Lees in deze blog de voordeligste keuze voor een depositorekening openen. Welke spaardeposito levert met de huidige lage rentes nog het meeste op?

Laatste update rentestanden: Juli 2020

Depositorekening openen samengevat

Sparen levert nauwelijks meer wat op, zelfs al je je geld 10 jaar vastzet. Toch is iets beter dan niets en dat snappen de grote banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank niet lijkt het. Ondanks dat ze miljarden winst maken geven ze helemaal geen rente meer op vrij-opneembare spaarrekeningen en de 0,02% rente bij 10 jaar vast is de spreekwoordelijke middelvinger richting de klant.

De beste keuze voor een depositorekening openen is de Estse online Bigbank. Deze geven tot 1,5% rente bij jaar vast en bijna 1% rente bij 1 jaar vast. Ze vallen netjes onder het Depositogarantiestelsel en hebben een Nederlandstalige klantenservice. Wil je meer weten over Bigbank? Bekijk dan hun website of lees onze Bigbank ervaringen. Alternatieven voor Bigbank kun je vinden via het depositospaarplatform van Raisin. Liever bankieren bij een Nederlandse bank? Dan geeft Knab met hun deposito tot 0,60% de beste rente. Lees verder voor meer informatie.

Wat is een depositorekening?

Deposito betekend formeel ‘in bewaring geven’, daarmee bedoelt men doorgaans het in bewaring geven van geld aan een bank. Deposito is dus eigenlijk een duur woord voor een spaarrekening. Maar tegenwoordig noemt men een spaarrekening vaak gewoon spaarrekening.

Met depositorekening wordt in de praktijk dan ook vaak termijndeposito bedoelt. Dit zijn spaarrekeningen waarbij het geld voor een bepaalde termijn (vaak langere tijd) vast staat. Omdat banken hierbij meer zekerheid hebben hoelang ze kunnen beschikken over vermogen krijg je hiervoor meer rente.

Rendement spaardeposito

geld plant vectorWie nog een beetje rendement wil op een spaarrekening kiest dan ook vaak een depositorekening openen. Waar gewone spaarrekeningen bij de grote banken helemaal geen rente meer opleveren, is dit bij een depositorekening openen wat meer. Al moet je ook hier geen spectaculaire percentages meer verwachten.

Ze je je geld vijf jaar vast dan krijg je bij een deposito bij ING of ABN AMRO helemaal niets meer. Deze geven alleen nog een schamele 0,02% bij 10 jaar vast. Ga je echter een depositorekening openen bij een online spaarbank zoals Bigbank krijg je toch nog tot 1,40% rente. Wat bij 50.000 euro spaargeld tot neerkomt op rond de 700 euro per jaar rente. De juiste keuze voor een deposito kan dus het verschil maken tussen verlies op je spaargeld door de pakketkosten of een leuk weekeindje weg. Daarom bekijken we in deze blog deze beste keuze voor een depositorekening openen.

Grote banken geven weinig rendement

Wat gelijk opvalt is dat niet alleen de spaarrekeningen, maar ook de deposito’s van de grote banken tegenvallen. Zo is bijvoorbeeld de ING spaarrente met 0,00% al erg mager, maar hun depositorente is met 0,02% nauwelijks beter. Hiervoor moet je wel je geld maar liefst 10 jaar vastzetten. Reken je de pakketkosten van 1,55€ per maand mee dan heb je bij een spaarsaldo van 50.000 euro zelfs verlies.

Rabobank en ABN AMRO geven met 0,01 tot 0,02% vergelijkbaar waardeloos rendement op een depositorekening openen. Het is een belachelijk laag percentage, na aftrek van de pakketkosten maak je ook bij ABN AMRO en de Rabobank verlies met een spaarsaldo van 50.000 euro. Dan hebben we het nog niets eens over de inflatie, de vermogensbelasting of de negatieve rente die ABN AMRO rekent voor grote vermogens. Kortom, wil je nog wat sparen blijf dan ver weg bij de grote banken.

Groene bank Triodos geeft meer rente

triodos logoGelukkig lijken de kleinere banken zich meer te richten op klanten die op zoek zijn naar een depositorekening openen. Zo geeft de groene bank Triodos 0,20% rente op 10 jaar vast, 20x zoveel als de ING. Al moeten we natuurlijk zeggen dat je van 0,20% rente niet rijk gaat worden.

Met een spaarsaldo van 50.000 euro heb je bij een depositorekening openen bij Triodos ongeveer 100 euro per jaar rendement, dat is nog iets. Helaas heeft Triodos haar pakketkosten verhoogd naar 5 euro per maand waardoor je na aftrek van de pakketkosten slechts 40 euro per jaar overhoudt. Bij Triodos sparen moet je dan ook vooral doen als je groene investeringen belangrijk vind en niet voor je eigen portemonnee. Maar het is nog altijd een veel betere keuze dan de ING or Rabobank.

Betere rente bij Knab

knab logoBetere rente krijg je echter bij een depositorekening openen bij online bank Knab. Knab geeft een rente van maar 0,25% bij het 6 jaar vastzetten van je spaargeld. Bij een spaarsaldo van 50.000 euro levert dat je na aftrek van de pakketkosten bijna 100 euro rente op jaarbasis op.

Ook dit is geen wereldbedrag, maar een heel stuk meer dan verlies aan pakketkosten wat de ING geeft. Daarnaast heeft Knab goede mogelijkheden om op andere manieren rendement uit je spaargeld te halen. Zo kun je met Knab crowdfunding eenvoudig en vertrouwt investeren in diverse zakelijke leningen waar je affiniteit mee hebt.

Met Knab gemaksbeleggen kun je bovendien eenvoudig starten met beleggen. Deze beleggingsservice werkt vergelijkbaar met de zelf beleggen services van andere banken. Maar Knab is hierin een stukje goedkoper dan de grote banken, net zoals de rente iets hoger is dan bij de grote banken. Daarmee heeft Knab het voordeel dat je je geld op meerdere manieren kunt spreiden zonder het gedoe van meerdere banken.

Meeste mogelijkheden bij Bigbank

De beste rente ontvang je echter bij de online spaarbank Bigbank uit Estland. Deze bank geeft geen rente die begint met 0,00 maar zowaar meer dan 1% rente. Bij een jaar lang je spaargeld vastzetten krijg je 1%, naarmate de termijn oploopt naar 10 jaar vast krijg je tot 1.5% rente. Ook dit is absoluut gezien natuurlijk nog steeds niet veel, maar met 50.000 euro saldo levert je dit wel bijna 700 euro aan rente op op jaarbasis. Daar kun tenminste nog een weekendje van weg.

Uiteraard valt Bigbank gewoon onder het depositogarantiestelsel dus spaargeld tot 100.000 euro is in ieder geval gegarandeerd. Daarnaast heeft Bigbank een moderne beheeromgeving en een Nederlandstalige klantenservice om je te ondersteunen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Bigbank? Kijk dan op hun website of bekijk onze Bigbank ervaringen.

Buitenlandse depositorekening openen bij Raisin

Een laatste optie die het benoemen waard is is Raisin. Bij dit online platform kun je doorlopend spaardeposito’s vergelijken van banken door heel Europa. Zo krijg je altijd de beste aanbieding. Een depositorekening openen bij Raisin kan vanaf een looptijd van 1 jaar en een inleg vanaf € 2000,-. Alle banken waarmee Raisin samenwerkt zijn gevestigd binnen Europa vallen onder het depositogarantiestelsel dus tot 100.000 euro inleg is het risico beperkt.

De rentes zijn net als bij Bigbank een stuk beter dan bij Nederlandse banken. Zo kun je voor 1-2 jaar vast al rentes krijgen in de buurt van de 1%. Ook biedt Raisin bij sommige deposito’s de optie om kosteloos te beeindigen. Je krijgt dan weliswaar geen rente maar ook geen boete. Dit kan handig zijn als je toch wilt sparen maar niet zeker weet of je het geld toch nodig hebt de komende jaren.

Sparen heeft zijn beste tijd gehad

Een depositorekening openen binnen Nederland kan het beste bij Knab en buiten Nederland bij Bigbank. Toch zijn de rentes beperkt zeker als je het vergelijkt met inflatie en vermogenbelasting. Sparen heeft zijn beste tijd gehad; niet als middel tegen onvoorziene uitgaven, maar wel als een manier om eenvoudig en veilig extra geld te verdienen.

Hoewel het beter gaat met de economie is het niet aannemelijk dat de spaarrentes fors gaan stijgen de komende tijd. Bovendien moet je bij een spaardeposito eerste wachten tot de rente omhoog gaat en dan je geld nog een paar jaar vastzetten. Je bent zo 10 jaar verder voor een rendement van een paar honderd euro.

Alternatieve vormen voor een spaardeposito

Daarom spreekt de strategie van Knab ons aan. Ze zetten niet alleen in op een depositorekening openen maar ook aanvullende services zoals crowdfunding en beleggen. Niet iedereen zal zich hierbij even prettig voelen, aangezien aan beleggen en investeren in tegenstelling tot sparen risico’s zijn verbonden.

Er bestaat altijd een kans dat je geld minder waard wordt of dat je je investering niet terugbetaald ziet. Toch zijn dit de aangewezen methodes om wat extra rendement te krijgen op je spaarrekening, want met spaarrente – ook als je het vastzet – gaat dat voorlopig niet echt lukken. Een andere optie is om een depositorekening te openen bij Bigbank en een beleggingsrekening bij Binck. iets meer moeite maar dan zet je wel in op relatief goede rente en een relatief goede beleggingsomgeving.

Conclusie depositorekening openen

Wil je graag een depositorekening openen voor wat extra spaarrente, dan is Bigbank de beste keuze en daarna Knab. Ze bieden niet alleen een goede rente maar ook mogelijkheden om je spaargeld op alternatieve manieren te laten renderen. Een goede tweede keuze is het actuele aanbod vergelijken op Raisin.

Voor meer informatie over de precieze kosten en rentes kun je ook deze blog lezen. Hierin vergelijken we 5 spaardeposito’s en 8 gewone spaarrekeningen op rendement. Zo heb je een hapklaar overzicht van de te verwachten rente. Wil je meer weten over gemaksbeleggen en investeren via crowdfunding? Lees dan deze blog.

Heb je nog vragen op opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onze deze blog.