Is de Rabo Smartpin een goede pinoplossing? Bekijk hier de Smartpin en concurrenten en bespaar op pintransacties

In dit artikel bekijken we de voordelen van de Rabo Smartpin van de Rabobank. Een mobiele pinautomaat geschikt voor incidenteel en dagelijks gebruik! Voor de lezers met weinig tijd: De Rabob Smartpin is een goed product maar vooral interessant voor wie vaak grote bedragen pint en/of al klant is van de Rabobank. Andere ondernemers zijn beter af met iZettle of mijnPIN, vergelijk hier de kosten van 8 aanbieders van pinautomaten

Wat is een Rabo Smartpin?

rabo smartpinDe Rabo Smartpin is een mobiele betaaloplossing van de Rabobank voor ondernemers. Het is onderdeel van de Rabo OmniKassa 2.0 en heeft overzichtelijke kosten. Zo betalen ondernemers 10 euro per maand voor het apparaat en een vast bedrag van 15 cent per transactie.

Volgens de website van de Rabobank biedt de Rabo Smartpin de volgende functionaliteit. Maestro (pinpas betalingen) ontvangen in geheel Europa met uiteraard ondersteuning voor contactloos betalen. Daarnaast zijn er diverse administratieve voordelen zoals het koppelen van meerdere gebruikers, betalingen registreren en een productregister om veelgebruikte producten toe te voegen.

De Rabo Smartpin werkt net als de iZettle Reader en de Sumup Air (vergelijkbaar product met mindere service) middels een losse cardreader die via Bluetooth gekoppeld wordt met een mobiele telefoon. Deze telefoon zorgt vervolgens voor de internetverbinding die nodig is om de betaling te kunnen verifiëren en accepteren. Een voordeel hiervan is dat de app op de telefoon ook kan worden gebruikt voor andere zaken zoals het invoeren van een bedrag of het toevoegen van het bovengenoemde productregister. Eigenlijk is dit een soort digitaal winkelmandje.

Voordelen van de Rabo Smartpin

De Rabobank mikt met dit product op kleine ondernemers die incidenteel of regelmatig pintransacties accepteren maar een beperkte omzet hebben. Het grootste verkooppunt van deze automaat is dat hij in tegenstelling tot concurrenten zoals iZettle werkt met een vaste transactietoeslag.

Waar bij deze concurrenten een toeslag geldt van 1 tot maximaal 2,5 % hanteert de Rabobank 15 cent per transactie + 10 euro per maand. In sommige gevallen kan dit dus goedkoper zijn, zeker wanneer een ondernemer wat hogere bedragen pint. Wanneer een ondernemer een transactie van 1000 euro laat pinnen met een iZettle kost dit 25 euro aan transactiekosten (2,5%), met de Rabo Smartpin zou dit 15 cent cent en maximaal 10,15 euro als het de enige transactie was die maand.

Nadelen van de Rabo Smartpin

Helaas is de Rabo smartpin niet zo gunstig geprijsd als je zou denken. Allereerst accepteert de pinautomaat geen creditcards. Nu is dit in veel gevallen in Nederland niet zo’n probleem aangezien creditcards niet veel gebruikt zijn maar in de toeristische sector of autoverhuur om maar wat te noemen is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Daarnaast ben je afhankelijk van een relatief dure zakelijke rekening bij de Rabobank om een Rabo Smartpin te kunnen bestellen. Ook zit je vast aan een contract van minimaal 12 maanden wat toch alweer 120 euro aan verplichte kosten is.

Tot slot heb je te maken met bijschrijvingskosten, deze zijn onderdeel van de relatief dure tarieven van Rabobank zakelijk bankieren, je betaald 25 cent voor elke bijschrijving van de Rabo Smartpin transacties op je rekening.

Is de Rabo Smartpin interessant?

Gezien de vele variabele tarieven en verschillende tariefstructuren is het lastig om hier antwoord op te geven. Het beste kun je onze pinautomaten prijsvergelijker gebruiken. Om toch een voorbeeld te geven. Zakelijk bankieren bij de Rabobank kost 10,90 euro per maand. Daarbij komt voor elke bijschrijving 15 cent en elke afschrijving 8 cent. Bij 50 inkomende en 100 uitgaande transacties per maand is dit 15,50 euro.  Totale bankkosten zijn dus 26,40 euro in dit geval.

Daarnaast accepteer je bijvoorbeeld 60 pintransacties per maand met de Rabo Smartpin verdeeld over 10 dagen. Dit resulteert in 60 x 15 cent = 9 euro. Daarbij komt 10x 25 cent voor het storten op de rekening is 2,50 euro en dat abonnementskosten van 10 euro per maand. Totaal is 21,50 euro. In totaal factureert de Rabobank je deze maand dus 37,90 voor geleverde bankdiensten.

Kijken we dan naar concurrenten. N26 is als zakelijke bankrekening helemaal gratis, KNAB kost 5 euro per maand en rekent niets voor de eerste 1000 transacties. Dit scheelt dus al bijna 20 euro per maand aan bankkosten.

Kijken we dan naar de concurrenten iZettle en Sumup, dan is natuurlijk het procentuele tarief van 2,5% duurder dan de 15 cent per transactie van de Rabobank. Echter we hebben het hier over kleine ondernemers. Als we dan terugrekenen kun je voor die 37,90 euro per maand precies 1516 euro aan pintransacties accepteren op de iZettle tegen 2,5%. (37,90 / 0,025). Rabobank prijst zichzelf helemaal uit de markt als we haar vergelijken met mijnPin  Voor 29 euro heb je daar een volwaardige pinautomaat met vast of variabel transactietarief en dat zonder abonnement!

Conclusie

De Rabo Smartpin onderscheid zich door haar vaste tariefstructuur. Dit is vooral interessant voor ondernemers die grotere bedragen pinnen waarbij concurrenten iZettle en Sumup met hun procentuele tariefstructuur niet interessant zijn. Wij hebben overigens zelf erg negatieve ervaringen met Sumup, meer daarover kun je lezen in deze blog (opent in een nieuw venster).

Echter alle ondernemers die geen klant zijn bij de Rabobank of kwalitatieve dienstverlening willen kunnen beter terecht bij iZettle en mijnPIN Deze bedrijven zijn gericht op kleine ondernemers en weten hun behoefte op waarde te schatten. Ook ontwikkelen ze regelmatig nieuwe diensten zoals iZettle met iZettle advance.