Op zoek naar een gratis prepaid creditcard? Probeer de tijdelijk gratis Mastercard van N26 of de Travel card van Bunq. Een paar jaar geleden was een prepaid creditcard erg duur en was er weinig aanbod en waren ze duur in aanschaf en gebruik.

Gelukkig is er veel veranderd en kun je tegenwoordig bij meerdere banken kiezen uit een gratis prepaid creditcard. Voorbeelden hiervan zijn de gratis prepaid creditcard van de Europese bank N26. Maar ook de Britse bank Monese en de Nederlandse bank bunq bieden interessante mogelijkheden. Het Britse Transferwise geeft de beste mogelijkheden voor vreemde valuta. In deze blog kijken we naar de beste optie is voor een gratis prepaid creditcard.

N26, Bunq, Opebank of Monese?

Wellicht klinken deze namen je onbekend, maar het zijn alle vier volwaardige banken gevestigd in Europa. Door de komst van internetbankieren is er steeds minder noodzaak voor een fysiek bankkantoor of contant geld. Daarnaast is de Europese markt steeds transparanter aan het worden zodat het makkelijk is om zaken te doen over de grens.

Als gevolg zie je steeds meer banken die geheel online werken en hun diensten aanbieden in meerdere landen in Europa. Dankzij de digitalisering kunnen ze hun diensten leveren zonder bankkantoren, pinautomaat of veel personeel. Ze zijn hierdoor goedkoper dan veel banken die je kent en kunnen bijvoorbeeld een gratis prepaid creditcard aanbieden.

Gratis prepaid creditcard met garanties

Ondanks dat deze banken online werken hebben ze allemaal een officiële vergunning, N26 en Bunq vallen ook onder het depositogarantiestelsel. Het meest interessante is hierbij N26 bank. N26 is een Duits fintech bedrijf wat ook in Nederland online bankrekeningen aanbiedt met een bijbehorende gratis prepaid creditcard en een gratis pinpas. Hierdoor krijg je niet alleen een handige gratis prepaid creditcard maar ook nog eens een gratis bankrekening.

Alternatief voor N26 is Britse Monese of de Spaanse Openbank, deze hebben net als N26 een gratis bankrekening met bijbehorende prepaid Mastercard. Monese heeft daarbij de optie om een pondenrekening te openen, wat handig is als je vaak in Engeland komt. Heb je niet veel te maken met ponden dan is N26 een betere keuze omdat je ook nog de gratis pinpas krijgt waardoor de kaart beter bruikbaar is binnen Nederland. Albert Heijn accepteert bijvoorbeeld geen (prepaid) creditcards.

Tot slot kijken we in deze blog nog naar de Bunq Travel Card. Deze prepaid creditcard is niet gratis maar kost eenmalig 10 euro. Er is verder geen jaarlijkse of maandelijkse kaartbijdrage. De Bunq Travel Card is interessant omdat het momenteel de enige prepaid creditcard is waar het woordje debitcard op staat. Later in deze blog leggen we uit wat hier de meerwaarde van is.

Gratis prepaid creditcard N26

n26 cards

Ik hoor je denken, waar zit het addertje onder het gras. Iets is immers nooit helemaal gratis en ergens moet een verdienmodel zitten. Het antwoord hierop is vrij simpel, N26 Nederland geeft mensen een gratis prepaid creditcard om nieuwe klanten naar hun bankplatform te trekken.

Daarnaast verdient N26 geld door aanvullende diensten aan te bieden van derde partijen via hun platform. Zo kun je in Duitsland bijvoorbeeld een krediet afsluiten of beleggen via de N26 app. In Nederland zijn deze diensten nog niet beschikbaar. Het is echter logisch dat N26 Nederland nu al probeert om nieuwe klanten te trekken zodat ze straks winstgevende nieuwe diensten gelijk aan een groot publiek kunnen aanbieden.

Inclusief bankrekening en bankieren app

Je krijgt bij N26 als Nederlandse klant dus een online bankrekening met gratis prepaid creditcard. Het is een gewoon SEPA bankrekeningnummer, dus geld overboeken is gratis en kan vanaf elke andere Europese bank. Doorgaans staan overboekingen binnen een paar uur tot maximaal 1 werkdag op de N26 rekening of terug op je eigen rekening. Internetbankieren of het inzien van de transacties van je gratis prepaid creditcard kan via een app (iOS en Android) of via de website van N26 op je laptop of computer.

Hieronder vind je de belangrijkste kosten terug van N26. Wil je meer weten over de oorsprong van N26 en de mogelijkheden van de N26 app? Lees dan ook eens onze volledige review van N26 of bekijk de N26 website voor meer informatie.

Belangrijkste voorwaarden en prijzen van N26

N26 Debit Mastercard
Gratis (ook geen jaarlijkse kaartbijdrage)
N26 Maestrocard pinpas
Gratis* (*minimaal saldo van €100 bij N26)
N26 Bankrekening
Gratis
Pinnen bij een winkel/online aankoop doen
Gratis
Geldopnames Debitcard (euro)
2 euro per opname* (*eerste 5 opnames per maand gratis)
Geldopnames Pinpas (euro)
2 euro per opname
Geldopnames Debitcard/Pinpas (buitenlandse valuta)
2 euro per opname + 1.7% van het opnamebedrag
Vervangende kaart bestellen
10 euro

*Betaalpasjes aanmaken en versturen kost natuurlijk geld en dit is bij N26 helemaal gratis. Om er zeker van te zijn dat je de rekening gaat gebruiken vraagt N26 om een saldo van minimaal 100 euro voordat je de 2e betaalpas, de Maestrokaart kunt aanvragen. Uiteraard kun je na de aanvraag de 100 euro terugboeken naar je eigen rekening als je dat zou willen. De N26 Mastercard is wel gelijk zonder saldo of extra voorwaarden aan te vragen.

Zoals je ziet zijn er weinig bijzonderheden, het enige waar echt voor moet oppassen is contant geld opnames als je kiest voor de optionele maestrocard. Kies bij contant geld opnemen altijd voor de gratis prepaid creditcard van N26. Deze heeft naast 5 gratis geldopnames per maand ook lagere tarieven voor buitenlandse valuta (1.7%) dan veel andere creditcards van bijvoorbeeld ABN AMRO of de Rabobank. De pinpas is bij N26 puur bedoeld om te betalen binnen Nederland.

Prepaid Mastercard bij Openbank

Een alternatief voor de gratis prepaid creditcard van N26 is de Spaanse Openbank. Dit is een dochtermerk van Santander (een van de grootste banken ter wereld). Bij Openbank kun je sindskort als Nederlander een bankrekening openen met gratis prepaid creditcard van Mastercard en een pinpas. Daarmee heb je bij Openbank niet alleen een creditcard maar ook een volwaardige bankrekening.

Net als bij N26 krijg je toegang tot een goedwerkende app met internetbankieren en zijn overboekingen helemaal gratis, ook valt Openbank net als N26 onder het depositogarantiestelsel. Toch raden we N26 net wat meer aan dat Openbank. De belangrijkste reden hiervoor is dat door de strenge Spaanse regels gratis creditcard aanvragen bij Openbank echt een gedoe is. Zo moet je talloze documenten ondertekenen en zelfs een bewijs van inkomen opgeven. Ook werkt de app van N26 net wat vlotter en betaal je bij N26 geen opslag voor vreemde valutabetalingen. Ben je toch nieuwsgierig naar Openbank? Lees dan onze Openbank review of bekijk hieronder de belangrijkste kosten;

Belangrijkste voorwaarden en prijzen van Openbank

Openbank Debit Mastercard
Gratis
Openbank Bankrekening
Gratis
Pinnen bij een winkel/online aankoop doen
Gratis (1.7% in vreemde valuta)
Geldopnames Debitcard (euro)
5 opnames per maand gratis
Geldopnames Debitcard/Pinpas (buitenlandse valuta)
1.7% van het opnamebedrag
Vervangende kaart bestellen
10 euro

Een prepaid creditcard van Monese

Net als N26 is Monese een online bank, maar dan gevestigd in Groot-Brittannië. Het grootste verschil met N26 is dat ze zich meer richten op de Britse markt qua features. Dit blijkt omdat je bijvoorbeeld bij een gratis prepaid creditcard kunt kiezen uit een Euro of een pondenrekening. Nu zal een pondenrekening voor sommigen ideaal zijn maar de meeste Nederlanders hebben toch liever een Eurorekening. Gelukkig kan dat ook.

Ook Monese heeft een gratis prepaid creditcard voor klanten in heel Europa. Nadeel is ten opzichte van N26 is dat Monese alleen is erkend als elektronische geldinstelling en niet als bank. Dit betekend dat je (spaar)geld bij Monese niet is gedekt door het depositogarantiestelsel. Een behoorlijk nadeel dus ten opzichte van de gratis N26 prepaid creditcard.

Monese is dus eigenlijk alleen voordelig als je heel vaak betalingen doet in Britse ponden. Daarbij heb je optioneel de keuze tot  om een premium account te nemen waarbij je minder kosten betaald voor geldopnames bij een pinautomaat. Wil je meer weten over Monese? Lees dan ook onze geschreven Monese review. Hieronder staan de belangrijkste kosten van een gratis prepaid creditcard van Monese. Heb je vaker te maken met vreemde valuta is ook het gratis Transferwise account de moeite waard. Hiermee kun je zeer voordelig 30 verschillende valuta beheren. Lees hier onze Transferwise review voor meer informatie.

Voorwaarden van de Monese creditcard

Monese prepaid creditcard
Gratis
Pinpas
Niet mogelijk
Monese bankrekening
Gratis
Pinnen bij een winkel/online aankoop doen (in euro’s)
Gratis
Pinnen bij een winkel/online aankoop doen (in vreemde valuta)
Tot € 2000,- per maand gratis, daarna 2%
Geldopnames Debitcard (euro)
Tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%
Geldopnames Debitcard/Pinpas (buitenlandse valuta)
2% (minimum van € 2,-)

Daarnaast rekent Monese kosten voor overboekingen in vreemde valuta naar niet-Monese rekeningen. Overboekingen tussen Monese rekeningen zijn altijd gratis. Overboekingen in vreemde valuta (dus bijvoorbeeld van je pondenrekening naar een eurorekeningen) hebben een opslag van 2%. Monese is dus vooral voordelig zolang je je ponden aanhoudt.

De unieke Bunq travel card

bunq iconBunq is een Nederlandse online bank die zich richt op innovatie en technologie. Een bankrekening bij Bunq is niet goedkoop met 7,99 euro per maand, maar daar krijg je dan ook enorm veel mogelijkheden voor terug. Meer over de mogelijkheden van Bunq lees je ook in onze Bunq review.

Echter voor wie geen maandelijkse kosten wil hebben biedt Bunq nu een bijna gratis prepaid creditcard aan. De kaart kost eenmalig 9,99 euro. Deze zogenoemde Bunq Travel Card komt geheel zonder maandelijkse kosten en biedt een unieke eigenschap. De Bunq Travel Card is namelijk de eerste echte prepaid creditcard.

Creditcard of Debitcard

gratis prepaid creditcardDe prepaid creditcards van N26, Monese en Bunq zijn feitelijk debitcards, net als een pinpas. Dit betekend dat je alleen kunt besteden wat er aan saldo op de gekoppelde rekening staat. Het voordeel hiervan is dat je geen BKR hebt, geen jaarlijkse kaartbijdrages en geen rentes. Ook zijn prepaid creditcards vaak goedkoper voor geld opnemen in het buitenland.

Het enige nadeel is dat sommige autoverhuurders en hotels moeilijk doen over een prepaid creditcard. Zij zijn namelijk bang dat je op je prepaid creditcard minder geld hebt staan dan de doorgaans hoge limiet die een bank geeft. Ze denken dat ze daardoor bijvoorbeeld een eigen risico bij schade niet in rekening kunnen brengen.

Dit is natuurlijk onzin want of je nu een limiet hebt van 1500 euro op een creditcard of 1500 euro saldo op je prepaid creditcard maakt natuurlijk niks uit. Helaas snappen veel bedrijven dit niet goed en weigeren ze een prepaid creditcard om die reden.

De ideale gratis prepaid creditcard

Bunq heeft hier iets op bedacht, de Bunq Travel card is gewone prepaid creditcard. Je hebt dus geen BKR, geen onnodige kosten en kunt alleen besteden wat op de gekoppelde rekening staat. Maar op de Bunq Travel card zelf staat gewoon het woordje Mastercard credit. Hierdoor lijkt de kaart voor verhuurders een ‘echte’ creditcard en zullen zij deze zonder problemen accepteren (mits je genoeg saldo hebt voor de borg natuurlijk).

Dit maakt de Bunq Travel card de ideale gratis prepaid creditcard voor wie overal zonder problemen wil betalen zonder een krediet of hoge kosten. Het enige nadeel is dat de Bunq Travel Card alleen een prepaid creditcard is en geen complete bankrekening zoals N26. Je kunt de tegenrekening bij Bunq dus alleen gebruiken om geld op je Bunq travel card te storten.

Voorwaarden van de Bunq Travel card

Bunq Travel Card
€ 9,99 eenmalig (geen jaarlijkse kaartbijdrage)
Pinnen in een winkel/online aankoop doen
Gratis
Geldopnames (euro)
€ 0,99 per geldopname
Geldopnames (vreemde valuta)
€ 0,99 per geldopname (geen koersopslag)
Bunq travel card opwaarderen
Gratis via Sofort/iDeal of bankoverschrijving
0,5% voor een storing met credit- of debitcard

Conclusie

Voor iedereen die op zoek is naar een gratis prepaid creditcard kan ik N26 Nederland van harte aanbevelen. Je hebt bijna geen kosten en omdat je ook nog een pinpas krijgt is N26 ook prima bruikbaar binnen Nederland als tweede rekening. Als je meer wilt weten over N26 of de diensten die ze leveren kun je onze N26 review lezen of de N26 website bekijken.

Ben je veel internationaal op reis en heb je liever geen creditcard? Dan is de bijna gratis prepaid creditcard van Bunq een goede keuze. De Bunq Travel card biedt minder mogelijkheden dan een N26 account maar zal wel zonder problemen worden geaccepteerd bij autoverhuurders en dergelijke. De Bunq Travel Card is daarmee ook handig als backup of aanvulling op je bestaande creditcard.

Voor wie heel vaak in Groot-Brittannië komt is Monese een interessante optie, puur omdat ze een pondenrekening bieden met bijbehorende gratis prepaid creditcard. Het voordeel hiervan is dat je natuurlijk minder vaak ponden hoeft te wisselen en dus minder kosten hebt. Qua functionaliteit is Monese echter minder compleet dan N26. Zo ontbreekt een pinpas voor gebruik in Nederland en is er ook geen mogelijkheid tot internetbankieren, alles moet via de app. Ook is de acceptatie waarschijnlijk iets minder dan de Bunq Travel Card. Wil je meer verschillende valuta wisselen? Dan kan het gratis Transferwise account inclusief Mastercard een mooi alternatief zijn voor Monese. Bekijk voor meer informatie ook onze Transferwise review.

Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.