Een storing pinautomaat is erg vervelend voor zowel ondernemers en consumenten. Wij kijken naar een interessante oplossing, een betaalbaar backup systeem tegen storingen of een pinautomaat met slecht bereik.

Niets is zo vervelend als een storing pinautomaat of een pinautomaat met slecht bereik. De klant staat aan de kassa met een pas in de aanslag en dan moet je nee verkopen. Of een klant minutenlang laten wachten terwijl je rond zwaait met een pinautomaat tot er weer bereik is. In deze blog kijken we naar een simpele en verrassend betaalbare optie om dit op te lossen.

Oorzaak storing pinautomaat

Maar eerst, wat is nou eigenlijk de oorzaak van die storingen? Een pinbetaling is in principe een serie van verbindingen. Versimpeld stuurt het kassasysteem het bedrag naar de pinautomaat. De pinautomaat verwerkt de pincode en pasgegevens van de klant en stuurt die, via een datacommunicatielijn naar de transactieverwerker. Deze stuurt de transactie weer door naar de bank van de pashouder en na verificatie terug naar de pinautomaat.

Zoals je ziet zijn dit een hoop verbindingen in korte tijd waardoor een storing pinautomaat niet altijd is uit te sluiten. Wanneer er een storing ontstaat is dit meestal in de datacommunicatielijn of bij de bank van de pashouder.

De datacommunicatielijn is namelijk gewoon onderdeel van het GSM netwerk en als er dus een storing is bij bijvoorbeeld een GSM mast van KPN kan dit gevolgen hebben voor het pinverkeer. Dit verklaart ook korte storingen of een pinautomaat met slecht bereik. Er is dan simpelweg geen goede GSM verbinding of WIFI verbinding beschikbaar. Vaak duurt het dan ook lang voor een transactie is goedgekeurd.

Een andere mogelijkheid is zoals gezegd een storing bij de bank van de pashouder. Door internetbankieren en pinbetalingen is de belasting op de goed beveiligde maar complexe systemen van banken snel toegenomen. Hierdoor ontstaan er vaker storingen waardoor internetbankieren bijvoorbeeld niet beschikbaar is of een bank geen reactie kan geven op een pinverzoek.

Nu is er aan een storing bij een specifieke bank niet zoveel te doen, anders dan consumenten wat bewuster te maken een tweede rekening aan te houden of wat contant geld mee te nemen. Maar voor de (vaker) voorkomende dekkingsproblemen en storingen op de datacommunicatielijn is er een simpele en verrassend betaalbare oplossing. Hiermee kan een storing pinautomaat grotendeels worden voorkomen.

Een backup pinsysteem

De oplossing voor een storing pinautomaat en slecht bereik is een backup pinsysteem. Het liefst met een ander soort pinautomaat en op een ander GSM netwerk. Heb je immers last van slecht bereik of dekkingsproblemen dan gaat hetzelfde type pinautomaat waarschijnlijk niet veel veranderen. Is er een datastoring van bijvoorbeeld KPN heb je natuurlijk niets aan een backup automaat die ook op het KPN netwerk zit maar wil een pinautomaat die bijvoorbeeld op het T-mobile netwerk zit.

Nu zul je wellicht denken, is dat niet erg duur een back-up pinsysteem aanschaffen voor een storing pinautomaat? Tot voor kort was dit zeker het geval aangezien een pinautomaat vaak een dure aanschaf was met hoge abonnementskosten.

Sinds enkele jaren zijn er echter aanbieders van pinautomaten zonder abonnement, je betaald dus alleen op het moment dat de pinautomaat ook echt in gebruik is. Daarmee zijn dit soort pinautomaten ideaal om een storing pinautomaat of een pinautomaat met slecht bereik op te vangen omdat er geen vaste kosten zijn.

Deze pinautomaten zonder abonnement komen in 2 varianten. Namelijk pinautomaten (eigenlijk meer kaartlezers) die je moet koppelen aan een smartphone en volledig zelfstandige pinautomaten vergelijkbaar met de pinautomaat die je nu waarschijnlijk hebt.

Onze voorkeur gaat daarbij uit naar de zelfstandige automaten omdat deze vaak een professionelere pinervaring bieden voor klanten en goed te gebruiken zijn door personeel waardoor ze ook inzetbaar zijn bij bijvoorbeeld seizoen drukte of evenementen. Dit blijkt vaak bij kaartlezers die je moet koppelen aan een persoonlijke telefoon toch lastiger. Toch benoemen we deze hieronder ook even omdat het de goedkoopste oplossing is.

Kaartlezer tegen storing pinautomaat

Er zijn in Nederland drie partijen die een kaartlezer aanbieden die je in combinatie met een smartphone kunt gebruiken om te pinnen. Bij het Britse Sumup en het Zweedse iZettle betaal je eenmalig 79 euro ex. BTW voor een kaartlezer en zijn er geen abonnementskosten.

Je betaald uitsluitend een variabel transactietarief, afhankelijk van de jaarlijkse omzet is dit 1 – 2,75% van de transactiewaarde. Voor grotere bedrijven zal deze prijsstelling vaak ongunstig uitpakken maar als back-up systeem is het zeker acceptabel.

Voordeel is dat de kaartlezers van Sumup en iZettle werken in combinatie met je smartphone waarbij je kan kiezen tussen het datanetwerk of Wifi. Heb je dus een storing pinautomaat kun je altijd terugvallen op je eigen telefoon of de bedrijfswifi.

De derde aanbieder in Nederland die kaartlezers aanbiedt is de Rabobank met de Rabo smartpin. In tegenstelling tot iZettle en Sumup rekent de Rabobank een vast transactietarief van 15 cent per transactie, daarbij komen wel verplichte kosten voor het huren van een kaartlezer van 11 euro per maand.

Door de abonnementskosten is de Rabo Smartpin minder geschikt tegen een storing pinautomaat dan Sumup en iZettle maar nog steeds erg goedkoop. Wie dus een betaalbare oplossing wil voor noodgevallen kan zich voor een investering van 11 euro per maand of 80 euro eenmalig grotendeels indekken tegen storingen en dekkingsproblemen.

Voor wie echter op zoek is naar nog meer zekerheid en wellicht een wat breder toepasbare en professionele oplossing kan bij mijnPIN terecht. De enige aanbieder in Nederland van volwaardige pinautomaten zonder abonnement.

Pinautomaat tegen storing pinautomaat

mijnPIN heeft een uniek aanbod in de Nederlandse markt. Ze bieden zelfstandige werkende pinautomaten aan vanaf 29 euro ex. BTW. Hierbij zitten geen abonnementskeuze en bovendien heeft een ondernemer ook nog eens keuze uit een vast of een variabel transactietarief.

Hiermee is mijnPin de ideale oplossing tegen een storing pinautomaat of dekkingsproblemen. Geen grote investeringen of hoge maandelijkse lasten en met een volwaardige pinautomaat zal de klant het verschil niet eens merken.

Niet alleen wat betreft kosten is mijnPIN een interessante keuze. Hun pinautomaten zijn standaard uitgevoerd met meerdere dataverbindingen. Zo werkt de automaat via een eigen SIM kaart, een WIFI verbinding of via een bleutooth verbinding met bijvoorbeeld een smartphone. Daarmee heb je bijna gegarandeerd een goede verbinding.

We durven zelfs te stellen dat mijnPIN voor veel ondernemers ook een interessante keuze kan zijn als belangrijkste pinoplossing. De tarieven per transactie zijn niet zo laag als bij bijvoorbeeld CCV maar de eenmalige en maandelijkse kosten zijn wel een flink stuk lager. Combineer dit met vernieuwende dienstverlening en de meest moderne apparatuur en je hebt een interessante combinatie. Bekijk voor meer informatie de website van mijnPin of lees onze review.

Conclusie

Nee verkopen tijdens een storing pinautomaat of wanneer een pinautomaat slecht bereik heeft is eigenlijk niet meer nodig tegenwoordig. Zoals je ziet zijn er voldoende betaalbare oplossingen beschikbaar waarmee je tegen weinig kosten toch pinbetalingen kunt accepteren.

Wil je meer weten over iZettle, Sumup en mijnPIN? Bekijk hier onze geschreven review van iZettle en hier onze review van mijnPIN Bekijk ook eens onze pinautomaat prijsvergelijker, hiermee bereken je eenvoudig de jaarlijkse kosten en kosten per transactie van 8 aanbieders in pinapparatuur.

Bedankt voor het lezen van deze blog, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.