Wat kost een pinautomaat in aanschaf? Heel wat minder dan enkele jaren geleden, toch lopen de prijzen nog sterk uiteen tussen de verschillende aanbieders. Zo betaal je bij marktleider CCV tussen de 700 en 1000 euro voor een draadloze pinautomaat van Verifone (ook vaak gezien in supermarkten en tankstations).

Bij concurrent iZettle krijg je al een kaartlezer voor 15 euro excl. BTW. Dit is weliswaar geen volwaardige pinautomaat omdat je hem moet koppelen aan je telefoon maar je kunt er wel pinbetalingen mee accepteren.  mijnPIN biedt zelfs al volledig zelfstandige en volwaardige pinautomaten aan vergelijkbaar met die van CCV voor een vanafprijs van 29 euro excl. BTW.

Kortom, je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Echter nog belangrijker dan de aanschafkosten zijn misschien wel de abonnementskosten en transactiekosten. Deze komen immers elke pinbetaling terug.

Wat kost een pinautomaat per maand?

Naast de aanschafkosten krijg je te maken met abonnements- of servicekosten. Daarom de tweede vraag, wat kost een pinautomaat per maand? Bij nieuwkomers zoals iZettle, Sumup en mijNPIN is er geen sprake van abonnementskosten of andere (verborgen) kosten. Je betaald simpelweg voor de automaat en voor het verbruik (per transactie).

Bij alle andere (meer traditionele) aanbieders betaal je een bedrag per maand om gebruik te kunnen blijven maken van de pinautomaat. Bij de Rabobank is dit bijvoorbeeld 11 euro per maand, bij CCV 1,95 euro per maand en bij ING loopt dit bijvoorbeeld op tot bijna 40 euro per maand.

Let op dat je niet altijd dezelfde service krijg, zo betaal je bij CCV puur voor de transactieverwerking. Wil je gebruik maken van servicemonteurs betaal je 180 euro per jaar extra, ook de automaat laten installeren op locatie kost extra geld. Bij ING en de Rabobank huur je de pinautomaat waardoor niet duidelijk is wat nu precies de servicekosten zijn.

De transactiekosten zijn de belangrijkste factor

De belangrijkste kosten als antwoord op de vraag wat kost een pinautomaat zijn echter de transactiekosten. Ook hier weer zijn de verschillen groot. Zo betaal je bij aanbieders zoals CCV  en ING ongeveer 7 cent per transactie. Bij concurrent Rabobank is dit bedrag al verdubbeld naar 15 cent per transactie. Dit komt allemaal bovenop de service, abonnements- en aanschafkosten.

Nieuwkomers myPOS, iZettle en Sumup hanteren een ander prijsmodel. Hierbij hanteren iZettle en Sumup een procentuele toeslag van 1 tot 2,75%. Afhankelijk van het transactiebedrag kan dit dus duur of goedkoop uitvallen. In de praktijk is het meestal iets meer dan de 7 – 15 cent die concurrenten rekenen. Echter vergeet niet dat je bij deze aanbieders slechts 80 euro betaald voor een pinautomaat en verder geen enkele kosten hebt. Ideaal dus voor starters en ondernemers die slechts af en toe pinbetalingen accepteren.

mijnPIN is de enige aanbieder in Nederland die je een keuze geeft. Zo kun je kiezen uit een transactietarief van 13 tot 25 cent vast of een variabel transactietarief van 1,8%. Gecombineerd met volwaardige pinautomaten vanaf 29 euro en geen (verborgen) abonnementskosten maakt dit voor veel ondernemers een interessante keuze. Probeer mijnPIN hier uit vanaf € 29,-

Conclusie

Ik hoop dat deze blog wat meer inzicht geeft in wat nu de kosten zijn die komen kijken bij een pinautomaat kopen en dat de vraag wat kost een pinautomaat is beantwoord. Wil je meer weten over iZettle, Sumup of mijnPIN? Bekijk dan onze vergelijkende (video)review. Benieuwd hoeveel pinbetalingen accepteren onder de streep nu echt kost? Bekijk dan onze pinautomaat prijsvergelijker. Met een enkele klik weet je het antwoord op wat kost een pinautomaat in jouw specifieke situatie.