Wil je pinbetalingen accepteren dan zijn de transactiekosten pinnen de belangrijkste kostenpost. In dit overzicht vind je meer informatie over de kosten van pinbetalingen accepteren.

De transactiekosten pinnen lopen in Nederland uiteen van circa 7 cent per transactie tot 2,5% van een transactiebedrag. Daarmee zijn de onderlinge verschillen erg groot en kun je als ondernemer honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar besparen door de juiste pinautomaat te kiezen.

In deze blog zetten we de belangrijkste verschillen van transactiekosten pinnen op een rij en gaan we minder diep in op de aanschaf- en onderhoudskosten van een pinautomaat. Bekijk voor een volledig beeld van de kosten onze pinautomaat prijsvergelijker of lees de diverse (video)reviews op de categoriepagina pinautomaten.

Procentuele transactiekosten

Een vrij nieuw fenomeen binnen het aanbod van pinautomaten zijn procentuele transactiekosten. Bij verschillende partijen zoals iZettle en Sumup schaf je voor een bedrag van minder dan 100 euro een kaartlezer aan. Door deze te koppelen aan een app op je telefoon kun je zo pinbetalingen accepteren. Wij hebben overigens zelf erg negatieve ervaringen met Sumup, meer daarover kun je lezen in deze blog (opent in een nieuw venster).

Deze partijen proberen laagdrempelig te zijn met lage investeringskosten en geen vaste of terugkerende kosten. Dit is prettig voor kleine ondernemers omdat die zonder hoge kosten pinbetalingen kunnen accepteren. Zo dragen deze partijen bij aan de acceptatie pinbetalingen en veiligheid van betalingen in het algemeen.

Er moet echter toch ergens winst vandaan komen en deze partijen lossen dat op door variabele transactiekosten pinnen te rekenen. Je betaald hier geen vast bedrag van X cent per transactie maar een variabel percentage. Afhankelijk van je maandelijkse omzet is de 1 – 2,5% van het transactiebedrag.

Bij ondernemers die veel kleine bedragen pinnen zal deze tariefstelling goedkoop uitpakken. Zo kost een ijsje van 2 euro pinnen slechts 2 tot 5 cent per transactie, goedkoper dan zelfs het allerlaagste vaste tarief van 7 cent bij grootverbruikers. Ben je echter een autohandelaar dan kun je je voorstellen dat een 2e hands auto van 3500 euro afrekenen niet zo voordelig is. Je bent dan 35 tot 87,50 euro per transactie kwijt!

De procentuele transactiekosten zijn dan vooral interessant voor de echt kleine ondernemer of ondernemers die slechts af en toe pinbetalingen accepteren. Zoals bijvoorbeeld ondernemers die veel business-to-business doen en de meeste omzet op de factuur zetten. Voor andere ondernemers is mijnPIN een stuk interessanter.

Vaste of variabele transactiekosten pinnen

mijnPIN geeft namelijk als enige aanbieder van Nederland de keuze tussen een vaste of variabele transactiekosten pinnen. Zo heb je een variabel tarief van 1,8% en een vast tarief vanaf 25 cent per transactie. Wanneer je veel pintransacties accepteert hanteert mijnPin staffelkortingen waardoor het tarief kan zakken tot 13 cent per transactie.

Uniek hierbij is dat myPOS net als iZettle en Sumup geen abonnementskosten of onderhoudskosten rekent. Je betaald eenmalig 29 euro voor het basismodel pinautomaat en je kunt aan de slag. Je hebt ook geen telefoon of aparte app nodig, de pinautomaat werkt helemaal zelfstandig.

mijnPin heeft daarmee een super interessant aanbod voor transactiekosten pinnen. Natuurlijk zijn echt grote leveranciers zoals CCV nog iets goedkoper met 7 cent per transactie. Echter vergeet niet dat je daar bijna 1000 euro betaald voor een pinautomaat + tientallen euro’s per maand aan servicekosten.

Met een omzet tot grofweg 100.000 euro zijn de transactiekosten pinnen voor alle ondernemers verreweg het voordeligst. Wil je meer weten over mijnPin? Bekijk hier onze review waarin we hun pinautomaat en dienstverlening uitgebreid beschrijven. Wil je weten welke pinaanbieder het goedkoopste is? Reken het zelf uit met onze pinautomaat prijsvergelijker.

Lage vaste transactiekosten

Ben je op zoek naar de goedkoopst mogelijke transactiekosten pinnen dan moet je bij aanbieders zoals CCV zijn. Hier kun je transacties accepteren met een vanaf prijs van 7 cent, daarbij zitten vaak wel hoge aanschaf- en servicekosten. Deze pinautomaten zijn dan ook vooral interessant voor winkels die zeer veel transacties accepteren zoals supermarkten en tankstations.

Wil je meer weten over de verschillende aanbieders en hoe de transactiekosten pinnen in verhouding staan tot de andere kosten, bijvoorbeeld de aanschaf van een pinautomaat? Bekijk dan hier onze pinautomaat prijsvergelijker. Ook kun je op de categoriepagina pinnen diverse (video)reviews vinden over de verschillende aanbieders.

We hopen dat deze blog en onze andere artikelen je helpen om te besparen op de transactiekosten pinnen. Heb je vragen, laat dan gerust een bericht of reactie achter onder deze blog.