Ben je op zoek naar een gratis prepaid creditcard aanvragen? In deze blog kijken we naar de mogelijkheden bij 10 verschillende banken voor een prepaid creditcard. Lees hier over de beste, de goedkoopste gratis prepaid creditcards.

Een prepaid creditcard is de laatste jaren steeds populairder aan het worden, maar daarmee groeit ook het aanbod en de keuzemogelijkheden. Daarom zetten we in deze blog de kosten en voorwaarden van alle aanbieders op een rij. Zo kun je eenvoudig een prepaid creditcard aanvragen die het beste past bij jouw situatie.

Wat is een prepaid creditcard?

Laten we beginnen met de vraag, wat is een prepaid creditcard nu precies? Feitelijk is een prepaid creditcard gewoon een pinpas met een creditcardnummer erop. Je hebt dus geen krediet of limiet en je kunt net als bij een pinpas alleen betalen met geld wat op je rekening staat.

Wel kun je met het creditcardnummer natuurlijk overal betalen waar je met een ‘gewone’ creditcard ook kan betalen. Een prepaid creditcard met het Mastercard of Visa logo wordt een stuk beter geaccepteerd in het buitenland dan de Hollandse pinpas. Dat maakt een gratis prepaid creditcard aanvragen handig voor wie vaak online aankopen doet of op reis gaat in het buitenland.

Voordelen gratis prepaid creditcard aanvragen

Maar wat zijn nu de voordelen van een gratis prepaid creditcard aanvragen ten opzichte van een ‘gewone’ creditcard? Immers kun je met een creditcard ook prima betalen in het buitenland en heb je vaak extra diensten zoals verzekeringen en de mogelijkheid tot gespreid of achteraf betalen.

Er zijn twee grote voordelen aan een prepaid creditcard aanvragen; Allereerst heb je geen krediet dus je hebt ook geen BKR registratie of inkomenstoetsing bij aanvraag. Daarnaast is een gratis prepaid creditcard simpelweg een stuk goedkoper in gebruik dan een reguliere creditcard. Je hebt immers geen jaarlijkse kaartbijdrage maar ook de gebruikskosten zijn vaak lager. Vooral bij betalingen in vreemde valuta op vakantie of buitenlandse websites.

Voordeel 1. Geen BKR registratie of toetsing

Bij een reguliere creditcard heb je vaak te maken met gedoe bij de aanvraag, je moet immers aantonen dat je kredietwaardig bent. Bij een gratis prepaid creditcard aanvragen is dit niet nodig, dit maakt een aanvraag en sneller. Bovendien is de prepaid creditcard zo ook beter toegankelijk voor doelgroepen zonder vast inkomen zoals zelfstandigen of studenten.

Een ander voordeel, waar iedereen van profiteert is dat een prepaid creditcard geen BKR registratie- of toetsing heeft. Bij een reguliere creditcard aanvraag worden je gegevens getoetst bij het BKR en krijg je afhankelijk van het type creditcard ook een BKR registratie. Deze toetsing en registratie kunnen ervoor zorgen dat je minder kunt lenen of zelfs een lagere hypotheek kunt krijgen, geen fijne gedachte. Bij een gratis prepaid creditcard aanvragen heb je geen last van deze risico’s.

Voordeel 2. Geen jaarlijkse kaartbijdrage

Financieel bespaar je doordat een prepaid creditcard geen jaarlijkse kaartbijdrage heeft. Veel reguliere creditcardaanbieders de Rabobank, ING of de ANWB vragen een jaarlijkse bijdrage. Deze jaarlijkse bijdrage varieert van 20 euro voor eenvoudige Mastercard tot honderden euro’s voor een American Express card.

Een gratis prepaid creditcard kent deze jaarlijkse bijdrage niet. Je betaalt geen jaarlijkse kosten en alleen in sommige gevallen een eenmalige uitgaventoeslag. Zo heb je bij Bunq al een prepaid creditcard voor 10 euro eenmalig en is een prepaid creditcard aanvragen bij N26 of Transferwise zelfs helemaal gratis. Eigenlijk wel logisch ook, je betaalt toch ook geen extra jaarlijkse bijdrage voor je pinpas?

Voordeel 3. Bespaar op geldopnames en vreemde valuta

Naast besparing op de jaarlijkse kaartbijdrage bespaar je met een gratis prepaid creditcard aanvragen vaak ook op gebruikskosten. Met name geld opnemen is met gewone creditcards erg duur, zo vragen ING en Rabobank bijvoorbeeld 2% van het opgenomen bedrag met een minimum van € 4,50. Voor vreemde valuta valuta komt daar nog eens 2% bovenop.

Ter vergelijking, met bijvoorbeeld de N26 prepaid Mastercard kun je 5x per maand gratis geld opnemen. Daarna kost geld opnemen maximaal € 2,- per keer met een toeslag van 1,6% voor vreemde valuta. Bij Monese kun je maandelijks tot 200 euro gratis geld opnemen. Ook andere prepaid creditcard aanbieders rekenen relatief lage gebruikerskosten.

Rekenvoorbeeld geld opname

Je wilt € 400,- aan ponden pinnen in Groot-Brittannië. Dit kost je bij ING of de Rabobank 2% van het opnamebedrag + 2% koersopslag is € 16,- aan kosten. Ter vergelijking, bij N26 zou deze geldopname € 6,40 kosten en bij bijvoorbeeld Monese € 4 tot € 8,-. Bij de Bunq Travel Card zou je slechts € 1,- betalen.

De besparing is dus groot, al moet je wel goed opletten omdat de voorwaarden per bank verschillen. Zo lijkt Bunq hier heel voordelig maar zijn eurobetalingen bij Bunq ook € 1,- terwijl die bij bijvoorbeeld N26 gratis zijn. In het algemeen zijn alle prepaid creditcards in deze blog echter goedkoper dan een gewone creditcard. Een volledig kostenoverzicht per bank vind je onderin deze blog.

Rekenvoorbeeld vreemde valuta

Je wilt voor $ 600,- iets kopen op een Amerikaanse of Chinese webshop zoals Amazon of Aliexpress. Met de ING of Rabobank betaal je hiervoor 2% koersopslag wat uitkomt op $ 12,- aan kosten. Bij N26, Bunq of Revolut zou deze transactie gratis zijn, Deze banken rekenen namelijk geen koersopslag voor digitale transacties.

Voordeel 4. Administratief gemak

De flinke besparing op kosten is niet het enige voordeel van een gratis prepaid creditcard aanvragen. Een ander belangrijk punt is namelijk administratief gemak. Veel reguliere creditcards kennen een aparte login omgeving, een aparte app en een apart bankafschrift. Je hebt dus niet snel goed inzicht in je uitgaven, terwijl je dit juist met een creditcard wil hebben.

Bij veel prepaid creditcardaanbieders zoals N26 en Monese is de prepaid creditcard gewoon onderdeel van de bankrekening. Net als bij een pinpas zie je de betaling gewoon rechtstreeks terug op je rekeningafschrift. Bij N26 krijg je zelfs een gratis pinpas naast de gratis prepaid creditcard waar je zowel creditcard als pinpas uitgaven eenvoudig van dezelfde bankrekening kunt doen. Een stuk overzichtelijker.

Een klein nadeel

Het mag duidelijk zijn, een gratis prepaid creditcard aanvragen kent veel voordelen. Geen inkomenstoetsing bij de aanvraag, geen BKR registratie en flinke besparingen op de kosten. Zowel in de jaarlijkse kaartbijdrage als in betalingen online en opnames bij de geldautomaat. Een gratis prepaid creditcard aanvragen heeft echter 1 nadeel wat we even moeten toelichten.

Uit onwetendheid denken sommige autoverhuurders en hoteleigenaren dat een prepaid creditcard minder zekerheid geeft. In de praktijk maakt het natuurlijk niets uit of je een limiet van 1000 euro hebt van de bank of 1000 euro saldo op je prepaid creditcard hebt staan. Sterker nog, in het laatste geval heb je waarschijnlijk meer geld te besteden.

Toch kan het helaas voorkomen dat verhuurders hoteleigenaren om deze reden een prepaid creditcard weigeren of een hogere borg rekenen. Voor mensen die vaak internationaal reizen of een auto huren kan dit problemen opleveren.

De credit debitcard zonder credit

mastercard debit hologramDaarvoor is de Bunq Travel Card een ideale oplossing. Dit is op dit moment de enige beschikbare prepaid creditcard waarop het woordje credit staat in plaats van het woordje debit. Hierdoor lijkt de Bunq Travel Card een gewone creditcard maar het is een debitcard.

Aan deze uitleg merk je al wel dat het probleem eigenlijk nergens op slaat. De acceptatie van verhuurders heeft niets te maken met de werking van een prepaid creditcard, deze is namelijk identiek aan een reguliere creditcard. Het gaat er puur om dat sommige slecht geïnformeerde bedrijven denken dat het woordje credit meer betrouwbaar is dan het woordje debit.  Voor wie daarmee te maken krijgt is er de Bunq Travel card, maar die is voor de rest wel iets duurder en beperkter dan de gratis prepaid creditcard van N26.

Keuzemogelijkheden prepaid creditcard

Ik hoop dat hiermee de voor- en nadelen van een prepaid creditcard duidelijk zijn. Als je nu enthousiast bent geworden over een prepaid creditcard aanvragen is natuurlijk de vraag, welke bank moet ik nu kiezen? Hieronder zetten we 6 aanbieders van een prepaid creditcard op een rij met de belangrijkste kosten, voor- en nadelen. Zo zie je in 1 oogopslag wat de keuze is voor jouw situatie.

Gratis prepaid creditcard van N26

n26 cardsDe gratis prepaid Mastercard van N26 bank is niet alleen gratis, maar komt ook nog eens met een volwaardige bankrekening en als enige bank in dit overzicht met een gratis pinpas. Dit maakt N26 een ideale tweede rekening voor betalingen in binnen- en buitenland.

Een prepaid creditcard aanvragen kan bij N26 heel eenvoudige online binnen 8 minuten. De wettelijke verplichte identiteitscontrole gaat via een hippe videochat op je mobiele telefoon. Wil je meer weten over N26? Lees dan ook onze geschreven N26 review.

Jaarlijkse kosten: Gratis aanvragen

Betalen in euro’s: Gratis

Betalen in vreemde valuta: Gratis

Kosten geldopnames in euro’s: 5x per maand gratis, daarna € 2,- per geldopname*

Kosten geldopnames vreemde valuta: 1.7%*

Bijzonderheden: Gratis pinpas + bankrekening

*Optioneel kun je een premium account nemen (vanaf € 9,90 per maand) waarmee je onbeperkt gratis geld kunt opnemen (ook in vreemde valuta). Lees hier meer over N26 You.

De unieke Bunq Travel Card

Bij de online bank Bunq kun je de Bunq Travel Card bestellen. Dit is een prepaid creditcard met het woordje credit erop zodat het lijkt op een echte creditcard. Je krijgt de Bunq Travel Card gratis bij een Bunq premium bankrekening van 7,99 euro per maand.

Voor wie dat te duur vind kan de Bunq Travel Card ook los bestellen. Je betaalt dan eenmalig 9,99 euro maar verder geen maandelijkse of jaarlijkse kosten. Maar de gekoppelde rekening is dan echter alleen te gebruiken om geld op te storten. Je krijgt dus niet zoals bij N26 een volwaardige bankrekening. Een prepaid creditcard van Bunq kun je hier eenvoudig online aanvragen en hier lees je onze blog speciaal over de bijzondere werking van de Travel card.

Jaarlijkse kosten: Gratis, eenmalig € 9,99 uitgavetoeslag

Betalen in euro’s: Gratis

Betalen in vreemde valuta: Gratis

Kosten geldopnames in euro’s: € 0,99 per opname

Kosten geldopnames in vreemde valuta: € 0,99 per opname

Vreemde valuta voordelen bij Transferwise

Voor wie heel vaak te maken heeft met vreemde valuta is het Transferwise borderless account een interessante optie. Bij een Transferwise gratis prepaid creditcard aanvragen krijg je namelijk een currency account. Dit is een bankrekening waarop je maar liefst 30 vreemde valuta’s aan kunt houden. Je hoeft valuta’s dus niet meer om te wisselen naar euro’s wanneer je ze ontvangt of uitgeeft.

Je krijgt bij Transferwise een prepaid Mastercard en een bankrekening in Euro’s, Britse Ponden, US Dollar. Daarnaast kun je digitaal nog eens 40 extra valuta aanhouden. Nadeel van Transferwise is wel dat je geen pinpas krijgt zoals bij N26. Dit maakt de rekening wat minder bruikbaar binnen Nederland (veel bedrijven in Nederland accepteren geen creditcards). Lees meer over Transferwise in deze review.

Jaarlijkse kosten: Gratis aanvragen

Betalen in euro’s: Gratis

Betalen in vreemde valuta: Gratis

Kosten geldopnames in euro’s: tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%

Kosten geldopnames in vreemde valuta: tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%

Bijzonderheden: Vreemde valuta naar keuze aanhouden in je account

Debitcard in Britse ponden bij Monese

monese prepaid creditcardMonese is net als Transferwise een Britse bank en richt zich daarom meer op vreemde valuta. Bij Monese krijg je naast een gratis prepaid creditcard aanvragen een bankrekening in Euro’s of in Ponden. Dit is ideaal voor wie regelmatig op vakantie of op zakenreis gaat in Groot-Brittanie. Je hoeft dan namelijk net als bij Transferwise geen ponden meer te wisselen naar euro’s.

Monese is een beetje vlees noch vis. Bij N26 krijg je namelijk betere tarieven + de gratis pinpas terwijl Monese alleen een Mastercard biedt. Dit maakt Monese met name minder bruikbaar binnen Nederland waar veel winkels geen creditcards accepteren. Voor wie Monese kiest vanwege de pondenrekening is dan weer beter af bij Transferwise waar je in vreemde valuta meer mogelijkheden hebt. Lees voor meer informatie ook eens onze Monese review.

Jaarlijkse kosten: Gratis aanvragen

Betalen in euro’s: Gratis

Betalen in vreemde valuta: 2000 euro per maand gratis, daarna 2%

Kosten geldopnames in euro’s: tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%

Kosten geldopnames in vreemde valuta: tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%

Bijzonderheden: betaalde abonnementen vanaf 5 euro per maand waarmee je goedkoper vreemde valuta kan uitgeven en opnemen

Vriendenvoordeel bij de Revolut Mastercard

revolut mastercardOok Revolut is net als Monese en Transferwise een Britse bank. Ook bij Revolut kun je eenvoudig naast een eurorekening ook een pondenrekening openen om je prepaid creditcard aan te koppelen. Of je Revolut beter vind dan Monese of Transferwise is een kwestie van persoonlijke voorkeur, qua kosten maakt het weinig uit. Wel kun je bij Revolut vrienden uitnodigen om een betaald abonnement gratis te krijgen.

Wel geven we ook hier de voorkeur aan N26 omdat ook Revolut geen gratis pinpas verstrekt, wat gewoon erg handig is voor betalingen binnen Nederland. Daarnaast blijkt Revolut toch net wat minder transparant, zo konden we bijvoorbeeld bepaalde kosten niet goed terugvinden op de website van Revolut. Bekijk ook eens onze Revolut review als je meer wilt weten over Revolut.

Jaarlijkse kosten: Gratis aanvragen

Betalen in euro’s: 6000 euro per maand gratis, daarna 0,5%

Betalen in vreemde valuta: 6000 euro per maand gratis, daarna 0,5%

Kosten geldopnames in euro’s: tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%

Kosten geldopnames in vreemde valuta: tot € 200,- per maand gratis, daarna 2%

Gratis prepaid Mastercard bij Openbank

Openbank is een Spaanse dochterbank van Santander (een van de grootste banken ter wereld) die sindskort ook actief is in Nederland. Ook bij Openbank kun je net als bij de banken hierboven een gratis prepaid creditcard aanvragen. Leuk is dat je bij Santander net als bij N26 ook een gratis pinpas krijgt waardoor openbank te gebruiken is als volwaardige bankrekening.

Toch werkt de app van Openbank net iets minder dan die van N26. Ook is het openen van een Openbank bankrekening door de strenge Spaanse regelgeving een flink gedoe met het uploaden van allerlei documenten en een bewijs van inkomen. Om die reden raden we toch eerder de N26 Mastercard aan. Toch nieuwsgierig naar Openbank? Lees dan hier onze Openbank review.

Jaarlijkse kosten: Gratis aanvragen

Betalen in euro’s: Gratis

Betalen in vreemde valuta: 1,5%

Kosten geldopnames in euro’s: 5x per maand gratis

Kosten geldopnames in vreemde valuta: 1,5% (Gratis bij Santander Group geldautomaten wereldwijd)

Bijzonderheden: betaalde abonnementen vanaf 7,99 euro p/m waarmee je reisvoordelen hebt.

Zakelijke prepaid creditcard bij Holvi

holvi prepaid creditcard aanvragenTot slot benoemen we speciaal voor zelfstandigen en freelancers nog Holvi. Deze online bank uit Finland geef je de mogelijkheid tot een zakelijke gratis prepaid creditcard aanvragen (met zakelijke bankrekening). Uniek is daarbij dat Holvi de mogelijkheid voor een webshop en boekhoudsoftware heeft geïntegreerd in hun bankomgeving. Je krijgt dus een bankrekening + prepaid creditcard + boekhoudomgeving + webshop helemaal gratis.

Het nadeel van Holvi is echter dat ze zich nog niet specifiek richten op de Nederlandse markt. Dat betekend dat net als bij veel andere banken een pinpas ontbreekt, maar ook iDeal ondersteuning voor hun webshop ontbreekt. Dus hoewel het concept van Holvi (zoals je ook hier kunt lezen) ons erg aanspreekt is het product vooralsnog voor Nederlandse ondernemers beperkt bruikbaar. Overigens kun je als freelancers ook een gratis rekening bij N26 openen met N26 Business.

Jaarlijkse kosten: Gratis aanvragen

Betalen in euro’s: 500 transacties per maand gratis, daarna € 0,25

Betalen in vreemde valuta (alleen SEPA bankrekeningen): 500 transacties per maand gratis, daarna € 0,25

Kosten geldopnames in euro’s: 2,5%

Kosten geldopnames in vreemde valuta: 2,5% + €2%

Bijzonderheden: Tarieven en voorwaarden voor zakelijke gebruik, factuurservice tot 500 facturen per maand gratis, daarna € 0,50 per factuur

Conclusie gratis prepaid creditcard aanvragen

De meeste mensen zullen het beste af zijn met de gratis bankrekening van N26. Hierbij krijg je niet alleen een gratis prepaid creditcard maar ook nog een pinpas. Dit maakt N26 niet alleen bruikbaar als prepaid creditcard maar als volwaardige bankrekening, ook binnen Nederland. Daarnaast zijn ook de 5 gratis maandelijkse geldopnames relatief gunstig vergeleken met de andere banken.

Ga je vaak een auto huren of overnachten in een hotel dan kies je het beste voor de Bunq Travel Card. Deze kost eenmalig € 9,99 maar is voorzien van het magische woordje credit. Hierdoor kun je deze kaart zonder problemen gebruiken bij elke autoverhuurder of hoteleigenaar (mits je voldoende saldo hebt natuurlijk).

Wie veel gebruik maakt van vreemde valuta heeft het meeste aan een gratis prepaid creditcard aanvragen bij Transferwise. Tot slot kunnen we freelancers en zakelijke gebruikers ook N26 aanraden. Holvi heeft meer potentie maar is voor nu te duur en te beperkt. Voor grotere zakelijke gebruikers is het ook zeker de moeite om naar de prepaid myPOS Business Visa/Mastercard te kijken.

Nawoord

Bedankt voor het lezen van deze blog over een gratis prepaid creditcard aanvragen. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt van de keuzemogelijkheden en in ieder geval niet langer vastzit aan een dure creditcard bij een grote bank. Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.