uit dan met bijvoorbeeld een ING betaalpakket.

Gratis spaarrekening openen

brandnewday logo zwartEen gratis spaarrekening openen is ook mogelijk bij ASN Sparen en de online spaarbank Brand New Day. Je krijgt dan tussen de 0,08% en 0,15% rente maar betaald geen kosten voor het pakket. Andere banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO hanteren allemaal 0,03% op de spaarrekening als onderdeel van een betaalpakket.

Triodos bank heeft zelfs een rentestand van 0,00%, daar krijg je dus helemaal niets. Hoewel het met de lage rentestanden natuurlijk maar om kleine bedragen gaat kun je toch besparen door de verschillen tussen de banken.

Hoeveel scheelt de rente nou echt in euro’s?

Een spaarrekening openen kan dus voordeliger maar hoeveel scheelt het nou echt onder de streep. Met een spaarsaldo van 50.000 euro per jaar heb je bij Knab 100 euro rente. Na aftrek van de pakketkosten hou je 40 euro winst over en kun je dus gratis bankieren. Ter vergelijking, bij de ING betaal je 3,60 euro per jaar meer voor je bankpakket dan je aan rente terugkrijgt.

Je betaald dus feitelijk 3,60 euro voor een spaarrekening openen bij ING als je niet heel veel spaargeld hebt. Natuurlijk is op een spaarpotje van 50.000 euro een renteverschil van 43,60 euro per jaar nauwelijks de moeite. Maar alleen al vanwege het principe dat je bij ING geld verliest zouden wij kiezen voor Knab.

Je spaargeld vastzetten maakt verschil

spaarrekening openenDaarnaast maakt het nog best wat verschil als je je spaargeld vastzet. Bij sommige banken althans. Wanneer je je geld 6 jaar vastzet bij ING krijg je 0,05% rente in plaats van 0,03% rente. Dat is natuurlijk belachelijk, bijna een belediging richting de klant. Voor de beeldvorming, zet je 50.000 euro 6 jaar vast dan levert dit na aftrek van de bankkosten 32 euro op in 5 jaar tijd!

Ook de depositorentes van de Rabobank (0,15%) en ABN AMRO (0,15%) zijn lachwekkend laag. Gelukkig begrijpt een bank als Knab wel dat als je je geld 5 jaar vastzet, daar iets tegenover moet staan. Knab geeft dan ook 0,80% rente bij een deposito spaarrekening openen voor 6 jaar. Bij 50.000 euro saldo levert dit een netto rendement op van 360 euro per jaar, 2.160 euro in 5 jaar tijd. Dat is nog echt een leuk bedrag te noemen waar je een keer van op vakantie kan.

Meer rendement op je spaargeld

beleggen bannerFeit is echter dat je met een spaarrekening openen beperkt rendement houdt door de lage rentestanden. Zeker als je de vrijheid wilt hebben om je spaargeld op te kunnen nemen als het nodig is. Voor wie meer rendement wil kan dan ook beter kijken naar beleggingen of investeringen.

Zeker Brand New Day en Knab bieden hier goede mogelijkheden voor. Zo heb je bij Brand New Day en Knab beleggingsrekeningen waarbij de banken het geld voor je beleggen. Dit kost je dus zelf geen tijd maar levert wel meer rendement op, tot wel 10% afhankelijk van het risicoprofiel. Bij Knab kun je ook laagdrempelig investeren met Knab Crowfunding, rechtstreeks in projecten waar jij een goed gevoel bij hebt. Meer over investeren en gemaksbeleggen vind je ook in deze blogs.

Geen risico, beperkt rendement

Belangrijk is wel om te benoemen dat investeringen en beleggingen niet zonder risico zijn. Er zijn kansen dat je je inleg verliest of het rendement lager is dan verwacht. Het grote voordeel van een spaarrekening openen blijft dat het een veilige en betrouwbare plek is voor je hard verdiende geld.

Wil je er zeker van zijn dat je geld in ieder geval niet minder waard wordt (anders dan door inflatie) dan blijft een spaarrekening openen voorlopig de beste keuze. Dat het rendement dan enigszins beperkt is moeten we met de huidige rentestanden maar voor lief nemen.

Conclusie spaarrekening openen

Ik wil iedereen echter wel aanmoedigen om goed te overwegen waar je een spaarrekening gaat openen. Een spaarrekening openen levert weliswaar op dit moment niet veel op, maar je hoeft het de grote banken natuurlijk niet cadeau te doen.

Met een spaarrekening bij Knab of Brand New Day bespaar je toch snel een paar tientjes per jaar en dat zijn toch een paar tientjes. Bovendien geef je een signaal af richting de grote banken dat ze best wat meer voordeel terug mogen geven aan de klant. Feitelijk moedig je concurrentie tussen banken aan door te kiezen voor een kleinere bank, dat is natuurlijk nooit verkeerd.

Meer weten? Wij hebben diverse uitgebreide, geschreven reviews Nederlandse banken waaronder Bunq, Knab en Brand New Day. Ook hebben we blogs met ervaringen over beleggen bij Knab of Binck. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.