Lees in deze blog de voordeligste keuze voor een depositorekening openen. Welke spaardeposito levert met de huidige lage rentes nog het meeste op?

Wat is een depositorekening?

Deposito betekend formeel ‘in bewaring geven’, daarmee bedoelt men doorgaans het in bewaring geven van geld aan een bank. Deposito is dus eigenlijk een duur woord voor een spaarrekening. Maar tegenwoordig noemt men een spaarrekening vaak gewoon spaarrekening.

Met depositorekening wordt in de praktijk dan ook vaak termijndeposito bedoelt. Dit zijn spaarrekeningen waarbij het geld voor een bepaalde termijn (vaak langere tijd) vast staat. Omdat banken hierbij meer zekerheid hebben hoelang ze kunnen beschikken over vermogen krijg je hiervoor meer rente.

Rendement spaardeposito

geld plant vectorWie nog een beetje rendement wil op een spaarrekening kiest dan ook vaak een spaardeposito. Waar gewone spaarrekeningen bij de grote banken nog maar 0,03% rente opleveren, is dit bij een depositorekening openen wat meer. Al moet je ook hier geen spectaculaire percentages verwachten.

Zet je je geld vijf jaar vast dan krijg je bij een depositorekening openen tussen de 0,05 en 0,80% rente. Met 50.000 euro spaargeld levert dit per jaar een paar euro tot een paar honderd euro rente op. De juiste keuze voor een depositorekening openen kan dus het verschil maken geen noemenswaardig rendement of toch nog een leuk uitje aan het eind van het jaar. Daarom bekijken we in deze blog deze beste keuze voor een depositorekening openen.

Grote banken geven weinig rendement

Wat gelijk opvalt is dat niet alleen de spaarrekeningen, maar ook de deposito’s van de grote banken tegenvallen. Zo is bijvoorbeeld de ING spaarrente met 0,03% al erg mager, maar hun depositorente is met 0,05% nauwelijks beter. Hiervoor moet je wel je geld 5 jaar vastzetten. Reken je de pakketkosten van 1,55€ per maand mee dan heb je bij een spaarsaldo van 50.000 euro maar 6,40 euro per jaar winst – amper de moeite dus.

Rabobank en ABN AMRO geven met 0,15% rente iets meer rendement op een depositorekening openen. Maar ook dit blijf een laag percentage, na aftrek van de pakketkosten houdt je bij ABN AMRO en Rabobank met een spaarsaldo van 50.000 euro veertig tot vijftig euro per jaar rente over. Dat moet toch beter kunnen?

Groene bank Triodos geeft meer rente

triodos logoGelukkig lijken de kleinere banken zich meer te richten op klanten die op zoek zijn naar een depositorekening openen. Zo geeft de groene bank Triodos een aardige rente van 0,50%, 10x zoveel als de ING. Natuurlijk is 0,50% absoluut gezien geen hoge rente maar het is in ieder geval iets.

Met een spaarsaldo van 50.000 euro heb je bij een depositorekening openen bij de Triodos bank iets meer dan 200 euro per jaar rendement, na aftrek van de pakketkosten. Geen wereldbedrag gezien het saldo maar het is in ieder geval nog een bedrag waar je echt iets mee kunt doen, bijvoorbeeld lekker uit eten.

Meeste rente en mogelijkheden bij Knab

knab logoDe meeste rente krijg je echter bij een depositorekening openen bij online bank Knab. Knab geeft een rente van maar liefst 0,80% bij het 6 jaar vastzetten van je spaargeld. Bij een spaarsaldo van 50.000 euro levert dat je na aftrek van de pakketkosten ruim 350 euro rente op jaarbasis op.

Ook dit is geen wereldbedrag, maar een heel stuk meer dan de 6 euro rente die de ING geeft. Daarnaast heeft Knab goede mogelijkheden om op andere manieren rendement uit je spaargeld te halen. Zo kun je met Knab crowdfunding eenvoudig en vertrouwt investeren in diverse zakelijke leningen waar je affiniteit mee hebt.

Met Knab gemaksbeleggen kun je bovendien eenvoudig starten met beleggen. Deze beleggingsservice werkt vergelijkbaar met de zelf beleggen services van andere banken. Maar Knab is hierin een stukje goedkoper dan de grote banken, net zoals de rente iets hoger is dan bij de grote banken.

Sparen heeft zijn beste tijd gehad

Een depositorekening openen bij Knab is wellicht de beste keus, maar niet perse vanwege de 0,80% rente. Sparen heeft zijn beste tijd gehad, niet als middel tegen onvoorziene uitgaven. Maar wel als een manier om eenvoudig en veilig extra geld te verdienen.

Hoewel het beter gaat met de economie is het niet aannemelijk dat de spaarrentes fors gaan stijgen de komende tijd. Bovendien moet je bij een spaardeposito eerste wachten tot de rente omhoog gaat en dan je geld nog een paar jaar vastzetten. Je bent zo 10 jaar verder voor een rendement van een paar honderd euro.

Alternatieve vormen voor een spaardeposito

Daarom spreekt de strategie van Knab ons aan. Ze zetten niet alleen in op een depositorekening openen maar ook aanvullende services zoals crowdfunding en beleggen. Niet iedereen zal zich hierbij even prettig voelen, aangezien aan beleggen en investeren in tegenstelling tot sparen risico’s zijn verbonden.

Er bestaat altijd een kans dat je geld minder waard wordt of dat je je investering niet terugbetaald ziet. Toch zijn dit de aangewezen methodes om wat extra rendement te krijgen op je spaarrekening, want met spaarrente – ook als je het vastzet – gaat dat voorlopig niet echt lukken.

Conclusie depositorekening openen

Wil je graag een depositorekening openen voor wat extra spaarrente, dan is Knab de beste keuze. Ze bieden niet alleen een goede rente maar ook mogelijkheden om je spaargeld op alternatieve manieren te laten renderen. Een goede tweede keuze is een spaardeposito bij Triodos.

Voor meer informatie over de precieze kosten en rentes kun je ook deze blog lezen. Hierin vergelijken we 5 spaardeposito’s en 8 gewone spaarrekeningen op rendement. Zo heb je een hapklaar overzicht van de te verwachten rente. Wil je meer weten over gemaksbeleggen en investeren via crowdfunding? Lees dan deze blog.

Heb je nog vragen op opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onze deze blog.